اقلیم زیرشمالگانی

اقلیم زیرشُمالگانی یا اقلیم جنب‌شمالگان[1] اقلیمی از جهان است که از ویژگی‌های آن، زمستان‌های طولانی و معمولاً بسیار سرد، و تابستان‌های کوتاه و سرد تا معتدل است.

پراکنش جهانی اقلیم زیرشمالگانی
  Dsc
  Dsd
  Dwc
  Dwd
  Dfc
  Dfd

این اقلیم در خشکی‌های گسترده‌ای که از اثرات تعدیل‌کننده آب‌وهوایی اقیانوس‌ها به دور مانده‌اند یافت می‌شود. اقلیم زیرشمالگانی به‌طور کلی در عرض‌های جغرافیایی از ۵۰ ° تا ۷۰ ° شمالی در منطقه جنوبی‌تر از شمالگان (پیرامون قطب شمال) قرار گرفته‌است. در فارسی اقلیم زیرشمالگانی را اقلیم زیر قطبی و جنب قطبی نیز نوشته‌اند که با توجه به این‌که این اقلیم تنها به محدوده جنوبی‌تر از قطب شمال مربوط می‌شود عبارت‌های دقیقی نمی‌باشند.

در طبقه‌بندی اقلیمی کوپن Köppen اقلیم زیرشمالگانی شامل اقلیم‌های Dfc ,Dwc ,Dfd، و Dwd می‌شود. کد Dsc نیز که به این اقلیم مربوط است برای مناطق کوچک بسیار سردسیر در ارتفاعات بالا در سراسر حوضه مدیترانه، ایران، تاجیکستان، ترکیه، شرق واشینگتن، اورگان شرقی و آیداهو به‌کار می‌رود. تابستان‌ها در مناطق Dsc خشک است.

مناطق دارای اقلیم زیرشمالگانی برخی از شدیدترین تغییرات دمای فصلی را دارند به‌طوری‌که در آن‌ها دمای هوا در زمستان ممکن است تا ۴۰ درجه زیر صفر و دمای تابستانی به ۳۰ درجه بالای صفر برسد. در این سرزمین‌ها تابستان کوتاه است و بیش از سه ماه از سال دوام نمی‌آورد.

پراکنش

اقلیم Dfc که متداول‌ترین نوع از اقلیم زیرشمالگانی است در مناطق زیر یافت می‌شود:

در بخش‌هایی از آسیا، پرفشار سیبری باعث می‌شود در زمستان خشک و با بارش برف بسیار محدود باشند، که ایجاد یک اقلیم Dwc در این مناطق می‌کند:

منابع

  1. «جنبِ‌شمالگان» [علوم جَوّ] هم‌ارزِ «subarctic»؛ منبع: گروه واژه‌گزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. دفتر دوم. فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی. شابک ۹۶۴-۷۵۳۱-۳۷-۰ (ذیل سرواژهٔ جنبِ‌شمالگان)
  • Wikipedia contributors, "Subarctic climate," Wikipedia, The Free Encyclopedia, (accessed December 21، 2012).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.