سکوت انتخابی

سکوت انتخابی[1] یا گنگی انتخابی[2][3][4] (Selective mutism یا SM)، نوعی اختلال است که در آن شخص با وجود اینکه در حالت عادی قادر به تکلم است، در موقعیت‌هایی خاص یا در برابر افرادی خاص قادر به حرف زدن نیست. این اختلال ممکن است به همراه خجالت و اضطراب اجتماعی باشد.[5][6] رفتار شخص از نگاه دیگران می‌تواند به اشتباه بی‌احترامی برداشت شود. کودک مبتلا ممکن است در مدرسه همیشه ساکت باشد ولی در خانه برعکس پرحرف باشد. سکوت انتخابی گاه در افراد اوتیستی ویا دارای آسپرگر نیز دیده می‌شود. به‌طور خاص در کودکان مبتلا به سکوت و گنگی انتخابی، گاه شخص به اشتباه دارای اختلالات طیف اوتیسم دانسته می‌شود.[7]

سکوت انتخابی
طبقه‌بندی و منابع بیرونی
تخصصروان‌پزشکی، روان‌شناسی
آی‌سی‌دی-۱۰F۹۴.۰
آی‌سی‌دی-9-CM309.83 313.23
مدلاین پلاس001546
ئی‌مدیسینped/۲۶۶۰
سمپD009155

عوامل مؤثر در بروز

ضربه روانیِ «حضور در محیط یا شرایطی تازه»، «لکنت زبان» و «والدین کمال‌گرا»، از دلایل ابتلا به این اختلال هستند. والدین کمال‌گرایی که می‌خواهند فرزندشان رفتارهای اجتماعی کامل و بی‌عیب و نقصی داشته باشند استرس را در آن‌ها به وجود می‌آورند که می‌تواند منجر به سکوت انتخابی شود، چراکه در زمان بروز لالی انتخابی، کودک می‌ترسد که حرف‌هایش در جمع نتواند نظر والدین را جلب کند،از این رو رفته رفته به سکوت انتخابی یا موتیسم مبتلا می‌شود.[8]

جستارهای وابسته

منابع

  1. http://iranpa.org/Portal/LinkClick.aspx?fileticket=USmGUL_ySWw=&tabid=720%5Bپیوند+مرده%5D
  2. http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=اختلالات+روانی&SSOReturnPage=Check&Rand=0
  3. http://www.rasekhoon.net/article/Print-57941.aspx
  4. http://iranautism.ir/pages/page114.html
  5. http://emedicine.medscape.com/article/917147-overview
  6. Adelman, L. (۲۰۰۷). Don't Call me Shy بایگانی‌شده در ۶ مارس ۲۰۰۹ توسط Wayback Machine, LangMarc Publishing
  7. سلکتیو میوتیسم یا لالی انتخابی. نشانه ها.ارزیابی و تشخیص (2017-02-02). «اختلال لالی انتخابی». سایت رسمی محمد جانبلاغی. بایگانی‌شده از اصلی در 5 اكتبر 2018. دریافت‌شده در 2020-04-20. تاریخ وارد شده در |archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  8. «Fars News Agency: ظˆط§ظ„ط¯غŒظ† ع©ظ…ط§ظ„‌ع¯ط±ط§ ع©ظˆط¯ع©ط§ظ†ط´ط§ظ† ط±ط§ ط§ط² طط±ظپ ط²ط¯ظ† ظ…غŒâ€Œطهط±ط³ط§ظ†ظ†ط¯». Fars News Agency. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۱۱-۰۸.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.