کاروانسرای شاه‌عباسی (کرج)

کاروانسرای شاه‌عباسی کرج بنایی سنگی-آجری مربوط به دوران صفویه است که در شهر کرج در استان البرز و در سمت جنوب شرقی میدان شاه عباسی جای گرفته‌است.[1] این کاروانسرای تاریخی در ۲۲ فروردین ۱۳۵۶ با شماره ۱۳۶۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.[1][2]

کاروانسرای شاه‌عباسی (کرج)
نامکاروانسرای شاه‌عباسی (کرج)
کشورایران
استانالبرز
شهرستانکرج
اطلاعات اثر
نوع بناکاروانسرا
سال‌های مرمت۱۳۸۸
دیرینگیصفویه
دورهٔ ساخت اثرصفویه
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۱۳۶۸
تاریخ ثبت ملی۲۲/۰۱/۱۳۵۶
اطلاعات بازدید
امکان بازدیدبرای عموم آزاد است

پیشینه

تصویری قدیمی از کاروانسرا متعلق به دههٔ ۱۳۳۰ خورشیدی که نمای راهرو ورودی و گوشهٔ شمال‌غربی را نشان می‌دهد.

کاروانسرای شاه‌عباسی کرج متعلق به دوران صفویه بوده و بین سال‌های ۱۰۷۸ تا ۱۱۰۹ قمری در زمان شاه سلیمان صفوی ساخته شده‌است.[3][4] این بنا دارای بیش از ۳۰۰۰ متر مربع مساحت است. کاروانسرای شاه عباسی کرج را می‌توان یکی از ارزشمندترین آثار دوره صفویه دانست که در شاهراه ابریشم قرار داشته‌است.[5]

کاربری

این کاروانسرا در ابتدای ساخت برای کاروان‌ها و مرکب‌هایشان به عنوان مکان استراحت بوده و در اوایل دوران قاجاریه تبدیل به پادگان یا قلعه نظامی شد و در اواخر دوران قاجار نیز به عنوان مدرسه (موسوم به فلاحت) از آن استفاده می‌شده‌است.[3][6]

مساحت کل بنا ۳ هزار متر مربع و مساحت حیاط میانی ۹۰۰ متر مربع است. ورودی کاروانسرا نیز از ایوان شمالی است. پیرامون حیاط میانی آن ۲۱ حجره ایوان‌دار برای استراحت مسافران و پنج بارانداز برای نگهداری کالا و جایگزینی همراهان و نگهبانان کاروان‌ها در نظر گرفته شده‌است. در ساخت این بنا از سنگ، آجر، چوب و کاهگل استفاده شده‌است.[3]

نگارخانه

سراسرنمای از کاروانسرای شاه عباسی کرج

جستارهای وابسته

منابع

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۶ اکتبر ۲۰۱۹.
  2. (فارسی) «ثبت کاروانسرای شاه‌عباسی کرج در آثار ملی» مقدار |پیوند= را بررسی کنید (کمک)، وزارت فرهنگ و هنر - اداره کل حفظ آثار باستانی و بناهای تاریخی ایران و دانشنامه تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌زمین بازیابی‌شده در ۲۰ ژانویهٔ ۲۰۱۰.
  3. (فارسی) «کاروانسرای شاه عباسی کرج به مدت ۱۷ سال واگذار شد» مقدار |پیوند= را بررسی کنید (کمک)، خبر گزاری اجتماعی و فرهنگی میراث اریا، ۲۰ مرداد ۱۳۸۷ بازیابی‌شده در ۱۹ ژانویهٔ ۲۰۱۰.
  4. عبدالله جعفرعلی جاسبی، (فارسی) «کرج سرزمینی تاریخی» مقدار |پیوند= را بررسی کنید (کمک)، روزنامه آفرینش بازیابی‌شده در ۲۰ ژانویهٔ ۲۰۱۰.
  5. «کاروانسرای شاه عباسی، تیشینه».
  6. (فارسی) «۷۰ درصد مرمت کاروانسرای شاه عباسی به پایان رسید» مقدار |پیوند= را بررسی کنید (کمک)، خبرگزاری مهر بازیابی‌شده در ۲۰ ژانویهٔ ۲۰۱۰.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ کاروانسرای شاه‌عباسی (کرج) موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.