هیئت معارف جنگ

هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی که به اختصار هیئت معارف جنگ نامیده می‌شود، یک نهاد آموزشی داوطلبانه وابسته به ارتش جمهوری اسلامی ایران است که وظیفه آموزش دانشجویان دانشگاه افسری امام علی را در قالب دوره‌های موسوم به «دوره معارف جنگ» برعهده دارد. هیئت معارف جنگ به صورت رسمی در پاییز ۱۳۷۴ توسط سرتیپ[persian-alpha 1] علی صیاد شیرازی بنیان‌گذاری شد. صیاد شیرازی تا پایان عمر، ریاست هیئت را برعهده داشت. پس از وی، سرتیپ ناصر آراسته که از همرزمان سابق صیاد شیرازی نیز بود، به جای او منصوب شد.

دانشجویانی که دوره معارف جنگ را طی کرده باشند و نیز امیران ارتش برای یادبودی از صیاد شیرازی، این نشان را بر روی لباس همسان خود نصب می‌کنند.

دوره‌های معارف جنگ

« تبیین معارف جنگ، کاری است به سود ارتش. »

پیشینهٔ بنیان‌گذاری هیئت معارف جنگ، به تدوین خاطرات صیاد شیرازی از دوران جنگ ایران و عراق بازمی‌گردد. او عده‌ای را مأمور کرده بود که به تدوین تاریخ تحرکات کردستان بپردازند. سپس شخصاً در جلسات تاریخ شفاهی شرکت کرده و با حضور فرماندهان عملیاتی دوران جنگ، به تطبیق خاطرات خود و خاطرات آن‌ها پرداخت. در همین دوران، یک برنامه آموزشی برای دانشجویان دانشگاه افسری اجرا شد که در طول این دوره، تمام عملیات‌های برجسته دوران جنگ مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گرفت و به پرسش‌ها و ابهام‌های دانشجویان پاسخ داده می‌شد.بدین ترتیب نخستین آموزش معارف جنگ از پاییز سال ۱۳۷۳ آغاز شده و اولین اردوگاه آموزشی دانشجویان در خرداد ۱۳۷۵ در مناطق عملیاتی کردستان برگزار گردیده بود.[1][2][3]

این دوره‌ها به‌طور همزمان در دانشگاه‌های علوم و فنون هوایی، علوم و فنون دریایی و فارابی[3] نیز تدریس می‌شوند. همچنین در اردیبهشت هر سال، دانشجویان هر سه نیرو با اعزام به مناطق عملیاتی دوران جنگ، ضمن اطلاع از سازمان رزم و چگونگی انجام عملیات‌ها، به کسب آموزش‌های میدانی نیز می‌پردازند. استادان معارف جنگ به‌طور معمول، از امیران بازنشسته ارتش هستند. تمام جزئیات این دوره‌ها با اطلاع فرمانده کل قوا می‌باشد.[1]

سایر فعالیت‌ها

تاکنون بیش از هفتاد عنوان کتاب از سوی هیئت معارف جنگ برای تدوین تاریخ جنگ به چاپ رسیده‌است.[3]

یادداشت

  1. پس از درگذشت صیاد شیرازی، لوح افتخاری درجه سپهبد به فرزند او اعطا شد. پنج روز قبل از درگذشت، صیاد شیرازی درجه سرلشکر را دریافت کرده بود.

پی‌نوشت‌ها

منابع

  • «ارتش و سپاهی قبولش داشتند…». شاهد یاران. تهران: بنیاد شهید و امور ایثارگران. سال چهارم (۲۹ و ۳۰): ۳۵–۳۹. فروردین و اردیبهشت ۱۳۸۷. دریافت‌شده در ۷ مهر ۱۳۹۷ به واسطهٔ نورمگز.
  • «تشکیل هیئت، آئینه تعهد و معنویت او بود…». شاهد یاران. تهران: بنیاد شهید و امور ایثارگران. سال چهارم (۲۹ و ۳۰): ۴۰–۴۲. فروردین و اردیبهشت ۱۳۸۷. دریافت‌شده در ۷ مهر ۱۳۹۷ به واسطهٔ نورمگز.
  • «درباره معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی». هیئت معارف جنگ. دریافت‌شده در ۷ مهر ۱۳۹۷.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.