نوک‌نهنگ هکتور

نوک‌نهنگ هکتور آب‌بازی عضو خانواده نوک‌نهنگان است و از اعضای به نسبت کوچک‌جثه آن به شمار می‌رود. این نهنگ در نیم‌کره جنوبی زندگی می‌کند و نام آن به یاد سر جیمز هکتور، بنیان‌گذار موزه استعماری بریتانیا در ولینگتون استرالیا، گذارده شده است. بررسی‌های مولکولی نشان داده‌اند که نوک‌نهنگ پرین، که گمان می‌رفت متعلق به این گونه باشد، گونه‌ای جدا و مستقل است. نوک‌نهنگ هکتور در حیات وحش بسیار کم دیده شده است.

نوک‌نهنگ هکتور
جثه در مقایسه با انسان متوسط
وضعیت بقا

اطلاعات کم  (IUCN 3.1)[1]
آرایه‌شناسی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: آب‌بازان
زیرراسته: آب‌بازان دندان‌دار
تیره: نوک‌نهنگان
سرده: میان‌دندان‌ها
گونه: M. hectori
نام علمی
Mesoplodon hectori
گری، ۱۸۷۱
زیستگاه نوک‌نهنگ هکتور (به رنگ آبی)

توصیف ظاهری و رفتار

بیشتر اطلاعات به دست آمده از این گونه از بررسی بر روی لاشه تعدادی از آن‌ها که به ساحل افتاده بودند و نیز تنها یک بار مشاهده تایید شده یک نهنگ جوان در آب‌های استرالیا به دست آمده است.

طول نوک‌نهنگ هکتور بالغ به بیشینه ۴٫۲ متر و وزن آن به ۱ تن می‌رسد؛ ابعادی که این نهنگ را یکی از کوچک‌جثه‌ترین اعضای نوک‌نهنگ‌ها می‌کنند. رنگ بدن این نهنگ قهوه‌ای مایل به خاکستری در بالای بدن و باله پشتی و رنگ روشن‌تر در زیر بدن است. بخش ملون در سر با شیب آرامی به سوی نوک حرکت می‌کند. نهنگ‌های بالغ نر دارای دندان‌هایی صاف و مثلث‌شکل در انتهای فک پایینی خود هستند. همانند بیشتر نهنگ‌های نوک‌دندان، دندان‌های عاج‌مانند در ماده‌ها دیده نمی‌شوند. باله پشتی کوچک، مثلث‌شکل، اندکی همانند قلاب است و در انتها گردشکل می‌شود. لبه جلویی باله پشتی با زاویه تندی به پشت بدن وصل می‌شود.

اطلاعات چندانی درباره عادات غذایی این گونه در دست نیست، ب این حال گمان بر این می‌رود که رژیم غذایی آن شامل ماهی و ماهی مرکب باشد. از آنجا که آن‌ها فاقد دندان‌های کاربردی هستند، غذای خود را با مکش به درون دهان می‌برند.

به دلیل پراکندگی آن‌ها در اعماق اقیانوس و دسترسی سخت بهشان و به احتمالی جمعیت پایینشان، دانش زیادی درباره چگونگی زادولد و تولید مثل آن‌ها موجود نیست.

گستره و وضعیت بقا

نوک‌نهنگ هکتور به صورت مشخص در نیم‌کره جنوبی در نزدیکی قطب جنوب میان عرض‌های جغرافیایی °۳۵ تا °۵۵ جنوبی زندگی می‌کند. بیشتر گزارش‌ها از دیده شدن این جانور از زلاندنو بوده‌اند. این نهنگ همچنین در جزایر فالکلند و آفریقای جنوبی و تاسمانی و تیرا دل فوئگو در آمریکای جنوبی نیز دیده شده است.

این گونه تاکنون شکار نشده است و در تورهای ماهیگیری نیز به دام نیفتاده. بیشتر مشاهدات از این نهنگ از روی لاشه‌های به ساحل افتاده آن‌ها بوده که بیشتر در زلاندنو اتفاق افتاده‌اند.

پیوند به بیرون

  • «اطلاعات نوک‌نهنگ هکتور در کنوانسیون جانوران مهاجر». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ آوریل ۲۰۰۵. دریافت‌شده در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۱.

منابع

  1. Taylor, B.L., Baird, R., Barlow, J., Dawson, S.M., Ford, J., Mead, J.G., Notarbartolo di Sciara, G., Wade, P. & Pitman, R.L.(۲۰۰۸). «Mesoplodon hectori». IUCN Red List of Threatened Species 2008. دریافت‌شده در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۱.
  • Mead, James G.(۱۹۸۴)، Survey of reproductive data for the beaked whales (Ziphiidae)، Report of the International Whaling Commission Special Issue(۶)، ص. ۹۱-۹۶
  • Dalebout, Merel L.; Mead, James G.; Baker, C. Scott; Baker, Alan N. & van Helden, Anton L.(۲۰۰۲)، A New Species of Beaked Whale, Mesoplodon perrini sp. n. (Cetacea: Ziphiidae), Discovered Through Phylogenic Analysis of Mitochondrial DNA Sequences، Marine Mammal Science(۱۸)، ص. ۵۷۷-۶۰۸
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.