شهرستان چرداول

شهرستان چَرداوُل (به کُردی : چه‌رداور)[1] یکی از شهرستان‌های استان ایلام است که مرکز آن شهر سرابله است.[2] شیروان و چرداول در سال ۱۳۶۰ از شهرستان ایلام جدا شد و در تقسیمات کشوری قبل از ۱۳۶۰ از بخش‌های آن محسوب می‌شد. با جدا شدن شیروان از این شهرستان شیروان به شهرستان سیروان وبقیه شهرستان با نام چرداول نامگذاری شد.

استان ایلام

شهرستان چرداول

شهرسرابله
موقعیت شهرستان چرداول در نقشه
Location of Ilam Province in Iran
مختصات: ۳۳°۴۵′ شمالی ۴۶°۳۴′ شرقی
کشور ایران
استانایلام
مرکزسرابله
بخشمرکزی
جمعیت
 (۲۰۰۶)
  کل۵۶٬۲۲۵
منطقه زمانییوتی‌سی +۳:۳۰ (ساعت رسمی)
  تابستان
(ساعت تابستانی)
یوتی‌سی +۴:۳۰ (ساعت رسمی)
شهرستان چرداول در سرور تحت شبکه نام‌های جغرافیایی و در این نشانی؛ با گزینش «Advanced Search»، نوشتن شمارهٔ «9205934» در «Unique Feature Id» و کلیک بر «Search Database» یافت می‌شود.

تقسیمات کشوری

این شهرستان دارای ۴ بخش و هفت دهستان است و مرکز شهرستان شهر سرابله است.[3]

    • بخش مرکزی: مرکز آن سرابله است و شامل

یک دهستان به نام آسمان آباد است که مرکز آن دهستان، شهر آسمان آباد است. نقاط شهری: آسمان آباد، سرابله

    • بخش شباب: مرکز آن شهر شباب است و شامل

دو دهستان به نام‌های ریزوند (به مرکزیت هلسم) و زنجیره (به مرکزیت زنجیره علیا) است. نقاط شهری: شباب

    • بخش زاگرس: مرکز آن شهر بلاوه است و شامل

دو دهستان به نام‌های بیجنوند (به مرکزیت بلاوه) و قلعه (به مرکزیت شله کوش) است. نقاط شهری: بلاوه

شهر سرابله

سرابله مرکز شهرستان چرداول است. به علت وجود چشمه‌هایی که در مرکز شهر قرار دارند از قطب های کشاورزی استان به شمار می رود. شالیزارهای سرسبز، در فصل تابستان تصویری زیبا به این شهر می بخشد. دو محله‌ی قدیمی سرابله و بدرآباد اکثریت شهر را شامل می شوند. ضمن اینکه برخی از مهاجران از بخش های دیگر استان نیز در سرابله سکونت دارند. مطابق تصمیم هیئت دولت در تیرماه ۱۳۹۲ شباب وبیجنوند از توابع این شهرستان به بخش ارتقاء یافت واسم شهرستان به‌طور رسمی به چرداول تغیر یافت. دهستان ریزوند به مرکزیت هلسم ودهستان زنجیره نیز از جمله این تصمیمات اخیر است.

آسمان آباد

آسمان‌آباد شهری است در استان ایلام در غرب ایران. این شهر در بخش مرکزی شهرستان چرداول قرار دارد. آسمان‌آباد از شمال به دهستان گواور از توابع شهرستان گیلان غرب، از غرب به دهستان چله از توابع شهرستان گیلان غرب از جنوب به شهرستان ایوان غرب و از شرق به بخش شباب شهرستان چرداول محدود است.

ب و هوای منطقه معتدل کوهستانی است و متوسط بارش باران در سال‌های پر باران۶۰۰ میلی‌متر است. ارتفاع متوسط شهر از سطح دریا۱۲۰۰ متر است. اطراف منطقه را کوه‌های قلاجه و پیوان از شمال و شمال غرب و کوه‌های کتفیفگ بزرگ و کوچک (گه‌وره و بوچگ) و بانکول از جنوب و جنوب شرق احاطه کرده‌اند.

از آثار باستانی منطقه می‌توان شهر و قلعه گم‌گم واقع در کوه بانکول که متعلق به شهر باستانی مهرگان قذق است و همچنین تپه‌های باستانی یا چغا را نام برد.

قبرستان تاریخی کل کل در۴ کیلومتری شمال شهر آسمان آباد واقع شده‌است.

چاه نفت بانکول که قبل از انقلاب اسلامی توسط آمریکای‌ها حفر شد؛ و به دلیل آنکه میدان نفتی آن ساکن است تاکنون مورد بهره‌برداری قرار نگرفته‌است، ولی در سال‌های آتی ضمن بهره‌برداری از آن به عنوان مخزن گاز نیز استفاده می‌شود.

بخش شباب

شباب منطقه‌ای از شهرستان چرداول است. چرداول در دامنه جنوبی رشته کوه‌های زاگرس قرار دارد و دارای آب و هوایی کوهستانی است. این منطقه از دو ناحیه کوهستانی و دشت نسبتاً هموار تشکیل شده‌است. در بخش کوهستانی، انبوه درختان بلوط و بادام کوهی، بنه (ون)، کیکم، ارجن و گون دیده می‌شود. مراتع بخش شباب هم در بخش کوهستانی قرار دارد و زمینه مناسبی برای دامپروری سنتی فراهم کرده‌است و به هم دلیل شغل اصلی ساکنان بخش کوهستانی دامپروری است.

دهستان ریزه وند

دهستان ریزوند از روستای جوبشیرعلی شروع و به روستای علیمرادخانی ختم می‌شود مرکز دهستان ریزوند روستای هله سم است. دهستان ریزوند محل زندگی مردم ایل ریزوند است و به زبان کردی گویش کلهری تکلم می‌کنند.[4] البته لازم است ذکر شود که که قلمرو ایل ریزوند در زمان تشمال صیدرضا احمدی، طی توافقی بین ایشان و محمدرحیم خان دارابی، چال زغال واقع در روستای بلاوه خشکه رابعنوان مرز بین دو ایل ریزوند و بیجنوند تعیین کردند و همچنین طی توافقاتی با کریم خان جمشیدی و کدخدا آلای خان دارابی، چال زغال واقع در روستای باغله به عنوان مرز بین ایل ریزوند و خزل تعیین گردید و علاوه بر آن قلمرو این ایل در نسار چرداول، از روستای موشکان تا روستای چمچرو واقع در جنب رودخانه سیمره است که این قلمرو نیز در توافقاتی با ایلات خزل و بیژنوند تعیین شده.

جمعیت

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان شیروان و چرداول در سال ۱۳۸۵ برابر با ۷۳،۹۷۳ نفر بوده‌است.[5]

زبان

مردم شهرستان چرداول به زبان کردی تکلم میکنند.[6]

منابع

  1. لغتنامه دهخدا: چرداول
  2. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳ خ.
  3. http://rdcir.ir/uploads/images/gallery/roosta/roosta1/amar/amar1/amar2/am/komiteh/taghsimat/Eilam.pdf
  4. Wiki (2020). "1". www.fa.m.wikipedia.org (به Va).
  5. «پایگاه اینترنتی مرکز آمار ایران». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اوت ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۵ دسامبر ۲۰۰۷.
  6. https://www.chargoshe.ir/fa/iran/city/74

جستارهای وابسته

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.