اسکانیا

اسکانیا (به سوئدی: Scania) شرکت خودروسازی و صنایع سنگین سوئدی است که تولیدکننده انواع کامیون و اتوبوس، همچنین موتورهای دیزلی برای کاربری شناورها و خودروهای سنگین است. دفتر مرکزی و کارخانه تولیدی اصلی این شرکت در شهر سودرتلیه، در فاصله ۳۰ کیلومتری از جنوب استکهلم قرار دارد.

اسکانیا
پیشتر نامیدهاسکانیا-وابیس
نوعشرکت با مسئولیت محدود
نماد سهام شرکتاوام‌اکس: SCV B
ISINSE0000308280 
صنعتصنعت خودروسازی
بنا نهادهدر ۱۸۹۱ به نام وابیس
۱۹۱۱ (۱۹۱۱) به نام اسکانیا
بنیانگذارانگوستاو اریکسون
فیلیپ ورسن
دفتر مرکزیسودرتلیه، سوئد
محدودهٔ فعالیتسراسر جهان
افراد کلیدی
محصولات
خدماتخدمات مالی
درآمد ۹۷/۷۹۲ میلیارد کرون سوئد (۲۰۱۵[2]
سود ناخالص ۹/۶۴۱ میلیارد کرون سوئد (۲۰۱۵)[2]
سود ۶/۷۵۳ میلیارد کرون سوئد (۲۰۱۵)[2]
مجموع دارایی ۱۴۱/۲۶۵ میلیارد کرون سوئد (۲۰۱۵)[2]
مجموع سهام ۳۷/۸۳۷ میلیارد کرون سوئد (۲۰۱۵)[2]
تعداد کارکنان ۴۴٬۴۰۹ (۲۰۱۵)[2]
مادرگروه فولکس‌واگن
وبگاه

شرکت اسکانیا در سال ۱۹۰۰ در شهر مالمو سوئد تأسیس شد و در حال حاضر یک شرکت تابعه از گروه فولکس‌واگن به‌شمار می‌آید. بخشی از سهام شرکت اسکانیا در بازارهای بورس اوراق بهادار استکهلم و بورس اوام‌اکس معامله می‌شود.

تاریخچه

پیدایش

فیلیپ ورسن در سال ۱۸۹۱ کارخانه‌ای برای ساخت واگن‌های ترابری ریلی تأسیس نمود. او پس از انجام مقدمات کار، نام این مجموعه را وابیس به معنی کارخانه واگن‌سازی نهاد که کارخانه تولیدی آن در منطقه سودرتلیه قرار داشت.[3]

از سوی دیگر در سال ۱۹۰۰ یک کارخانه دوچرخه‌سازی توسط گوستاو اریکسون در شهر صنعتی مالمو با نام اسکانیا تأسیس شد.[4] این شرکت به تدریج تغییر جهت داد و به سمت تولید خودرو و کامیون رفت تا اینکه در سال ۱۹۱۱ دو شرکت در هم ادغام شدند و شرکت اسکانیا-وابیس را پدیدآوردند.

نشان این شرکت یک اژدها در نظر گرفته شد که روی سر آن تاجی قرار داشت و از دهانش آتش بیرون می‌آمد. در آن سال‌ها خودروهای متفاوتی تولید شد و هم‌زمان تعدادی قایق، با موتور ۴ سیلندر ۱۲ اسب بخار نیز در خط تولید این شرکت تولید شد. به تدریج تولیدات شرکت گسترش یافت و در کشورهای دانمارک و نروژ نیز خطوط تولید آن، دائر شد.

توسعه

اسکانیا-وابیس به زودی به سمت تولید اتوبوس ۲۴ نفره دماغ‌دار با تایر بسیار نازک، پیش رفت. کار بعدی شرکت، تولید کامیون‌های آتش‌نشانی با ۶۰ اسب بخار و سرعت ۴۰ کیلومتر در ساعت بود. اولین پیشرانه ۸ سیلندر شرکت اسکانیا در سال ۱۹۱۶ تولید شد که از الکل یا بنزین تغذیه می‌کرد. اما در اوایل سال‌های دهه ۱۹۲۰ سیاست شرکت، تمرکز بر تولید کامیون و اتوبوس بود.

در سال ۱۹۴۰ شرکت اسکانیا شاهد تغییرات مدیریتی وسیعی بود که باعث شد شرکت با تغییر بسیاری از راهکارها و برنامه‌ها و با جذب مهندسان و نیروهای خلاق و جوان، محصولات مدرن‌تر و مطلوب‌تری را عرضه کند و به این ترتیب رتبه محبوبیت خود را در بازار وسایل ترابری عمومی بهبود قابل ملاحظه‌ای دهد.

پس از جنگ جهانی دوم

اما با شروع جنگ جهانی دوم، شرکت اسکانیا با کاهش تقاضا برای کامیون و اتوبوس‌های عمومی، ظرفیت خالی کارخانجات خود را صرف تولید محصولات نظامی کرد. با پایان جنگ، اسکانیا دوباره تولید محصولات اصلی خود را از سر گرفت و توانست در رقابت با شرکت ولوو به جایگاه مناسبی دست یابد. به طوری که تبدیل به یکی از بزرگترین شرکت‌های خودروساز سوئد تبدیل شد. در کنار موفقیت‌های محلی، اسکانیا همچنین موفق به حضور در بازارهای جهانی شد.

ادغام دوم

در سال ۱۹۶۹ اسکانیا برای بار دوم با شرکت بزرگ سوئدی گروه ساب ادغام شد و به این ترتیب ساب-اسکانیا راه‌اندازی شد. اما معروفیت و محبوبیت نام تجاری اسکانیا باعث شد که مدیریت مجموعه ادغام شده تصمیم به عرضه محصولات تولیدی با برند اسکانیا بگیرد.

دهه ۱۹۹۰

دهه ۱۹۹۰ را می‌توان دهه توسعه و تولید محصولات متنوع سوئدی در بازار وسایل ترابری سنگین نامید.

وضعیت کنونی

امروزه کامیون‌ها و اتوبوس‌های اسکانیا بازارهای وسیعی در کشورهای مختلف جهان دارند. در حال حاضر گروه فولکس‌واگن با در اختیار داشتن ۷۰٫۹۴٪ درصد از سهام اسکانیا، بزرگترین سهام‌دار آن به‌شمار می‌آید.[5]

کارخانه تولیدی اصلی اسکانیا در شهر سودرتلیه

سهام‌داران

سهام‌داران اصلی اسکانیا[6]
نام سهام‌دارسهام ایسهام بیمیزان سهامحق رأی
گروه فولکس‌واگن *۳۰۶٬۲۳۲٬۲۳۹۵۹٬۰۳۷٬۸۲۲۴۵٫۶۶۷۰٫۹۴
ام آ ان۷۳٬۰۴۷٬۱۷۹۳۳٬۷۱۸٬۸۵۷۱۳٫۳۵۱۷٫۳۷
کلیراستریم۱٬۱۷۰٬۵۱۴۳۲٬۹۷۳٬۴۵۰۴٫۲۷۱٫۰۲
جی‌پی مورگان چیس۴۶۱٬۵۸۴۳۶٬۲۲۰٬۲۱۹۴٫۵۹۰٫۹۳
سوئدبانک۰۲۹٬۰۴۳٬۶۶۵۳٫۶۳۰٫۶۶
اسکاندیا۹۷۴٬۳۷۴۹٬۶۴۶٬۳۱۸۱٫۳۳۰٫۴۴
آلکتا۰۱۹٬۰۸۵٬۰۰۰۲٫۳۹۰٫۳۳
ای‌ام‌اف۶۵۰٬۰۰۰۹٬۶۷۸٬۴۱۱۱٫۲۳۰٫۳۶
هندلزبانکن۰۷٬۲۰۲٬۳۶۲۰٫۹۰۰٫۱۶
دولت نروژ۰۶٬۹۳۷٬۶۶۵۰٫۸۷۰٫۱۶
۱۰ سهام‌دار بزرگ۳۸۲٬۵۳۵٬۸۹۰۲۴۳٬۰۲۱٬۷۰۸۷۸٫۱۹۹۲٫۴۶
سایر سهامداران۱۷٫۴۶۴٫۱۱۰۱۵۶٬۹۷۸٬۲۹۲۲۱٫۸۱۷٫۵۴
مجموع سهام۴۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰۴۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰۱۰۰٫۰۰۱۰۰٫۰۰

در ایران

دو شرکت ایرانی شرکت عقاب‌افشان و ماموت نمایندگان ساخت و مونتاژ محصولات این شرکت در ایران هستند که به ترتیب به ساخت اتوبوس، موتور سنگین و تریلی تحت لیسانس این شرکت در ایران می‌پردازند.

ماموت

شرکت ماموت دیزل که زیر مجموعه مجتمع صنعتی ماموت است به عنوان نماینده انحصاری کامیون‌های اسکانیا در ایران فعالیت می‌کند.این شرکت تولید کننده انواع موتور های دیزلی و کامیون و اتوبوس میباشد.

عقاب افشان

از سال ۱۳۸۱ فروش و خط مونتاژ محصولات اسکانیا در ایران به عهده شرکت عقاب افشان بوده‌است.[7]

در بهمن ۱۳۹۵ اسکانیا با عقاب افشان قراردادی برای تحویل ۱۳۵۰ دستگاه اتوبوس با عقاب افشان توافق همکاری امضا کرد. نخستین سری اتوبوس‌ها تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی در ناوگان ترابری ایران به کار گرفته شده اند.[7]

حوادث اسکانیا در ایران

نگارخانه

جستارهای وابسته

پانویس

  1. Reuters (9 November 2015). "Scania: Henrik Henriksson to Become Scania's New President and CEO". Erik Ljungberg. Archived from the original on 26 January 2016. Retrieved 21 January 2016.
  2. "Annual and Sustainability Report 2015" (PDF). Scania AB. 22 March 2016.
  3. "1891: Vabis is established". Scania AB. Archived from the original on 20 December 2016. Retrieved 18 March 2016.
  4. "Scania – Undisturbed pleasure". Kelly's Truck and Marine Service. Archived from the original on 14 October 2009. Retrieved 6 October 2009.
  5. "Ownership". Scania. Archived from the original on 8 December 2009. Retrieved 27 December 2009.
  6. "Scania Group - Ownership". Scania.com. Scania AB (publ). Archived from the original on 8 December 2009. Retrieved 27 December 2009.
  7. «اسکانیا بیش از هزار اتوبوس به ایران می‌فروشد». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۴ بهمن ۱۳۹۵.

منابع

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ اسکانیا موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.