حکم‌آباد (تبریز)

حکم‌آباد یا هکماوار محله‌ای از محلات قدیمی تبریز است که در شمال غرب این شهر واقع شده‌است. این محله از شرق به محله ویجویه و از شمال به محله عموزین‌الدین و جمشید آباد و از شمال‌غرب به دیزج (محله ابوذر) و از غرب به جاده سنتو و قراملک و از جنوب به شنب‌غازان و آخونی و از جنوب شرقی به باغات محله کوچه‌باغ و قره‌آغاج منتهی می‌شود.


حکم‌آباد
محله
نقشه محلات تبریز -از جمله حکم‌آباد- در دوران مشروطه، سال ۱۹۰۸
کشورایران
استانآذربایجان شرقی

منطقهٔ حکم‌آباد دارای زمین‌های کشاورزی بسیاری بوده واز دیرباز قطب تولید محصولات کشاورزی تبریز می‌باشد که علاوه بر تأمین مایحتاج تبریز در فصول بهار و تابستان. محصولات کشاورزی تولید شده به شهرهای مجاور نیز صادر می‌گردد.

در دهه‌های پیشین کشاورزی اصلی‌ترین فعالیت اقتصادی این منطقه بده و اکثر ساکنین حکم‌آباد از طریق کشاورزی امرارمعاش می‌نمودند.

اکثر محصولات کاشت شده انواع سبزیجات می‌باشد که معمولاً خاص منطقهٔ حکم‌آباد می‌باشند؛ که از این میان نعناع حکم‌آباد از لحاظ رنگ و عطر و طعم دارای کیفیت بسیار بالایی بوده و معروف است.

میدان‌های حکم‌آباد

حکم‌آباد دارای دو میدان بوده که اولی میدان کوچک یا میدان ماشین (بواسطهٔ اینکه آخرین ایستگاه اتوبوس شرکت واحد از این میدان دور می‌زد) و دومی میدان بزرگ یا میدان حکم‌آباد بود که قبل از انتقال میدان تره بار به مکان فعلی. محصولات کشاورزی برداشت شده از زمینهای کشاورزی حکم‌آباد در این میدان عرضه می‌شد.

علت شهرت میدان حکم‌آباد (میدان بزرگ) بازار مکاره ای بود که هر چهارشنبه سوری در این مکان دایر می‌گردید و با عرضهٔ انواع ملزومات عید نوروز میدان پراز رنگهای بدیع می‌گردید و زنده می‌شد.

انواع آجیل شیرینی‌های پولکی رنگارنگ مخصوص تبریز و انواع اسباب بازی رنگی نی لبک و شیپورهای پلاستیکی کوچک صورتی رنگ زینت بخش بازار مکاره چهارشنبه سوری بود.

از سرگرمی‌های نوجوانان سنجاق کردن چادرهای زنانی که مشغول خرید و چانه زنی با فروشنده‌ها بودند به همدیگر با سنجاق قفلی بود. اکثر مردم خاطرات شیرینی از بازار مکاره چهارشنبه سوری حکم‌آباد به یاد دارند.

سر قاضی یار

محلهٔ قاضی یار (قاضی یر باشی) در ورودی حکم‌آباد هست که از محلات قدیمی تبریز می‌باشد.

اولین نانوایی سنگک مکانیزه یا ماشینی در تبریز در ضلع جنوبی میدان ماشین راه اندازی شد که از اویل دههٔ شصت به مدت حدوداً دو دهه فعالیت نمود.

حمام نظافت واقع در حکم‌آباد مربوط به اواخر دوره قاجار است که در دوم آبان ماه سال ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۴۶۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.


اهالی سرشناس

منابع

  1. احمد کسروی، زندگانی من
  2. فرج سرکوهی، یاس و داس، 1381، نشر باران، استکهلم
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.