کاروانسرای شاه عباسی (اردبیل)

کاروانسرای شاه عباسی نیر این کاروانسرا در ۱۰ کیلومتری شهرستان نیر در استان اردبیل واقع گردیده است. این کاروانسرا به فرمان شاه عباس صفوی در منطقه برف گیر گردنه سایین جهت امنیت مسافران ساخته شده است. این کاروانسرا، متناسب با شرایط اقلیمی منطقه ساخته شده است، چرا که عرض و ارتفاع ورودی‌های فضاهای زیستی داخل، به حداقل ممکن کاهش یافته طوری که با اندک وسایلی می‌توان آن را مسدود و از نفوذ سرما و کوران برف به داخل آن جلوگیری کرد. مصالح بکار رفته در این کاروانسرا از سنگ‌های همان منطقه که مقاوم در برابر شرایط جوی هستند تأمین شده است. روزنه‌های سقفی این کاروانسرا در حداقل اندازه در نظر گرفته شده و از نظر تبادل هوا در صورت نیاز و نیز تأمین روشنایی فضاهای داخل عملکرد منطبق با نیاز طراحی و ساخته شده است. ورودی‌های فضاهای ارتباطی داخل در مرکز بنا نسبت به فضاهای جانبی مقداری بزرگتر در نظر گرفته شده تا چهار پایانی که همراه و مورد استفاده کاروانیان بوده نیز بتوانند در داخل پناه بگیرند.

کاروانسرای شاه عباسی نیر
کاروانسرای ساخته شده به دستور شاه عباس کبیر جهت امنیت مسافران
نامکاروانسرای شاه عباسی نیر
کشورایران
استاناردبیل
شهرستاننیر
بخشیورتچی غربی روستای ایلانجیق
اطلاعات اثر
نوع بناسنگی
کاربریکاروانسرا
کاربری کنونیگردشگری
دیرینگیصفویه
دورهٔ ساخت اثرصفوی
بانی اثرشاه عباس
مالک اثرمیراث فرهنگی
مالک فعلی اثرمیراث فرهنگی (نیر)
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۱۶۵۳
تاریخ ثبت ملی۴ فروردین ۱۳۶۲
اطلاعات بازدید
امکان بازدیددارد
وبگاهhttps://g.co/kgs/UGxNva
کاروانسرای شاه عباسی نیر

پیشنهاد و ارسال مدارک برای ثبت در فهرست یونسکو در سال ۲۰۲۱

با همت و تلاش مهندس نادر فلاحی و مهندس بهنام وکیلی ریاست محترم میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان نیر این اثر در فهرست ثبت جهانی 2021 یونسکو قرار گرفت. این کاروانسرا متعلق به دوره صفویه و در رونق اقتصادی جاده ابریشم همچنین ایجاد ارتباط امن بین چین و اروپا نقش بسیار پررنگی داشته است که با توجه به اهمیت تاریخی آن، تلاش برای ثبت جهانی اثر صورت می‌گیرد.ثبت جهانی اثرهای تاریخی، حداکثر یک سهمیه برای هر کشور است و پرونده کاروان‌سرای ایرانی به عنوان سهمیه ۲۰۲۱ ایران در یونسکو ارسال گردید.[1]

نگارخانه

منابع

اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان نیر

  1. «کاروان‌سرای شاه عباسی نیر در لیست ثبت جهانی ۲۰۲۱ قرار گرفت». پایگاه خبرگزاری ایرنا |. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۲-۰۶.

پانویس

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.