ساحل
کرانه دریا، لب دریا، دریاکنار یا دریابار (به عربی: ساحل)(به فرانسوی: Plage)(به انگلیسی: Beach) منطقه تماس بین دریا و خشکی است. اصطلاح ساحل برای مساحت بین حداکثر مد و پایه پرتگاههای ساحلی در سواحل مرتفع و برای نواحی واقع بین حداقل جزر و بالاترین مرز پیشروی امواج طوفان نیز به کار میرود.
مناطق ساحلی گستره ای هستند که مجموعه نیروهای محیطهای خشکی و دریائی با یکدیگر درتعامل بوده و متحمل تغییرات کوتاه و دراز مدت میشوند. در مناطقی چون شرق آمریکا عرض سواحل بیشتر و در نواحی دریای مدیترانه، عرض سواحل کم است. عواملی چون رسوبگذاری، فعالیت آتشفشانی، مرجانها و تغییرات سطح آب دریاها در پیدایش انواع سواحل مؤثرند اما عواملی چون موج، جزر و مد، جریان دریایی، یخچال طبیعی و باد نیز پیوسته سواحل را تغییر میدهند. برخی سواحل هموار و پست هستند؛ در حالی که در برخی دیگر صخره وجود دارد.
ریشهشناسی
واژگان «کران»، «کرانه» و «کنار» همگی برگرفته از پارسیگ هستند که به ترتیب کَران (پارسی میانه: karān-kl'n) ، کَنارَگ (پارسی میانه: kanārag-k'nlk) و کَنار (پارسی میانه: kanār-k'nl) میباشند[1]. همچنین واژه کران در زبانهای سغدی[2] (سغدی: kirān-kyr'n) و پهلوانیگ[3] (پارتی: karān-kr'n) نیز بازتاب یافتهاند.
جستارهای وابسته
منابع
- فرهنگ کوچک مکنزی (به پارسیگ - انگلیسی - فارسی). به کوشش د. مکنزی.
- فرهنگ سغدی - فارسی - انگلیسی. به کوشش بدرالزمان قریب.
- فرهنگ واژگان پارسی میانه مانوی و پهلوانی مانوی.
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ ساحل موجود است. |
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Beach». در دانشنامهٔ ویکیپدیای ، بازبینیشده در ۳۰ دی ۱۳۹۱.