وادقان

وادقان (کاشان)، روستایی از توابع بخش نیاسر شهرستان کاشان در ایران است. وادقان روستایی کوهستانی و ییلاقی در ارتفاع ۱۸۹۷ متری از سطح دریا، در ۴۶ کیلومتری غرب شهرستان کاشان واقع شده است.

وادقان (کاشان)
اطلاعات کلی
کشور ایران
استاناصفهان
شهرستانکاشان
بخشبخش نیاسر
دهستانکوه دشت
نام‌های قدیمینرمیان
مردم
جمعیت۵۴۴ نفر (سرشماری ۹۵)
کد آماری۱۷۹۹۹۴

جمعیت

این روستا در دهستان کوه دشت قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۹۰ نفر (۱۲۲خانوار) بوده‌است.

موقعیت

این روستا در همسایگی نزدیک با روستای ون و «سار» و از هر طرف با فاصله دو کیلومتر قرار گرفته‌است. نزدیک به ۲۰۰ نفر سکنه ثابت دارد که شغل اکثر سکنه آن دامداری و کشاورزی خرد می‌باشد. مهمترین محصولات درختی و باغی آن از قدیم گردو و بادام بوده و مهمترین فعالیت اقتصادی وابسته به کشاورزی سکنه آن تولید گلاب گل محمدی می‌باشد که در فصل بهار پس از جمع‌آوری از مزارع پرورش این گل تولید می‌شود. شغل اغلب زنان و دختران این روستا به شکل سنتی از قدیم قالی‌بافی بوده که در سالهای اخیر به دلیل رکود در بازار فرش سنتی ایران، از رونق آن کاسته شده‌است.

با توجه به کوهستانی بودن منطقه زمین مسطح برای ساخت و ساز در این روستا بسیار کم یافت می‌شود و به همین دلیل بیش از هشتاد درصد خانه‌های این روستا بر دامنه تپه و به شکل پلکانی از پایین به سمت نوک تپه بنا شده‌است. بین روستای ون و این روستا دشت مسطحی به نام «دنوی» وجود دارد که به احتمال قوی محل اولیه سکونت اهالی بوده که به علت حوادث طبیعی و از جمله سیل اهالی ترجیح داده‌اند به قسمت کوهستانی جدید نقل مکان نموده و از آن دشت مسطح صرفاً جهت کشاورزی استفاده نمایند. بقایای خانه‌های قدیمی محل سکونت قبلی هنوز در این دشت قابل مشاهده است. زیارت امام زاده احمدبن موسی و مجتمع فرهنگی مذهبی مهدیه وادقان از مکان های عمومی شاخص روستا است .

وجه‌تسمیه

دست‌کم تا حدود قرن ۱۰ هجری نام این روستا «بادقان» بوده و بر همان اساس «محمدشریف» شاعر هندی‌سرای قرن ده و از اهالی این روستا به «شریف‌بادقانی» مشهور بوده است و به نظر می‌رسد کم‌کم در گویش متداول «بادقان» به «وادقان» تغییر نموده است. از سیر تطور و وجه‌تسمیهٔ اصلی این روستا قبل از آن اطلاع مستند دقیقی در دست نیست.وادقان که معرب واژه وادکان می باشد، به معنای جایی است که باد زیادی در آنجا می دمد...[1]

روستای دوستدار کتاب ایران

در بهمن ماه 1398 ، روستای وادقان به عنوان یکی از 10 روستای دوستدار کتاب ایران در ششمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران انتخاب و معرفی شد. این موفقیت حاصل تلاش و همکاری کتابخانه های عمومی شهدا و مهدیه وادقان بود.

منابع

  1. مجید محسنی، شناختنامهٔ محمدشریف وادقانی و به نقل از کتاب ماثر رحیمی تالیف عبدالباقی نهاوندی
  • محسنی‌وادقانی، مجید. برگزیدهٔ دیوان محمدشریف وادقانی کاشانی. کاشان: دعوت، ۱۳۸۶. شابک ۹۷۸−۹۶۴−۹۶۸۹۵−۴−۸ .

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.