شهرداری اصفهان

شهرداری اصفهان سازمانی است غیردولتی که مسئولیت اداره شهر اصفهان را بر عهده دارد. بالاترین مقام اجرایی این سازمان شهردار اصفهان است که توسط شورای شهر اصفهان انتخاب می‌گردد. شهر اصفهان به ۱۵ منطقه تقسیم و برای هر منطقه یک شهردار منتصب شده‌است. شهردار کنونی شهر اصفهان قدرت‌الله نوروزی است.[2]

شهرداری اصفهان
لوگوی شهرداری اصفهان
بنیان‌گذاری۱۲۸۶
محدودهٔ فعالیت
مناطق ۱۵ گانه شهر اصفهان
قدرت‌الله نوروزی
بودجه
۹٬۵۷۰ میلیارد تومان
(سال ۱۴۰۰ خورشیدی)[1]
وبگاه

تاریخچه

نمای ساختمان مرکزی شهرداری اصفهان

شهرداری اصفهان در سال ۱۲۸۶ هجری شمسی تأسیس گردید که در آن زمان بلدیه نامیده می‌شد. انجمن بلدیه حاجی محمدعلی خان با عنوان کلانتر به عنوان رئیس بلدیه میرزا مهدی خان به عنوان معاون و میرزا ابوالحسن خان را برای امور دفتری تعیین نمود. اما ریاست او یکی دو هفته بیشتر نپایید و چندی بعد میرزا اسدالله وثیق الملک رئیس بلدیه شد. اداره بلدیه اصفهان در آغاز ۲۵ نفر عضو داشت. در آغاز سال ۱۳۲۹قمری (۱۹۱۱میلادی) نبود درآمد کافی آن چنان بلدیه را تحت فشار قرار داد که رئیس بلدیه کناره گرفت و انجمن بلدیه هم پس از چند جلسه تصمیم گرفت از آن به بعد حوزه فعالیت خود را کاهش دهد و تنها به امور ارزاق شهر رسیدگی کند.
با اصلاح قانون بلدیه در سال ۱۳۰۹ ه‍.ش انتخاب شهردار به وزرات داخله واگذار گردید.[3]

اصفهان تا سال ۱۳۰۶ خورشیدی تنها دارای دو خیابان چهارباغ هزارجریب و چهارباغ عباسی و کوچه‌های عریض بود. از سال ۱۳۱۴ و پس از واگذاری اختیارات جدید، شهرداری اصفهان بر آن شد که خیابان‌های جدید احداث کند و به این ترتیب خیابان‌های فروغی، مدرس، میدان جمهوری، خیابان بزرگمهر و سروش به وجود آمدند و سپس به تدریج محله‌های هاتف، حافظ، سپه و نشاط از حالت کوچه و محله خارج شدند و به شکل خیابان درآمدند.
در سال ۱۳۲۰ با اختصاص سهمیه نفت به شهرداری و افزایش درآمد، نسبت به آسفالت خیابان و هم‌چنین خرید ماشین حمل زباله اقدام شد.

مدیریت شهری

  1. منطقه 1 شهرداری اصفهان
  2. منطقه 2 شهرداری اصفهان
  3. منطقه 3 شهرداری اصفهان
  4. منطقه 4 شهرداری اصفهان
  5. منطقه 5 شهرداری اصفهان
  6. منطقه 6 شهرداری اصفهان
  7. منطقه 7 شهرداری اصفهان
  8. منطقه 8 شهرداری اصفهان
  9. منطقه ۹ شهرداری اصفهان
  10. منطقه 10 شهرداری اصفهان
  11. منطقه 11 شهرداری اصفهان
  12. منطقه 12 شهرداری اصفهان
  13. منطقه 13 شهرداری اصفهان
  14. منطقه 14 شهرداری اصفهان
  15. منطقه 15 شهرداری اصفهان

ساختار سازمانی

  • معاونت مالی اقتصادی
  • معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی
  • معاونت حمل و نقل و ترافیک
  • معاونت خدمات شهری
  • معاونت شهرسازی و معماری
  • معاونت عمران شهری
  • معاونت فرهنگی اجتماعی ورزشی
  • شهرداری‌های مناطق ۱۵ گانه
  • اداره رفاه

سازمان‌های وابسته

کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان
  • آتش‌نشانی و خدمات ایمنی[4]
  • آرامستانها[5]
  • پارکها و فضای سبز[6]
  • پایانه‌ها[7]
  • خدمات موتوری[8]
  • عمران[9]
  • قطار شهری[10]
  • تاکسیرانی[11]
  • ساماندهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی[12]
  • نوسازی و بهسازی[13]
  • اتوبوسرانی[14]
  • مدیریت پسماند[15]
  • فرهنگی اجتماعی ورزشی[16]
  • فناوری اطلاعات و ارتباطات[17]
  • زیباسازی[18]
  • حمل و نقل و بار[19]
  • سرمایه‌گذاری و مشارکت ها[20]
  • اداره شهروندی[21]

شهرهای خواهرخوانده اصفهان

* شیان (چین)

پایتخت پیشین امپراتوری چینی‌ها و شهری نشسته در مسیر جاده ابریشم را باید قدیمی‌ترین خواهرخوانده اصفهان نامید که قرارداد خواهرخواندگی‌اش در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۶۸ به امضا رسید. شیان مرکز استان شاآن‌شی و جمعیت آن بالغ بر ۱۲ میلیون نفر است. این شهر با قدمت بیش از ۳ هزار سال که در تاریخ باستان به نام «چانگ آن» شناخته می‌شده‌است، برای هزارسال پایتخت ۱۳ امپراطوری چین بوده‌است. به طوریکه ۷۳ پادشاه در آن بر تخت سلطنت نشسته‌اند. این منطقه به سبب آثار تاریخی و باستانی بیشمارش، یکی از اصلی‌ترین مقاصد گردشگران چینی و خارجی و علاقه‌مندان تاریخ و فرهنگ باستانی چین محسوب می‌شود. شیان همچنین دارای جایگاه دوم در میان مراکز فناوری‌های پیشرفته چین است.

* کوالالامپور (مالزی)

کوالالامپور مرکز اقتصادی و کسب و کار کشور مالزی است که در ۲ تیر ۱۳۷۶ به خواهرخواندگی اصفهان درآمد. این شهر در واقع مرکزی برای امور مالی، بیمه، املاک، رسانه‌ها و هنر در این کشور است. توسعه زیرساخت در مناطق اطراف آن مانند فرودگاه بین‌المللی کوالالامپور و بندر کلانگ به تقویت اقتصادی این شهر کمک به سزایی کرده‌است. کوالالامپور شهری است که صنعت گردشگری را دومین منبع درآمد خود قرار داده و یکی از پردرآمدترین شهرهای آسیایی در حوزه گردشگری است.

* فلورانس (ایتالیا)

فلورانس زادگاه رنسانس ایتالیا، شهر ژولیوس سزار و دانته، شهر هنر و معماری و تندیس است و پایتخت هنر اروپا محسوب می‌شود. اصفهان و فلورانس در ۲۲ شهریور ۱۳۷۷ با امضای قراردادی میان شهرداران وقت دو شهر به خواهرخواندگی یکدیگر درآمدند. فلورانس یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری دنیاست به طوری که فقط در سال ۲۰۱۸، حدود ۱۰ میلیون گردشگر از این شهر بازدید کردند. این شهر در سال ۱۹۸۲ به عنوان یکی از میراث‌های بشری یونسکو معرفی شد.

* سن‌پترزبورگ (روسیه)

از ۱۲ اردیبهشت ۱۳۷۸ تاکنون، سن پترزبورگ که بزرگترین مرکز تاریخی خاورشناسی روسیه به‌شمار می‌رود، در فهرست شهرهای خواهرخوانده اصفهان قرار دارد؛ شهری که در سال ۱۷۰۳ به دست پطر کبیر در ساحل رود نوا ساخته و به عنوان پایتخت امپراطوری روسیه برگزیده شد. سن‌پترزبورگ در حال حاضر با ۵ میلیون جمعیت، دومین شهر بزرگ روسیه، چهارمین شهر بزرگ اروپا و یکی از کانون‌های فرهنگی مهم این قاره است. بافت تاریخی شهر سن‌پترزبورگ به خاطر اهمیت تاریخی و میراث معماری‌اش از سال ۱۹۹۰ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده‌است.

* یاش (رومانی)

در ۲۰ اردیبهشت ۱۳۷۸، شهر فرهنگی و هنری یاش واقع در کشور رومانی دستی دوستی و خواهرخواندگی به اصفهان داد. یاش بزرگترین شهر شرقی رومانی و یکی از مراکز پیشرو اجتماعی، فرهنگی، آکادمیک و زندگی هنری است که سمبل تاریخ رومانی و پایتخت فرهنگی این کشور محسوب می‌شود. یاش، مهد کلیساهای ارتدوکس است که شمار آنها به حدود ۱۰۰ می‌رسد.

* بارسلونا (اسپانیا)

بارسلونا بزرگترین پایتخت جامعه مستقل کاتالونیای اسپانیا بوده و دومین شهر بزرگ اسپانیا نیز به‌شمار می‌رود. این شهر بندری که در ۲۴ دی ۱۳۷۸ پیمان خواهرخواندگی اش با اصفهان به امضا رسید، ۱۲امین شهر جهان و ۴امین شهر اروپا به لحاظ شمار بازدیدکننده در سال است، این شهر سالیانه در حدود ۵ میلیون گردشگر را به خود جذب می‌کند و آنها هم در بارسلونا نزدیک ۹ میلیارد دلار خرج کردند. بارسلونا همچنین با ۱۷۷ بیلیون یورو تولید ناخالص داخلی ۴امین شهر ثروتمند اتحادیه اروپا و ۳۵امین شهر جهان است.

* ایروان (ارمنستان)

پررنگ بودن فرهنگ ارامنه جلفا در اصفهان از یک سو و قرابت فرهنگی اصفهان و ایروان از سوی دیگر موجب شد تا دو شهر در ۸ اردیبهشت ۱۳۷۹ توافق خواهرخواندگی خود را به امضا برسانند. ایروان که از مراکز مهم اصلی صنعتی، فرهنگی و علمی منطقه قفقاز است، مرکز قطب بازرگانی فراورده‌های کشاورزی به‌شمار می‌آید. علاوه بر این، کارخانه‌های ایروان در زمینه فرآوری فلزات، ماشین‌افزار، لوازم برقی، شیمیایی، بافندگی، و غذایی فعالیت دارند. براساس گزارش وزارت اقتصاد ارمنستان، تا پایان سال ۲۰۱۹، شمار گردشگران ورودی به ایروان به حدود دو میلیون نفر رسید. طبق گزارش گردشگری سال ۲۰۱۹ اروپا، ارمنستان هفتمین کشور با بهترین شاخص قیمت هتل در قاره سبز است. هتل‌هایی که اغلب آنها در پایتخت، یعنی ایروان متمرکز شده‌اند.

* کویت‌شهر (کویت)

به واسطه نقش این شهر در اقتصاد جهانی، کویت یک «شهرجهانی» به‌شمار می‌آید که پیمان خواهرخواندگی آن با اصفهان در ۳۰ خرداد ۱۳۷۹ به امضای شهرداران وقت دو شهر رسید. صدور نفت خام و گاز که شاکله اصلی اقتصاد این شهر را تشکیل می‌دهد و ماهیگیری و بهره‌برداری از منابع دریایی مانند میگو، یکی از منابع اصلی درآمد کویتی‌ها است. کویت با توسعه بستر فرودگاهی خود و جذب اپراتورهای بین‌المللی قصد دارد تا سال ۲۰۲۶ سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری اش را سالانه به میزان ۷/۳ درصد افزایش دهد. گفتنی است گردشگران اقتصادی از جمله مهمترین گروه‌هایی هستند که به کویت سفر می‌کنند و برهمین اساس، توسعه و توجه به گردشگری اقتصادی از جمله مهم‌ترین اولویت‌های این شهر جهانی است.

* فرایبورگ (آلمان)

فرایبورگ که در ایالت بادن-وورتم‌برگ در جنوب غربی آلمان واقع شده و با کشورهای فرانسه و سوئیس هم‌مرز است، در ۶ آبان ۱۳۷۹ به فهرست شهرهای خواهرخوانده اصفهان افزوده شد. بیشتر شهرت این شهر به خاطر همسایگی آن با جنگل سیاه و وجود کارخانه‌های مواد شیمیایی و نساجی و همچنین تجارت بسیار پر رونق الوار چوب در آن است. فرایبورگ به گرم‌ترین شهر آلمان شهره است. به دلیل مجاورت این شهر با دو کشور اروپایی دیگر، گردشگران در فرایبورگ گردش می‌کنند، برای خرید راهی فرانسه می‌شوند و برای تماشای تئاترهای فاخر پا به زوریخ و بازل در سوئیس می‌گذارند. حمل و نقل پاک و همچنین استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر به ویزه از طریق سلول‌های خورشیدی رونق فراوان دارد.

* هاوانا (کوبا)

برای اولین بار، خواهرخواندگی اصفهان به آمریکای لاتین رسید و این شهر در ۱۸ اسفند ۱۳۷۹پیوند خواهرخواندگی با پایتخت کویا یعنی هاوانا برقرار کرد. شهری که بهترین توصیف برای فرهنگ آن، عبارت «آفریقایی- کوبایی» است؛ اشاره ای به ترکیب آداب و رسوم بردگان آفریقایی با سنت‌های اسپانیایی. اما موضوع پیچیدگی‌ها دیگری نیز دارد و آن اینکه حتی سنت‌های اسپانیایی نیز خود آمیخته‌ای از فرهنگ بومیان جزیه و استعمارگران اسپانیایی است و همین امر بر تنوع فرهنگی در هاوانا افزوده‌است. هاوانا همواره در بین صدرنشینان مقاصد گردشگران جهان قرار داشته‌است. براساس گزارش‌ها، بالغ بر ۵ میلیون نفر در سال ۲۰۱۹ میلادی از این شهر بازدید کردند. گفتنی است مرکز تاریخی پایتخت کوبا در سال ۱۹۸۲ از طرف سازمان یونسکو به عنوان یک میراث به ثبت رسید.

* لاهور (پاکستان)

در ۱ مرداد ۱۳۸۳ شهرداران وقت اصفهان و لاهور پیمان خواهرخواندگی این دو شهر از ایران و پاکستان را به امضا رساندند. لاهور که در حال حاضر به عنوان شهر خلاق یونسکو در زمینه ادبیات شناخته می‌شود، قبل و پس از استقلال پاکستان از استعمار پیر انگلستان در سال ۱۹۴۷ میلادی، از اهمیت زیادی برخوردار بوده‌است. لاهور، دومین شهر بزرگ پاکستان و مرکز ایالت پنجاب پرجمیعت‌ترین و مهم‌ترین ایالت در این کشور و به عنوان مرکز فرهنگی پاکستان نیز محسوب می‌شود. با گشت و گذار بر اوراق کتاب‌های تاریخی به سادگی می‌توان دریافت که، شهر لاهور همیشه مرکز فرهنگی و تاریخی منطقه پنجاب بوده، به نحوی که این شهر لقب بزرگترین شهر پنجابی زبانان در جهان را نیز به خود اختصاص داده‌است.

* داکار (سنگال)

وقتی در ۴ آذر ۱۳۸۸، پیمان خواهرخواندگی اصفهان و داکار امضا شد، پایتخت سنگالی‌ها تنها خواهرشهر آفریقایی نصف جهان نام گرفت. شهری با داشتن ۲۵٪ جمعیت سنگال و ۸۰٪ فعالیت اقتصادی آن که موتور محرک سنگال محسوب می‌شود و به مدد میراث و رسوم غنی خود، شهری خلاق است. داکار از سال ۲۰۱۴ تاکنون در شبکه شهرهای خلاق یونسکو و در زمینه هنرهای رسانه ای عضویت دارد. همچنین این شهر در سال ۲۰۰۷ به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی منطقه آفریقا معرفی شد.

* بعلبک (لبنان)

بعلبک که از شهرهای تاریخی لبنان محسوب می‌شود به دلیل وجود آثار باستانی در آن از جمله نیایشگاهی از دوره رومی‌ها که از آثار مهم رومی‌ها است شهرت دارد. مجموعه معابد باستانی این شهر در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌است. بعلبک یکی از مسیرهای عبور کاروان اسرا بعد از واقعه عاشورا از کربلا به طرف شام است و اکنون با ورود به این شهر جلوه‌های عبور این کاروان همچنان متجلی است و به همین دلیل، گردشگران مذهبی نیز از جمله بازدیدکنندگان از این شهر هستند. این شهر لبنانی در ۱۳ مهر ۱۳۸۹ به خواهرخواندگی اصفهان درآمد.[22]

شهردارهای پیشین

پانویس

  1. گفتگوی شهردار اصفهان با اداره ارتباطات رسانه ای شهرداری اصفهان
  2. «قدرت‌الله نوروزی شهردار اصفهان شد». خبرگزاری ایرنا. ۴ شهریور ۱۳۹۶ ،. بایگانی‌شده از اصلی در 18 اکتبر 2020. دریافت‌شده در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۹. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  3. تاریخچه شهرداری از بلیدیه تا شهرداری بایگانی‌شده در ۵ فوریه ۲۰۱۱ توسط Wayback Machine، درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان
  4. «آتش‌نشانی اصفهان». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ ژوئن ۲۰۱۵.
  5. «سازمان آرامستانها». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژوئن ۲۰۱۵.
  6. «سازمان پارکها و فضای سبز». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ مه ۲۰۱۵.
  7. «سازمان پایانه‌ها». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۵ ژوئن ۲۰۱۵.
  8. «سازمان خدمات موتوری». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۳ آوریل ۲۰۱۵.
  9. «سازمان عمران». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۱۵.
  10. «سازمان قطار شهری». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ آوریل ۲۰۱۵.
  11. «سازمان تاکسیرانی». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۴ آوریل ۲۰۱۵.
  12. «سازمان میدان‌ها و ساماندهی مشاغل». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ مه ۲۰۱۵.
  13. «سازمان نوسازی و بهسازی». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ مه ۲۰۱۵.
  14. «سازمان اتوبوسرانی». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژوئن ۲۰۱۵.
  15. «سازمان مدیریت پسماند». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ مه ۲۰۱۵.
  16. «سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۴ اوت ۲۰۲۰.
  17. «سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ آوریل ۲۰۱۵.
  18. «سازمان زیباسازی». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲ مه ۲۰۱۵.
  19. «سازمان حمل و نقل و بار». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ ژوئن ۲۰۱۵.
  20. «سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌ها». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۷ اکتبر ۲۰۲۰.
  21. «اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان – سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان». دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۶-۱۳.
  22. «شهرهای خواهرخوانده اصفهان». درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ فوریه ۲۰۱۰.

منابع

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.