واقعه ویکو
حادثه وِیْکو (به انگلیسی: Waco incident) محاصره نظامی محوطهای متعلق به فرقهٔ مذهبی فرقه داودیه از سوی مأمورین فدرال آمریکا و ایالتی اجرای قانون در تگزاس و ارتش آمریکا بین ۲۸ فوریه و ۱۹ آوریل ۱۹۹۳ بود.[1] فرقه داویدیان، فرقهای که در سال ۱۹۵۵ از کلیسای ادونتیستهای روز هفتم جدا شد، تحت رهبری دیوید کورش قرار داشت و در مزرعهٔ مرکز جبل کارمل در منطقهٔ الک تگزاس،[2][3][4]در نه مایلی (۱۴ کیلومتری) شمال شرقی ویکو، تگزاس سکونت داشت. این گروه مشکوک به نقض قانون در خصوص اسلحه بود که باعث شد دفتر الکل، تنباکو، سلاح گرم و مواد منفجره (ای تی اف) یک حکم قضایی جستجو و دستگیری در خصوص آن دریافت کند.
این واقعه وقتی شروع شد که ای تی اف تلاش خود به منظور یورش به مزرعه را آغاز کرد. یک نبرد مسلحانه شدید درگرفت، که منجر به مرگ چهار مأمور حکومتی و شش داویدی شد. پس از ناکامی ای تی اف در یورش به محوطه افبیآی شروع به محاصرهٔ آن کرد، وضعیتی که ۵۱ روز با بلاتکلیفی ادامه یافت. نهایتاً اف بی آی در تلاش برای بیرون کردن داویدیان از مزرعه حملهای با گاز اشکآور را صورت داد. در جریان حمله مرکز جبل کارمل دچار آتشسوزی شد. ۷۶ نفر،[5][6] از جمله دیوید کورش کشته شدند.
در خصوص وقایع رخ داده در محاصره اختلاف نظر بسیاری وجود دارد. یک مجادله مشخصاً بر سر منشأ آتش بروز کرد؛ تحقیقی از سوی دولت در سال ۲۰۰۰ نتیجه گرفت خود اعضای فرقه آتش را شروع کرده بودند. وقایع ویکو و محاصرهای ۱۲ ماه قبلتر در روبی ریج به وقوع پیوسته بودند هر دو به عنوان انگیزههای بمبگذاری ذکر شدهاند که دو سال بعدتر در اکلاهماسیتی به وقوع پیوست.
شرح حادثه
در ۲۸ فوریه ۱۹۹۳ مأموران پلیس افبیآی در ایالات متحده آمریکا به مقر فرقه داویدیان به رهبری دیوید کورش در شهرک ویکو (Waco) در ایالت تگزاس، بدستور دادستانی آمریکا، یورش بردند و این مرکز را محاصره نمودند.
پس از ۵۱ روز مقاومت و محاصره توسط اف بی آی و کشته شدن ۴ تن و زخمی شدن ۲۰ تن از مأموران توسط افراد مسلح فرقه داویدیان، در روز ۱۹ آوریل سال ۱۹۹۳، در جریان یک آتشسوزی، ۷۶ تن از اعضای این فرقه در آتش جان باختند. در میان کشتهشدگان ۲۱ کودک و دو زن باردار نیز بودند.
گزارش نهایی تحقیقات پیرامون این واقعه حاکیست که افراد مسلح در درون این فرقه بهطور عمد آتشسوزی را به راه انداختند و زنان و کودکانشان را بهمراه خود کشتند. در حالیکه بعضی از اعضای این فرقه از جمله تیموتی مکوی، دولت بیل کلینتون رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا را مسبب این کشتار معرفی کردند. مک وی به تلافی این حادثه، ساختمان فدرال اوکلاهما سیتی را در روز ۲۰ آوریل سال ۱۹۹۵ منفجر کرد که ۱۶۸ کشته (از جمله چندین کودک) و ۸۰۰ زخمی بر جای گذاشت.[7]
منابع
- Justin Sturken and Mary Dore (February 28, 2007). "Remembering the Waco Siege". ABC News. Retrieved 2008-06-23.
- Wright, Stuart A. (September 20, 1995). Armageddon in Waco: Critical Perspectives on the Branch Davidian Conflict. University of Chicago Press. p. 269. ISBN 9780226908441.
- Smyrl, Vivian Elizabeth. "Elk, Texas". Handbook of Texas - Texas State Historical Association. Retrieved 25 November 2012.
- Ames, Eric S (May 4, 2009). Images of America WACO. Arcadia Publishing. ISBN 978-0738571317.
- Dick J. Reavis, The Ashes of Waco: An Investigation (New York: Simon and Schuster, 1995), p.13. ISBN 0-684-81132-4
- Gennaro Vito, Jeffrey Maahs,Criminology: Theory, Research, and Policy, Edition 3, revised, Jones & Bartlett Publishers, 2011, ISBN 0-7637-6665-8, 9780763766658, P. 340
- بیل کلینتون، «یک زندگی»، بیژن اشتری، (انتشارات مهد فرهنگ، تهران، ۱۳۸۴) چاپ اول
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ واقعه ویکو موجود است. |