غلامرضا کیوان سمیعی

غلامرضا کیوان سمیعی (۱۲۹۲ خورشیدی در کرمانشاه – ۴ خرداد ۱۳۷۲ خورشیدی در تهران) محقق فلسفه و عرفان، ادیب، نویسنده و شاعر متخلص به کیوان.

غلامرضا کیوان سمیعی
زاده۱۲۹۲
کرمانشاه
درگذشته۴ خرداد ۱۳۷۲
تهران
آرامگاهبهشت زهرا، تهران
تخلصکیوان
پیشهکارمند بانک کشاورزی
زمینه کاریمحقق، نویسنده و شاعر
ملیتایرانی
مقاله‌هامقدمه‌ای بر شرح گلشن‌راز
حوزهقم و تهران
شاگرد
سید محمد حجت کوه‌کمری
محمدعلی شاه‌آبادی
عبدالله حائری (رحمت‌علیشاه)
عباسعلی کیوان قزوینی
شریعت سنگلجی
حیدرقلیخان سردار کابلی

شرح حال

دوران کودکی و نوجوانی را در کرمانشاه مشغول تحصیل بود، همزمان تحصیل در دبیرستان به فراگیری عربی و دروس حوزوی پرداخت معلم وی در این رشته سید محمد میبدی از علمای ساکن کرمانشاه بود.[1] سپس به قم رفت و نزد سید محمد حجت کوه‌کمری و محمدعلی شاه‌آبادی به فراگیری دروس حوزوی مشغول گردید. بعد از چند سال عازم تهران گردید و از محضر شیخ عبدالله حائری (رحمت علیشاه) و بخصوص عباسعلی کیوان قزوینی استفاده فراوان برد.

بعد از چهار سال از تهران مجدداً عازم کرمانشاه شد و در درس حیدرقلی خان سردار کابلی حاضر می‌شد. بنا به گفته خودش تقریباً تمام اقطاب و سر سلسله‌های مشایخ صوفیه را از نزدیک دیده و گفتگو کرده بود ولی نتوانسته بود به هیچ‌یک دست ارادت بدهد.[2] بعد از بازگشت به کرمانشاه در بانک کشاورزی استخدام شد و مدت ۳۰ سال امور حقوقی بانک را عهده‌دار بود. غلامرضا کیوان سمیعی در پی ابتلاء به سرطان حنجره در ۴ خرداد ۱۳۷۲ درگذشت و در قطعه مقبرةالشعرا، بهشت زهرا به خاک سپرده شد.[3]

سبک شعری

گزیده‌ای از اشعار کیوان سمیعی به نام راز دل منتشر شده است. این دفتر غزلیات و قصاید وی را در برمی گیرد. سمیعی که در شعر کیوان تخلص می‌کند در غزل مسائل تعلیمی و فلسفی را نیز وارد می‌کند. با این حال کلامش ساده است و از لحن غنایی هم به دور نیست. اما قصاید او بیشتر به حال و هوای قصاید سنتی نزدیک است و در آن‌ها اصطلاحات علمی و تبعیت از اشعار شعرای ادبیات عرب هم دیده می‌شود.[4]

آثار

بعضی از آثار وی عبارتند از:

  • اوراق پراکنده شامل پنج جلد مطالب عرفانی و ادبی و اجتماعی.
  • شرح لاهیجی گلشن راز مقدمه مفصلی بر شرح لاهیجی گلشن راز.
  • شرح حال طبیب اصفهانی
  • زندگانی حیدرقلی سردار کابلی
  • مقدمه بر اوصاف الاشراف خواجه نصیر طوسی

ومقالات و نوشته‌های دیگر .[5]

از نگاه خامنه‌ای

علی خامنه‌ای، کیوان سمیعی را در مهر ۱۳۹۰ با محمد قزوینی مقایسه کرد.

منابع

مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به غلامرضا کیوان سمیعی در ویکی‌گفتاورد موجود است.
  1. «سید محمد میبدی». پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه علمیه میبد. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ اوت ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۵.
  2. «با استاد کیوان سمیعی پژوهنده آثار ادبی و عرفانی». کیهان فرهنگی. تهران: مؤسسه کیهان (۳۲): ۳–۹. ۱۳۶۵. دریافت‌شده در ۳۰ مارس ۲۰۱۳.
  3. «کیوان سمیعی». راسخون. دریافت‌شده در ۳۰ مارس ۲۰۱۳.
  4. مهرابی، سید محسن. "ادبیات معاصر کرمانشاه". کرمانشاه: گلچین ادب.
  5. «غلامرضا کیوان سمیعی». بنیاد ایرانشناسی. پارامتر |پیوند= ناموجود یا خالی (کمک); پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.