کبودوال

کبودوال، در معنای لغوی و در گویش کتولی بعنوان گویش بومی منطقه از دو‌ بخش کبود به معنای آبی و وال به معنای جوی آب ، تشکیل شده که بخاطر پاک و آبی بودن رودخانه جاری در دل جنگلهای منطقه بدان نامیده شده و در بخشی از جنگلهای هیرکانی جلگه ای در رشته کوه البرز است که با پوشش گیاهی متنوع محل زندگی تعدادی از گونه های جانوری بوده و دارای مجموعه ای از آبشارها و دریاچه ای وسیع و‌ همچنین یکی از زیباترین آبشارهای تمام خزه ای ایران است . این جنگل به فاصله ۵ کیلومتری از مرکز شهر و در جهت جنوب شرقی شهرستان علی‌آباد کتول از توابع استان گلستان قرار دارد .[1]

آبشار تمام خزه‌ای کبودوال
کبودوال

در ابتدای ورودی این جنگل و در امتداد جاده ، دریاچه سد مخزنی واقع می‌باشد که از یک چشمه اصلی در بالادست مجموعه آبشارها و رودخانه زرین گل آبگیری میگردد . در ادامه مسیر و با ورود به بخش جنگلی و در دامنه کوه هارون در میان دره اصلی مجموعه آبشارهای کوچک و بزرگی مشاهده میگردد که تقریبا تعداد آنها به هفت عدد می رسد ، اما آبشار اصلی آبشاری تمام خزه ای است که پنجمین آبشار از این مجموعه می باشد.

فاصله ی این آبشار زیبا از مرکز شهر حدودا ۱۱ کیلومتر بوده که در بخش پیاده روی آن برای سهولت دارای پلکان است .

هرسال با شروع فصل سرما عمر خزه های این آبشار به پایان رسیده و‌ با شروع بهار در سال جدید خزه های جدید و‌ سرسبز تمام آبشار را فرا میگیرد .

چشمه‌ اصلی و‌ پرآب که از دل زمین و‌ در بالادست آبشار هفتم وجود دارد آب مجموعه این آبشارها را تامین میکند که در عمق دره‌ای که جنگل انبوهی آن را پوشانده واقع گردیده‌است.

علاوه بر زیبایی خاص این آبشار دو عامل باعث اهمیت بیشتر این آبشار میگردد که اولی بدلیل قدمت تشکیل آن است ، بر اساس پژوهشهای انجام شده فسیلی چند میلیون ساله و مربوط به دوران پالئوژن در کنار این آبشار قرار دارد که حدودا مربوط به ۲۵ الی ۵۰ میلیون‌ سال پیش بوده و زمان تشکیل این آبشار را نشان می دهد

و دوم اینکه بدلیل تامین آب این آبشار از تنها چشمه بالادست مجموعه آبشارهای کبودوال که از دل زمین و در ارتفاع به بیرون می جوشد و در مسیر خود هیچگونه منبع آبی دیگری از جمله رودخانه دائمی یا فصلی متشکل از آبهای سطح زمین بخاطر نزدیکی به آبشارها وارد آن نمیگردد پاک ترین آبشار ایران نام دارد و گواراترین آب آشامیدنی را داراست.

آبشار کبودوال
گلستان - علی آباد کتول - آبشار کبودوال

نگارخانه


منابع

  1. «آبشار خزه ای کبودوال». وب‌گاه رسمی روزنامه آفرینش. ۹ دی ۱۳۸۶. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ آوریل ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۴ خرداد ۱۳۸۸.

۲. مهدی اسفندیاری . راهنمای رسمی وزارت میراث فرهنگی ، صنایع دستی و‌ گردشگری .

نوشته شده در ۲۰ خرداد ۱۳۹۹

به روز رسانی شده در ۱۲ اسفند ۱۳۹۹

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.