خون سیاوشان

درخت خون سیاوشان[2] (نام علمی: Dracaena cinnabari) و (به عربی: «دم العنقاء» یا «دم الأخوين») که با نام درخت خون اژدها هم شناخته می‌شود درختی است بومی جزایر سقطری یمن. این نام را به خاطر شیره سرخ‌رنگی که از آن می‌تراود به آن داده‌اند. نام‌های دیگر قدیی آن شیان و شیانه است.

خون سیاوشان
یک درخت خون سیاوشان در فلات دیخسم
وضعیت بقا
آرایه‌شناسی
فرمانرو: گیاهان
(طبقه‌بندی‌نشده): گیاهان گلدار
(طبقه‌بندی‌نشده): تک‌لپه‌ای‌ها
راسته: مارچوبه‌سانان
تیره: مارچوبگان
زیرخانواده: کوله‌خاسیان
سرده: درخت اژدها
گونه: خون سیاوشان
نام علمی
Dracaena cinnabari
Balf.f.

این درخت قطره‌های باران را از راه تنه‌های ریشه‌مانند هوایی خود به سوی ساقه اصلی هدایت می‌کند و با شکل چتر مانند خود از تبخیر سریع در پیرامون ریشه‌ها خود جلوگیری می‌کند. درخت خون اژدها در ماه فوریه گل می‌دهد و تا شکفتن کامل گل آن پنج ماه به‌درازا می‌کشد.

شمار و کیفیت این درخت‌ها امروزه همواره رو به کاهش است.

در فرهنگ فارسی معین

صمغ سقطری. خون سیاوشان، و عامهٔ اندلس نام شیان را به حی العالم کبیر دهند. دم التنین. دم الثعبان. ایدع. درختی است از تیرهٔ سوسنی‌ها که مخصوص نواحی زنگبار و بمبئی و دیگر نواحی گرم هندوستان و هندوچین است. از این درخت صمغ قرمزرنگ به دست می‌آورند که دارای اثر قابض و مقوی است و جهت تهیهٔ خمیردندان‌های طبی و مشمع طبی و رنگ کردن ورنی‌ها بکار می‌رود. صمغ قرمز این درخت را خون سیاوشان نیز خوانند و آنرا بنام درخت خون سیاوشان نیز نامند. دراسنا. شیانه. شیان مغربی. خونشاوشان. خون سیاوش مغربی. دم الاخوین. دم الثعبان. قاظر.

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.