شهرستان هلیلان

شهرستان هلیلان یکی از شهرستان‌های استان ایلام در غرب ایران است. مردم هلیلان به گویش لکی سخن می‌گویند.[2][3][4][5][6] این شهرستان در مرز استان‌های ایلام، کرمانشاه و لرستان واقع شده‌است.

شهرستان هلیلان
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانایلام
مرکز شهرستانتوحید
سایر شهرهاتوحید
بخش‌هامرکزی، جزمان
سال تأسیس۱۳۹۸ خورشیدی[1]
اداره
فرماندارسعید شهبازی
مردم
جمعیت۱۵٬۲۷۶ نفر (۱۳۹۵)

جاذبه‌های گردشگری

از زیبایی‌های این منطقه می‌توان به رودخانه سیمره، تنگه شیرز، تنگه تیر، قلعه سام، پل دختر و پسر، قبرستان تاریخی بان لکان، قبرستان‌های سه‌گانه روستای مهدیه و بقعه امامزاده محمد در نزدیکی بخش هلیلان اشاره کرد.

ویژگی‌ها

این شهرستان یکی از مناطق محروم استان است که در سال‌های اخیر اقداماتی صورت گرفته اما نیاز به تلاش بیشتری است دارای نقاط محروم زردلان است که قبلاً برای عبور ومرور با مشکل مواجهه بود اما اکنون بهتر شده و تردد به راحتی صورت می‌گیرد. این شهرستان درگذشته یکی از بخش‌های اصلی کرمانشاه بوده (سرهنری راولینسون ۱۸۱۲) که به صورت بندی به داخل خاک کرمانشاه کشیده شده ولی بعدها از کرمانشاه جدا و ضمیمه ایلام شد بطوریکه اکنون نیم دیگر آن در کرمانشاه قرار دارد. همچنین بیشتر امور اداری و رفت و آمد و اقوام ساکنان این بخش در کرمانشاه است.

شهرستان شدن

بخش هلیلان در سال ۱۳۹۸ با جدا شدن از شهرستان چرداول به شهرستان ارتقاء یافت و تبدیل به یازدهمین شهرستان استان ایلام شد.[7]

تقسیمات کشوری

شهرستان هلیلان شامل ۲ بخش،۴ دهستان و ۱ شهر به شرح زیر است:

شهرستان هلیلان

بخش مرکز بخش جمعیت بخش ۱۳۹۵ نام دهستان مرکز دهستان جمعیت دهستان ۱۳۹۵ شهر جمعیت شهر ۱۳۹۵
مرکزی توحید ۹،۰۵۹ نفر گوران شیراوند ۴٬۴۴۴ نفر توحید ۲٬۱۲۸ نفر
داجیوند مهدیه ۲٬۴۸۷ نفر
جزمان چشمه ماهی ۶،۲۱۷ نفر داربید سرچم ۳٬۷۰۳ نفر ****************
زردلان پیازآباد ۲٬۵۱۴ نفر

جمعیت

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان هلیلان در سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۵٬۲۷۶ نفر بوده‌است.[8]

موقعیت جغرافیایی

شهرستان هلیلان در قسمت شمال شرقی استان ایلام قرار دارد. این شهرستان از جنوب با شهرستان کوهدشت استان لرستان و از شمال با شهرستان اسلام‌آباد غرب استان کرمانشاه همجوار می‌باشد. این شهرستان به صورت زائده ای طویل و باریک بوده و همین امر موجب شده تا روستاهای شرقی آن فاصله بسیار زیادی تا مرکز استان ایلام داشته باشند و بیشتر مراورادت آنها با شهر کرمانشاه برقرار باشد که فاصله کمتری با آن دارند.[9]

آب و هوا

بیشتر مناطق شهرستان هلیلان دارای آب و هوای گرم و خشک بوده که وجود رودخانه سیمره تا حدی خشکی آن را تعدیل می‌کند. هلیلان زمستان‌هایی معتدل و تابستان گرم دارد به نحوی که امکان برداشت مجدد غلات و صیفی جات را در آن فراهم می‌کند.

منابع

  1. https://www.irna.ir/news/83613003 %D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D9%87%D9%84%DB%8C%D9%84%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D8%B4%D9%87%D8%B1%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B1%D8%AA%D9%82%D8%A7-%DB%8C%D8%A7%D9%81%D8%AA
  2. طرح بررسی و سنجش شاخص‌های فرهنگ عمومی کشور (شاخص‌های غیرثبتی){گزارش}:استان ایلام/به سفارش شورای فرهنگ عمومی کشور؛ مدیر طرح و مسئول سیاست گذاری:منصور واعظی؛ اجرا:شرکت پژوهشگران خبره پارس -شابک:۳–۴۰–۶۶۲۷–۶۰۰–۹۷۸ *وضعیت نشر:تهران-مؤسسه انتشارات کتاب نشر ۱۳۹۱ *وضعیت ظاهری:۲۹۶ ص:جدول (بخش رنگی)، نمودار (بخش رنگی)
  3. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳ خ.
  4. «بخش هلیلان به شهرستان ارتقاء یافت».
  5. «استاندار ایلام: بخش هلیلان به شهرستان ارتقا یافت».
  6. «استان ایلام صاحب شهرستان یازدهم شد».
  7. https://www.irna.ir/news/83613003/استاندار-ایلام-بخش-هلیلان-به-شهرستان-ارتقا-یافت
  8. «پایگاه اینترنتی مرکز آمار ایران». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اوت ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۱۱ دسامبر ۲۰۰۷.
  9. https://rc.majlis.ir/fa/law/show/1408834

http://cabinetoffice.ir/fa/news/6332/ایجاد-شهرستان-هلیلان-در-استان-ایلام

جستارهای وابسته

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.