مناطق شهری تهران

شهر تهران از ۲۲ منطقه تشکیل شده‌است. شهرداری مناطق خدمات شهری را به ساکنین منطقه ارائه می‌کنند. مسئول شهرداری منطقه قائم مقام شهردار تهران در منطقه است که از سوی او منصوب می‌شود. این فرد معمولاً شهردار منطقه خوانده می‌شود. اعم وظایف شهردار منطقه نظارت و هماهنگ‌ی اجرای طرح‌های مصوب شهرداری است.[1]

تفسیر شهرداری از مناطق شهری تهران (سرخ) و تفسیر وزارت کشور از شهرستان‌های استان تهران (آبی)
مناطق ۲۲گانه شهر تهران.

فهرست مناطق شهرداری تهران

رضایت‌مندی ازمحل سکونت

رضایت‌مندی ازمحل سکونت یعنی اینکه یک نفر احساس کند محله‌ای که در آن سکونت دارد، با طبقه اجتماعی، درآمد، میزان تحصیلات، سطح فرهنگی، باورها و اعتقادهای مذهبی، علایق و وابستگی‌های او تطبیق دارد. در یک جمله احساس کند به آن محله و آدم‌هایش تعلق دارد. رضایت‌مندی ازمحل سکونت برای شهروندان یک شهر وقتی حاصل می‌گردد که برای زندگی در هر محله، طبقه اجتماعی، سطح درآمد، باورها و عقاید و فرهنگ فرد به آنجا بخورد، کیفیت آب، تمیزی و خلوت بودن کوچه‌ها و خیابان‌ها نیز در میزان رضایتمندی شهروندان تأثیر دارد.

براساس نظر سنجی اداره کل مطالعات فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران، فقط ۳۵/۵درصد از مردم تهران از محل سکونت‌شان رضایت دارند و به عبارت دیگر ۶۴/۵درصد دیگر از محله‌شان ناراضی هستند.

البته شاخص احساس تعلق به محله بر اساس ترکیب خطی نمره سه گویه علاقه به زندگی در محله، لذت بردن از زندگی در محله و احتمال ترک محله ساخته شده‌است که بر اساس آن میانگین شاخص تعلق به محله برای کل شهر تهران ۶۱ از ۱۰۰ است که بالاتر از حد متوسط بوده‌است.

این نظرسنجی و نظرسنجی‌های مشابه آن نشان می‌دهد میزان رضایتمندی شهروندان منطقه ۲۲ و ۵ تهران در بالاترین سطح قراردارد؛ انتشار داده‌های بزرگترین پیمایش شهری در تهران نشان می‌دهد که احساس تعلق ساکنان مناطق ۶، ۱و ۵به منطقه‌شان بیشتر از سایر مناطق تهران است و همچنین در شاخص احتمال ترک محله نیز بررسی‌ها نشان می‌دهد که ساکنان مناطق ۶، ۵ و ۱ کمترین میزان تمایل به ترک محله خود را داشتند.

این تحلیل داده‌ها نشان داده‌است که محلات ۶، ۱ و ۵ بالاترین حس تعلق و مناطق ۱۵، ۱۰ و ۱۸ کمترین حس تعلق به محلات خود را دارند. شورایاری‌ها، معتمدان و ساکنان محله می‌توانند با تحریک احساس مسئولیت مردم و ایجاد مشارکت، برخی از مشکلات محلی را حل کنند، و کاری کنند که رضایتمندی از محل زندگی افزایش پیدا کند.

مناطق با رضایتمندی بالا

مناطق ۵ و ۲۲ از بهترین مناطق تهران برای سکونت در این شهر می باشد.

منطقه ۵

منطقه ۵ تهران به دلیل قرارگرفتن در شمال غرب تهران و داشتن آب و هوای خوب و پاکیزه و نوساز بودن بافت منطقه و خیابان های پهن و عریض به یکی از بهترین مناطق تهران برای سکونت تهرانی ها تبدیل شده است

اکثر ساکنین این منطقه از توان مالی بالایی بهره مند هستند. از محله های گرانقیمت و محبوب این منطقه میتوان پونک را نام برد.

این منطقه به دلیل دسترسی به وسایل نقلیه عمومی مانند مترو و BRT و همچنین مراکز خرید های بزرگ و لوکس و پارک های فراوان مانند پارک نهج البلاغه به یکی از مدرن ترین و پویا ترین مناطق تهران تبدیل شده است.

منطقه ۵ تهران بنا به گزارشاتی یکی از بهترین منطقه های تهران برای زندگی در این شهر است، و به استناد داده‌های بزرگترین پیمایش شهری در تهران منطقه ۵ جز مناطق محبوب برای سکونت است و همین موضوع باعث شده تا قشرهای متوسط به بالای جامعه که توان مالی لازم برای خرید ملک‌های نسبتاً گرانقیمت را دارند به این منطقه بیایند. فروشگاه‌ها و مراکز تفریحی و تجاری فراوانی هم در منطقه ۵ قرار دارد و در مجموع دسترسی به امکانات و خدمات در منطقه ۵ زياد است. از طرف دیگر از معدود مناطق خوش آب وهوای تهران محسوب می‌شود که شب‌های زنده و پویایی دارد؛ و منطقه ۵ به لحاظ خدمات و دسترسی به امكانات چیزی کم ندارد و به نوعی از مناطق مدرن تهران محسوب می‌شود.

منطقه ۲۲

وجود مراکز تفریحی و تجاری مانند دریاچه چیتگر و امکانات تجاری و تفریحی اطراف آن از ویژگی‌های خاص این منطقه است.

مناطق با رضایت‌مندی پایین‌تر

منطقه ۹

اغلب محله‌های منطقه ۹ با توجه به تراکم جمعیت‌اش، با مشکلات فراوانی دست پنجه نرم می‌کند. حضور افراد مهاجر از دیگر شهرها و کشورها به‌ویژه افغان‌ها در محله‌ها بیشتر است که دلیلش پایین‌تر بودن قیمت ملک در محله‌هایی نظیر امامزاده عبدالله (ع) به دلیل وجود خانه‌هایی با متراژهای پایین و همچنین باریک بودن کوچه‌ها است. وجود کارخانه‌ها هم زندگی در این منطقه را تحت‌تأثیر قرار داده‌است و شب‌مردگی بافت صنعتی، زندگی در برخی از محله‌ها را ناخوشایند کرده‌است. محله‌های شمالی منطقه ۹ وضعیت بهتری دارند اما مشکلات قسمت جنوب و غرب منطقه بیشتر است.

فضیلت حساب‌آوردن و علاقه‌مندی به تهرانی بودن

همهٔ این آمارها در حالی است که بر اساس پیمایش شهری شهر تهران، بیشترین علاقه به زندگی در شهر تهران به مناطق ۱۶، ۲۰ و ۱۹ تعلق دارد؛ در حالی که ساکنان مناطق ۶، ۷ و ۱ کمترین علاقه به شهر تهران را دارند. بر اساس این پیمایش، شهروندان محلات تهرانپارس، نبی اکرم، جنت آباد مرکزی، سلیمانی - تیموری، اسدی بیشترین علاقمندی به تهران را ثبت کردند و کمترین نمره به علاقه به زندگی در شهر تهران را نیز محلات دانشگاه شریف، توحید، خواجه نصیر، مدائن و ولی آباد ثبت کرده‌اند.

منابع

  1. «وظایف شهردار منطقه». http://region16.tehran.ir/Default.aspx?tabid=587. شهرداری تهران. بایگانی‌شده از اصلی در ۶ اوت ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۹ اوت ۲۰۱۹. پیوند خارجی در |وبگاه= وجود دارد (کمک)

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.