قلعه کوه زردان

قلعه کوه زردان قلعه‌ی تاریخی مربوط به دوره اسماعیلیان که در شمال شرقی و به فاصله ۴ کیلومتری روستای زردان در شهرستان زیرکوه، استان خراسان جنوبی واقع گردیده است.

قلعه کوه زردان
قلعه کوه زردان
نامقلعه کوه زردان
کشورایران
استاناستان خراسان جنوبی
شهرستانزیرکوه قاینات
بخشزهان
اطلاعات اثر
نوع بناسنگی
کاربریقلعه نظامی و مقر حکومتی
دیرینگیساسانیان
دورهٔ ساخت اثراسماعیلیان
مالک فعلی اثرمیراث فرهنگی
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۴۴۵۶
تاریخ ثبت ملی۱۳۸۰
اطلاعات بازدید
امکان بازدیددارد

تاریخچه

با توجه به شواهد موجود این قلعه از قلعه های اسماعیلیان به شمار می رود و از مهمترین قلاع اسماعیلیه در منطقه قهستان بوده و با توجه به موقعیت جغرافیایی این قلعه و نیز سازه های فرعی و انبوه پیرامونی آن، اهمیت آنرا نزد سازندگان و ساکنانش می رساند. ساکنین و حاکمین مستقر درقلعه کوه زردان با قلاع پیرامونی خصوصاً با قلعه کوه قاین در ارتباط تنگاتنگی بوده است؛ لذا اشراف کاملی بر مناطق شرقی قهستان و زیرکوه داشته و عبور و مرور در مسیر فرعی جاده ابریشم را کنترل می نمودند. این مسیر هرات و فراه افغانستان را به شهر های مرکزی ایران(اصفهان، یزد، کرمان و...) متصل می کند. این اثر به عنوان یکی از آثار منتسب به فرقه اسماعیلیه از جایگاه مناسبی در میان آثار تاریخی منطقه برخوردار است. وجود آثار معماری که یا کاملاً مشخص می باشند و یا به دلیل مدفون شدن در زیر آوار پنهان هستند و نیز پراکندگی آثار به جای مانده در محیط پیرامونی اثر نشان دهنده اهمیت این قلعه در منطقه می باشد. فرقه اسماعیلیه که به عنوان یکی از گروهها و نهضتهای مخالف حکومت سلجوقیان و خلفای عباسی مطرح می باشد، از سال ۴٨۴ تا سال ۶۵۴ هجری قمری که زمان حمله هولاکوخان مغول یعنی حدود ١٧٠ سال، حضوری مداوم در منطقه قهستان داشته اند. لذا با توجه به اینکه این اثر تاریخی یکی از قلعه های منتسب به اسماعیلیان می باشد به لحاظ تاریخی ، فرهنگی و نیز باستان شناسی اهمیت فراوانی دارد.

این اثر به تاریخ ۱۳۸۰/۰۹/۰۵ به شماره ۴۴۵۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[1]

جستارهای وابسته

منابع

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.