شهرستان مهران

شهرستان مِهران (به کردی: مێران) یکی از شهرستان‌های استان ایلام در مرز ایران و عراق است. مرکز این شهرستان شهر مهران است.[1]

شهرستان مهران
Counties of Ilam Province
Location of Ilam Province in Iran
مختصات: ۳۳°۱۶′ شمالی ۴۶°۲۴′ شرقی
کشور ایران
استاناستان ایلام
مرکزمهران
بخش‌هابخش مرکزی، بخش صالح‌آباد
جمعیت
 (۱۳۹۵)
  کل۲۹٬۷۹۷
منطقه زمانییوتی‌سی +۳:۳۰ (ساعت رسمی ایران)
  تابستان
(ساعت تابستانی)
یوتی‌سی +۴:۳۰ (ساعت رسمی ایران)
شهرستان مهران در سرور تحت شبکه نام‌های جغرافیایی و در این نشانی؛ با گزینش «Advanced Search»، نوشتن شمارهٔ «9205935» در «Unique Feature Id» و کلیک بر «Search Database» یافت می‌شود.

تاریخ

مهران قبلاً منصورآباد خوانده می‌شد. در سال ۱۳۰۹ با تصویب فرهنگستان زبان ایران، به «مهران» تغییر نام داد.

سرزمین مهران به دلیل اهمیت و موقعیتش در کناره جلگه میان‌رودان، در دوره‌های مختلف تاریخی نبردهای مهمی را پشت سرگذاشته است و از هنگام روی کار آمدن حزب بعث در عراق در سال ۱۳۴۷، همواره مورد نظر این کشور بود.

پاره ای از درگیری‌های حکومت عراق با ایران در دوره پهلوی بر سر تصاحب این دهلیز صوت گرفت و ارتفاعات مهم آن چند بار اشغال شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز قوای رژیم بعث بارها به نقاط مرزی مهران تجاوز کردند و بعد از آغاز رسمی جنگ تحمیلی، مهران را چهار بار به اشغال درآوردند که بار اول طی عملیات والفجر ۳، پس از ۳۵ ماه اشغال و بار دوم در سال ۱۳۶۵ با عملیات کربلای ۱ پس از دو ماه اشغال، این شهر آزاد شد. در آخرین سال جنگ، مهران دو بار دیگر، در فاصله‌ای کوتاه اشغال شد.

جغرافیا

شهرستان مهران در درازای جغرافیایی ۴۶ درجه و ۱۰ دقیقه و پهنای جغرافیایی ۳۳ درجه و ۷ دقیقه و در بلندای ۱۵۵ متری از سطح دریا قرار دارد؛ مهران در کرانه چپ رود کنجانچم قرار گرفته و با مرز عراق بیش‌تر از چند کیلومتر فاصله ندارد؛ مهران از شمال به ایلام، از خاور به دهلران و از باختر و جنوب به عراق محدود است.[2]

شهرستان مهران با مساحت ۲۳۹۲ کیلومتر مربع معادل ۱۲ درصد مساحت استان ایلام را به خود اختصاص داده‌است. این شهرستان از شمال به شهرستان ایلام، از جنوب به شهرستان دهلران، از شرق به شهرستان ملکشاهی و از غرب به کشور عراق محدود شده‌است.

آب و هوا

منطقه مهران گاهی از نواحی مورد آسیب ریزگردها است.[3]

پناهگاه‌های جنگ در شهرستان مهران

تقسیمات کشوری

ایجاد و تشکیل تعداد ۵ دهستان در شهرستان مهران استان ایلام در سال ۱۳۶۷ شهرستان مهران شهرستان دارای دو بخش و پنج دهستان است.[4] دهستانهای بخش مرکزی:

  • دهستان محسن‌آب

نقاط شهری: مهران دهستانهای بخش ملکشاهی:

  • دهستان چمزی
  • دهستان شوهان
  • دهستان گچی

نقاط شهری: ارکواز. دهستانهای بخش صالح‌آباد:

  • دهستان هجداندشت

نقاط شهری: صالح‌آباد.

مردم

مردم شهرستان مهران کرد هستند و به زبان کردی سخن می‌رانند.[5][6] بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان مهران در سال ۱۳۹۵ برابر با ۲۹٬۷۹۷ نفر بوده‌است.[7]

جاذبه‌های گردشگری

جستارهای وابسته

منابع

  1. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳ خ.
  2. خبرگزاری فارس: غار زینگان؛ بهشتی اسرارآمیز در قلب مهران. گزارش :کبری هواسی. ۱۳۹۹-۶-۲۴
  3. «ایرنا - ریزگردها مدارس نوبت صبح مهران و ایوان را تعطیل کرد». خبرگزاری جمهوری اسلامی. ۲۰۱۷-۰۵-۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۵-۰۵.
  4. [ [http://rc.majlis.ir/fa/law/show/111166%5D] مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). دریافت‌شده در ۲۵ دسامبر ۲۰۱۶. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  5. http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=94756 تبیان. زبان و گویش مردم ایلام
  6. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ سپتامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۹.
  7. «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.

پیوند به بیرون

فرمانداری شهرستان مهران

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.