اندورفین
اندورفینها (Endorphins) یا مسکنهای طبیعی بدن موادی هستند که از غدد مخاطی و توسط تحریک این غدد بوسیله هیپوتالاموس ترشح میشوند و اثر اصلی آنها تسکین درد است. اندورفینها که مرفین طبیعی بدن (endogenous morphine) خوانده میشوند در حقیقت بسیار شبیه به مخدرها - مانند مرفین و دیگر مشتقات تریاک - عمل میکنند و تولید آنها در زمان فعالیت بدنی، هیجان، احساس درد، خوردن غذاهای فلفلی، فعالیت جنسی و احساس عشق است.
این نوروپتیدها در نورونهای سیستم عصبی مرکزی، هیپوفیز و محیطی یافت میشوند. اندورفین از سه نوع اصلی آلفا و بتا و گاما تشکیل میشوند که هر یک بر روی گیرندههای خاصی در دستگاه عصبی بدن عمل میکنند. دو ترکیب α-neo-endorphin و β-neo-endorphin نیز در این گروه هستند.
درکنار اعمالی چون ورزش یا خنده، حتی گریه کردن نیز میتواند سبب آزادی اندورفین شود. برای همین در شرایط پرتنش و اندوه ناک الزامی برای جلوگیری از گریه کردن نیست و در واقع توصیه میشود افراد گریه کنند. بهطور کلی اندورفینها باعث ایجاد حالات خوشی و لذت شده و آرامش بخش هستند. همچنین به واسطه توقف ارسال پیامهای درد به سوی مغز موجب از بین رفتن حس درد میشوند.[1]
جستارهای وابسته
منابع
- «مزایا و مضرات گریه کردن». کافه پزشکی. ۱۳۹۵-۰۸-۰۷T01:20:06+03:30. دریافتشده در 2018-11-28. تاریخ وارد شده در
|تاریخ=
را بررسی کنید (کمک)
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Endorphin». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۹ می ۲۰۱۱.