نفت شیل

نفت شِیل نفت نامتعارفی است که از گرماکافت، هیدروژنه‌کردن، و انحلال گرمایی خرده‌های سنگ نفت‌زا (شِیل نفتی) به دست می‌آید. این فرایندها مواد آلی درون سنگ (کروژن) را به نفت و گاز مصنوعی تبدیل می‌کنند. از نفت حاصله می‌توان بلافاصله به عنوان سوخت استفاده کرد یا با افزودن هیدروژن و زدودن ناخالصی‌ها چون سولفور و نیتروژن، ارتقائش داد تا به عنوان مادهٔ اولیه وارد پالایشگاه شود. محصولات پالایش‌شده را می‌توان در همان مصارفی به کار برد که محصولات پالایش‌شدهٔ نفت خام به کار می‌روند.

واژه Shale oil کمی ابهام دارد و گاه به نوع‌های دیگر نفت به دست آمده از منابع دیگر نیز گفته می‌شود که آژانس بین‌المللی انرژی tight oil و light tight oil را برای آنها پیشنهاد می‌کند.

منابع نفت شیل (سنگ نفت‌زا)

نواحی دارای منابع عمدهٔ شناخته شدهٔ نفت و گاز شیل در جهان

منابع نفت شیل (سنگ نفت یا سنگ نفت‌زا) در پهنه وسیعی از طبیعت از آب‌های شیرین تا دریاچه‌های نمکی و باتلاق‌های رسوبی یافت می‌شود که بین دوره‌های کامبرین و ترشیاری شکل گرفته‌اند.

بیشتر منابع نفت شیل در ایالت کلرادو ایالات متحده آمریکا واقع شده، که دارای منابعی بالغ بر ۳٫۳ تریلیون تن است.[1]

مکانذخایر نفت شیل (میلیون تن)ذخایر کروژن (میلیون تن)ذخایر احتمالی کروژن (میلیون تن)
آفریقا۱۲٬۳۷۳۵۰۰۵٬۹۰۰
آسیا۲۰٬۵۷۰۱۱۰۰-
اقیانوسیه۳۲٬۴۰۰۱٬۷۲۵۳۶٬۹۸۵
اروپا۴٬۱۸۰۳۰۰۶٬۵۰۰
خاورمیانه۳۵٬۳۶۰۴٬۶۰۰۲۴٬۶۰۰
آمریکای شمالی۳٬۳۴۰٬۰۰۰۸۰٬۰۰۰۱۴۰٬۰۰۰
آمریکای جنوبی-۹٬۶۰۰۴۰۰

استخراج

نحوهٔ استخراج نفت شیل به دو صورت است:

۱-حفاری سطحی

در روش حفاری سطحی مانند روش‌های قدیمی سنگ را تا دمای ۵۰۰ درجه گرم می‌کنند ولی در روش‌های جدید از کریستال قیر استفاده می‌کنند تا روند پالایش بهینه‌تر باشد و از کریستال قیر برای فرایند کاتالیستی استفاده می‌شود.[1]

۲- حفاری درجا

برای روش حفاری درجا، حرارت‌دهنده الکتریکی را درون زمین قرار می‌دهند و سنگ نفت را به مدت ۲ الی ۳ سال تا ۷۰۰ درجه فارنهایت حرارت می‌دهند و با حفر چاه در کنار آن نفت‌های دوب شده را استخراج می‌کنند. روش حفاری درجا آلودگی محیط زیستی کمتری نسبت به روش‌های دیگر دارد.[1]

شرکت شل برای جلوگیری از ترکیب نفت با سفره‌های آب زیرزمینی روشی را ابداع کرده‌است که سردسازهایی را به عنوان سد یخی درون زمین قرار می‌دهند تا مانع از ترکیب این نفت با آب زیر زمین شود.[1]

اقتصاد نفت شیل

زمانی استفاده از نفت شیل مقرون به صرفه خواهد بود که قیمت نفت بالا باشد و فناوری لازم برای استخراج آن ممکن باشد.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «بررسی روش‌های جدید استخراج و تولید نفت از سنگهای نفتی» (PDF). اکتشاف و تولید، نشریه تخصصی شرکت ملی نفت ایران. مهر ۸۷. دریافت‌شده در ۱۲ دسامبر ۲۰۱۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.