غلامعلی اویسی

غلامعلی اویسی (زاده ۱۲۹۷ در فردو، قم – درگذشته ۱۸ بهمن ۱۳۶۲ در پاریس) ارتشبد نیروی زمینی شاهنشاهی و فرمانده آن نیرو طی سالهای ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷ بود. وی در سال ۱۳۴۸ فرماندهی ژاندارمری ایران را نیز بر عهده داشت. اویسی فرماندار نظامی تهران در زمان تظاهرات ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ بود.[1]

غلامعلی اویسی
وزیر کار و امور اجتماعی
پادشاهمحمدرضا شاه پهلوی
نخست‌وزیرغلامرضا ازهاری
اطلاعات شخصی
زاده۱۲۹۷ خورشیدی
روستای فردوی قم
درگذشته۱۸ بهمن ۱۳۶۲ ترور شد
پاریس
ملیتایران
پیشهنظامی و سیاستمدار
دیناسلام شیعه
خدمات نظامی
درجهارتشبد
فرماندهژاندارمری کل کشور (۱۳۴۸)
نیروی زمینی ارتش (۱۳۵۱)
فرمانداری نظامی تهران

اویسی در دولت نظامی ارتشبد ازهاری که از ۱۵ آبان ۱۳۵۷ تا ۱۱ دی ۵۷ به طول انجامید، وزیر کار و اموراجتماعی بود.[2]

وی نهایتا در ۱۴ دیماه ۱۳۵۷ تقاضای بازنشستگی کرد و بنابر اخبار منتشره در مطبوعات برای معالجه به خارج از کشور رفت.[3] و حدود پنج سال بعد در پاریس ترور شد.

زندگی

ارتشبد اویسی در روستای فردوی قم به دنیا آمد. او در سال ۱۳۱۵ دوره شش ساله دبیرستان نظام مرکز و در سال ۱۳۱۷ دوره دانشکده افسری را به پایان رساند. اویسی درسال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۳۱ در مشاغل گوناگون نظامی (فرماندهی گروهان و گردان و آموزشگاه گروهبانی لشکر ۲، ریاست شعبه بازرسی دژبان مرکز و فرماندهی هنگ ۵۲ دژبان) قرار داشت و در سال ۱۳۳۲ فرمانده هنگ ۱۶ تیپ کازرون بود. پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ اویسی به در یافت نشان درجه ۲ رستاخیز نایل شد و به تدریج ترقی وی نیز در هرم دیوانسالاری نظامی آغاز شد. او پس از طی دوره دانشگاه جنگ در تهران و دوره ستاد و فرماندهی در آمریکا در سال ۱۳۳۹ به ریاست ستاد گارد و در سال ۱۳۴۱ به فرماندهی لشکر یک گارد رسید.

او در سال ۱۳۴۸ فرماندهی ژاندارمری کل کشور و در سال ۱۳۵۱ فرماندهی نیروی زمینی ارتش را به عهده داشت. اویسی در جریان انقلاب اسلامی از جمله هنگام کشتار ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ بار دیگر در سمت فرماندار نظامی تهران قرار گرفت و به علت موقعیتش در راس نیروی زمینی فرمانداری نظامی سایر شهرها را نیز زیر کنترل داشت.

ترور

غلامعلی اویسی در ۱۸ بهمن ۱۳۶۲ در پاریس به همراه برادرش غلامحسین با شلیک گلوله به سر ترور شد. گروه لبنانی جهاد اسلامی، به رهبری عماد مغنیه مسئولیت این عملیات را برعهده گرفت.[1][4]

مدال‌ها

  • نشان لیاقت - درجه ۱ و ۲ و ۳
  • نشان افتخار - درجه ۱ و ۲ و ۳
  • نشان همایون - درجه ۳
  • نشان تاج - درجه ۳
  • نشان تقدیر - درجه ۱ و ۲
  • نشان خدمت - درجه ۳
  • نشان تمجید - درجه ۱ و ۲ و ۳

منابع

  1. "Lodi News-Sentinel - Google News Archive Search". news.google.com. Retrieved 24 November 2018.
  2. «۱۵ آبان ۱۳۵۷ | ارتشبد ازهاری تشکیل کابینه داد». تاریخ ایرانی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۰۹.
  3. «۱۴ دی ۱۳۵۷ | ازهاری و اویسی از کشور فرار کردند - تاریخ ایرانی». تاریخ ایرانی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۱۸.
  4. «کميته دفاع از حقوق بشر در ايران- سوئد www.komitedefa.org» (PDF). web.archive.org. ۲۰۱۲-۰۹-۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۲-۲۴.
  • اللهیاری، احمد (۱۳۸۷) بهائیان در عصر پهلوی، نیمه پنهان ج ۳۱، شرکت انتشارات کیهان، شابک ۹۷۸-۹۶۴-۴۵۸-۲۲۲-۶
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.