جنبش عدالت‌خواه دانشجویی

جنبش عدالت‌خواه دانشجویی، از اتحادیه‌های دانشجویی ایران با رویکرد کلی عدالت‌خواهی، انتقاد و مطالبه‌گری از مسئولین و نهادها و توجه به مشکلات و معضلات سیاسی و اجتماعی است.

مانیفست

به گفته سایت این جنبش این جریان خود را فراجناحی می‌داند و به تقسیم‌بندی‌های سیاسی و جناحی کشور اعتقادی نداشته و رفع مشکلات اجتماعی و کارآمدی نظام اسلامی را از اهداف خود می‌شمرد. جنبش عدالت‌خواه در موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی و بین‌المللی دارای فعالیت بوده‌است. فقر، دفاع از مستضعفین و قشرها ضعیف، معضلات اجتماعی، فسادهای اداری و اقتصادی در ارکان حکومتی، حرکت‌های ضد امپریالیست و دفاع از نهضت‌های آزادی‌بخش و پایان اسراییل و مسائل و برنامه‌های اقتصادی از جمله سرفصل مواردی بوده که جنبش عدالت‌خواه به آن‌ها اهتمام داشته‌است. این تشکل الگوی خود را تفکر و منش خمینی و رهبر جمهوری اسلامی و اصول انقلاب اسلامی می‌داند و با این‌حال بنابر شاخصه‌هایی متمایز، مدعی جریانی نو در فضای دانشجویی و سیاسی است. انتقاداتی از سوی دو جریان سیاسی کشور و هم‌چنین جریان مستقل به جنبش عدالت‌خواه وارد می‌گردد. بسیاری از این انتقادات به عدم هم‌خوانی برخی ادعاها و عمل این اتحادیه برمی‌گردد.

هسته اصلی

دبیران کل قبلی

  • سلمان کدیور
  • حسین شهبازی زاده
  • محمد صادق شهبازی
  • مرتضی فیروزآبادی
  • مسعود براتی
  • سید حسن فغان نوملی
  • مجتبی رییسی
  • محمدجعفر نژاد
  • محمد جواد معتمدی نژاد
  • محمد حسین صبوری[1]
  • دانیال یادگاری
  • علی اسکندری[2]

احکام قضایی برای برخی اعضا

حسین شهبازی زاده، سلمان کدیور، هادی مسعودی، مصطفی پورخسروانی به دلیل انتقاد به قوه قضاییه و انتقاد به اسدالله ایمانی امام جمعه شیراز به دادگاه فراخوانده شده و به ممنوعیت از فعالیت سیاسی و حبس تعلیقی محکوم شدند.[3]

استیضاح برخی اعضا

۱۸ بهمن ۹۸، شورای مرکزی اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی که متشکل از ادوار این اتحادیه است، برخی از اعضای این اتحادیه را به دلیل ناکار آمدی و مغایرت با افکار ولایت فقیه استیضاح و برکنار کردند.[4]

فعالیت‌ها

تحصن وزارت علوم

در اسفند ۸۶ و در اعتراض به فضای بسته دانشگاه‌ها و محدودیت‌های انجام گرفته در مورد فعالان و تشکل‌های مربوط به جنبش، تجمعی روبروی وزارت علوم صورت گرفت. در نتیجه عدم پاسخگوئی مسئولان مربوطه و اتفاقات حین تجمع، دانشجویان به زور وارد وزارت شده و تحصنشان را شروع کردند. این رویداد که به تسخیر یک شبه وزارت علوم توسط دانشجویان انجامید در ادامه به تحصن مقابل نهاد ریاست جمهوری منجر شد. در نهایت با دیدار چند ساعته با هاشمی ثمره، مشاور ارشد رئیس‌جمهور و دیدار کوتاهه با رئیس‌جمهور تحصن به پایان رسید.[5][6][7][8][9][10][11]

تحصن در رابطه با دانشجویان پولی

این تحصن در اعتراض به پذیرش دانشجویان پولی در دانشگاه‌های دولتی، از دانشگاه صنعتی اصفهان آغاز گردید. پس از حدود یک هفته به مجلس شورای اسلامی کشیده شد که با همراهی دانشجویان دانشگاه‌های مختلف همراه بود. در نهایت موجب لغو پذیرش دانشجوی پولی در غالب رشته‌های دانشگاه صنعتی اصفهان و برخی دانشگاه‌های دیگر شد.[12][13]

کارتن خوابی در آذر سال ۸۳

در اعتراض به مرگ بیش از ۴۰ کارتن خواب در آذرماه سال ۸۳ شروع به کارتن خوابی در مقابل نهادهای متخلف حاکمیت کردند.[14] جمعی از تشکل‌های دانشجویی دانشگاه‌های شرق کشور نیز در حمایت از حرکت جنبش عدالتخواه دانشجویی برای ساماندهی خیابان خواب‌ها در بیانیه‌ای اعلام داشتند بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند، بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد بیرجند، بسیج دانشجویی پیام نور قائن، بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد قائن، بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور فریمان، بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور تربت حیدریه، بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد تربت حیدریه، بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور مشهد، کانون قرآن و عترت دانشگاه بیرجند و کانون قرآن پیام نور قائن و کانون قرآن و عترت دانشگاه صنعتی شاهرود امضا کنندگان این بیانیه هستند.[15]

سفر به کنفرانس آب و هوا در بولیوی

در سال ۱۳۸۹ سه نفر به نمایندگی از این تشکل به کنفرانس تغییرات آب و هوا و حقوق مادر زمین بولیوی رفتند[16]

تعیین جایزه برای قتل مقامات اسرائیل

در مراسمی با عنوان «قصاص جالوت» یا «مراسم تعیین جایزه برای اعدام انقلابی طراحان تروریسم دولتی» که از طرف جنبش عدالت‌خواه دانشجویی و برخی گروه‌ها و سازمانهای مردمی، از جمله ستاد پاسداشت شهدای نهضت جهانی اسلام در اسفند ۸۶ برگزار شد، اعلام شد که ۴۰۰ هزار دلار برای قصاص ایهود باراک (وزیر جنگ اسرائیل)، ۳۰۰ هزار دلار برای قصاص مئیر دوگان (رئیس موساد) و ۳۰۰ هزار دلار دیگر برای قصاص آموس دیالین (فرمانده اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل) به عنوان جایزه در نظر گرفته شده‌است.[17][18][19]

نامه به خامنه‌ای

مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه تهران با نامه‌ای از خامنه‌ای درخواست حضور در دانشگاه را کرد؛ این اولین باری بود که تشکلی چنین درخواستی را می‌داد. بعد از این نامه بود که مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه‌های شیراز هم با نامه‌ای چند سؤال را از خامنه‌ای کرد.[20] که با واکنش اتحادیه مواجه شد و خواستار حذف این مجمع شدند.

پیوند به بیرون

منابع

  1. iusnews (1537251096). «صبوری دبیر جدید جنبش عدالتخواه دانشجویی شد +سوابق تحصیلی». خبرنامه دانشجویان ایران. دریافت‌شده در 2021-03-16. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  2. «متن سخنرانی نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی در محضر رهبر انقلاب / اسکندری: برخی ساز و کارهای موجود مانع مشارکت فعال مردم است / «سربازی» تبدیل به مانعی برای ازدواج و تهدیدی برای اقتصاد شده‌است». snn.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۱۶.
  3. دبیر و اعضای جنبش عدالتخواه دانشجویی استیضاح شدند/ فشار ادوار بر اعضای اتحادیه
  4. «تجمع دانشجویان عدالتخواه پشت درب اتاق وزیر علوم». بایگانی‌شده از اصلی در ۹ ژانویه ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۲۱ نوامبر ۲۰۰۹.
  5. «خاتمه تحصن عدالتخواهان با دیدار با رئیس‌جمهور». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ ژانویه ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۱ نوامبر ۲۰۰۹.
  6. «تحصن دانشجویان عدالتخواه پشت در اتاق وزیر». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۱ نوامبر ۲۰۰۹.
  7. تحصن دانشجویان عدالتخواه به روز دوم کشیده شد
  8. «گزارش تکمیلی تحصن جنبش عدالت‌خواه دانشجویی مقابل وزارت علوم». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ ژوئن ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۱ نوامبر ۲۰۰۹.
  9. تحصن جنبش عدالتخواه دانشجویی به روز دوم کشیده شد
  10. تحصن جنبش عدالتخواه دانشجویی
  11. تحصن عدالتخواهان در اعتراض به دانشجوی پولی
  12. «تحصن جنبش عدالتخواه در رابطه با دانشجویان پولی». بایگانی‌شده از اصلی در ۳ فوریه ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۲۲ نوامبر ۲۰۰۹.
  13. «بازخوانی یک حرکت اجتماعی که ابتدای دهه 80 عدالت خواهان را به صدر اخبار کشاند؛ ماجرای پُردرد کارتن‌خواب‌ها و دانشجویانی که با آنها در خیابان‌ها ماندند/ واکنش مشایی، خادم، ابوطالب و… + فیلم مستند». rajanews.com. ۲۰۱۷-۰۹-۱۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۲۳.
  14. «اعلام حمایت تشکل‌های دانشجویی کشور از اعتراض جنبش عدالتخواه دانشجویی به وضع کارتن خواب ها». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. ۲۰۰۴-۱۲-۲۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۲۳.
  15. ««در میان سرخپوست‌ها» رونمایی شد- اخبار ادبیات و نشر - اخبار فرهنگی تسنیم | Tasnim». خبرگزاری تسنیم | Tasnim. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۲۲.
  16. بایگانی‌شده در ۱۴ مه ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine (سایت رسمی گروه، ۲۰ اسفند ۱۳۸۶)
  17. (۲۱ اسفند ۸۶)
  18. [روزنامه سیاست روز] (۲۱ اسفند ۸۶)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.