هواپیمایی قطر

هواپیمایی قطر[2] شرکت هواپیمایی حامل پرچم قطر است، که از ماه اکتبر ۲۰۱۳ به‌عنوان یکی از اعضای اصلی اتحادیه وان‌ورلد به‌حساب می‌آید.[3][4]

Qatar Airways
الخطوط الجویة القطریة
هواپیمایی قطر
یاتا ایکائو شناسه
QR QTR QATARI
تأسیس۲۲ نوامبر ۱۹۹۳ (۱۹۹۳-۱۱-22)
آغاز فعالیت۲۰ ژانویه ۱۹۹۴ (۱۹۹۴-۰۱-20)
قطبفرودگاه بین‌المللی حمد
برنامهٔ پروازQatar Airways Privilege Club (Qmiles)
اتحادیهوان‌ورلد
شرکت‌های تابعه
  • حمل و نقل هوایی قطر
  • قطر ایرکرفت کترینگ کمپانی
  • قطر ایرویز هالیدیز
  • یونایتد مدیا اینترنشنال
  • قطر دیوتی فری
  • قطر اوییشن سرویس
  • قطر دیستریبیوشن کمپانی
  • قطر اکسکیوتیو
شمار ناوگان۲۲۰
مقصدها۱۵۰+'"`UNIQ--ref-۰۰۰۰۰۰۰۱-QINU`"'
شعار شرکتGoing Places Together[1]
همه جا با هم می‌رویم
شرکت مادردولت قطر
دفتر مرکزیدوحه، قطر
افراد کلیدیاکبر الباکر
(مدیر عامل اجرایی)
کارکنان۴۵٬۰۰۰+
وب‌گاهwww.qatarairways.com

شرکت هواپیمایی قطر در سال ۱۹۹۳ راه‌اندازی شد و در حال حاضر روزانه به بیش از ۱۵۰ مقصد در آفریقا، آسیای میانه، اروپا، خاور دور، آسیای جنوبی، خاورمیانه، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی و اقیانوسیه پروازهای مستقیم دارد.

دفتر مرکزی این شرکت در شهر دوحه، قطر قرار دارد[5] و فرودگاه بین‌المللی حمد، قطب این شرکت هواپیمایی به‌شمار می‌آید.

شمار کارکنان شرکت هواپیمایی قطر در سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۴٬۰۰۰ نفر اعلام شد. در سال ۲۰۱۷ وبگاه businessinsider.com شرکت هوایی قطر را در مقام نخست شرکت‌های هوایی قرار داد.[6] شرکت قطر که در چند سال اخیر در بیشتر رده‌بندی‌ها جزو ۱۰ شرکت برتر هوایی جهان بوده‌است بر پایه برآوردی در نشریه «فوربس» در سال ۲۰۱۹ در رتبه سوم قرار دارد.[7] هواپیمایی قطر هم‌اکنون با بیش از ۲۲۰ فروند هواپیمای جت مسافربری در ناوگان هوایی خود به بیش از ۱۵۰ مقصد در جهان پرواز می‌کند. گروه هواپیمایی قطر بیش از ۴۳٬۰۰۰ نفر را در استخدام دارد. در پایان سال ۲۰۲۰ هواپیمایی قطر در لیست انتشار یافته سازمان اسکای ترکس (Skytrax)، مجله سفر و اوقات فراغت (Travel + Leisure)، شرکت ای دریمز (eDreams)، مشاور سفر (Tripadvisor) و خبرگزاری بیزنس اینسایدر (Business Insider) در رده اول بهترین ایرلاین‌های جهان قرار دارد.

تاریخچه

هواپیمایی قطر در تاریخ ۲۲ نوامبر ۱۹۹۳ رسماً تأسیس شد و نخستین پرواز خود را با یک فروند بوئینگ ۷۶۷ قرض گرفته از کویت ایرویز انجام داد.[8] هواپیمایی قطر در اصل متعلق به خاندان آل ثانی بود ولی در سال ۱۹۹۷ توسط یک تیم مدیریتی جدید، دوباره سازماندهی شد و ۵۰٪ درصد از سهام آن به سرمایه‌گذاران خصوصی فروخته شد. بعد از چند سال هواپیمایی قطر به یکی از رقابتی‌ترین شرکت‌های هواپیمایی تبدیل شد.

هواپیمایی قطر در سال ۲۰۱۰ میلادی، ۱۷ مقصد جدید را به فهرست مقصدهای خود اضافه کرد که شامل: آنکارا، حلب، بنگلور، بارسلون، بروکسل، بخارست، بوداپست، بوینس آیرس، کپنهاگ، هانوی، مونترال، نیس، پوکت، سائوپائولو، شیراز، اشتوتگارت و توکیو می‌شوند. همچنین تا پایان سال ۲۰۱۱ نیز خطوط باکو، تفلیس، کلکته، مدینه، اسلو، صوفیه و ونیز نیز گشایش یافت.

ساختار سازمانی

نگاره‌ای از یک بوئینگ ۸-۷۸۷ دریم‌لاینر متعلق به هواپیمایی قطر در حین اوج گرفتن از فراز باند پرواز فرودگاه مونیخ.

خطوط هوایی هواپیمایی قطر از زیرمجموعه‌های گوناگونی به نام‌های ۱) حمل و نقل هوایی قطر ۲) قطر ایرکرفت کترینگ کمپانی ۳) قطر ایرویز هالیدیز ۴) یونایتد مدیا اینترنشنال ۵) قطر دیوتی فری ۶) قطر اوییشن سرویس ۷) قطر دیستریبیوشن کمپانی و ۸) قطر اکسکیوتیو تشکیل شده‌است.[9]

حمل‌ونقل بار

هواپیمایی قطر برای جابجایی بار، سه فروند بوئینگ ۷۷۷ سفارش داد که نخستین آن‌ها در ۲۴ مه ۲۰۱۰ تحویل داده شد.[10] شرکت باربری در ۱۸ اوت ۲۰۱۰ افتتاح شد و نخستین پرواز خود را با یک بوئینگ ۷۷۷ از دوحه به شیکاگو که در آمستردام یک توقف داشت، انجام داد.[11] این شرکت توانایی سرویس دادن به ۷۵۰٬۰۰۰ تن بار در سال توسط فاز اول توسعه آن را دارد. از بوئینگ ۷۷۷ معمولاً در مسیر آسیای دور و اروپا استفاده می‌شود. در بقیه مسیرها از هواپیماهای ایرباس استفاده می‌شود.

سازمان اجرایی قطر

سازمان اجرایی قطر تابع هواپیمایی قطر است که دارای چند هواپیمای جت بسیار سریع است که مخصوص امیر قطر خریداری شده‌اند. رنگ این هواپیماها معمولاً خاکستری یا کبود هستند و روی آن‌ها یک آهو که برگرفته از پرچم ملی قطر است نقاشی می‌شود.

سوخت جدید

در ۱۹ اکتبر ۲۰۰۹ هواپیمایی قطر به علت افزایش بهای نفت، سوخت جدیدی را برای ناوگان خود به کار برد. این سوخت که ترکیبی از گاز طبیعی و بنزین سفید بود برای قطر بسیار ارزان است زیرا قطر دارای سومین منابع گاز طبیعی دنیا بعد از روسیه و ایران است. نخستین هواپیمایی که با این سوخت پرواز کرد یک ایرباس A۳۴۰–۶۰۰ بود که از دوحه تا لندن با موفقیت پرواز کرد.[12] اما کارشناسان این سوخت را به علت فرایند پیچیده تولید آن، آنقدر که مدیرعامل هواپیمایی قطر (اکبر الباکر) ادعا می‌کند به صرفه نمی‌دانند.

خدمه و مهمانداران

هواپیمایی قطر یکی از سختگیرترین شرکت‌های هوایی در استخدام مهمانداران و خلبانان مورد نیاز خود است.[13] این شرکت به مدت هفت سال متوالی در خاورمیانه و از سال ۲۰۰۹ تا هم‌اکنون نیز در دنیا توسط مؤسسه Skytrax برنده بهترین خدمه شد.

کارمندان مهماندار هواپیما در هواپیمایی قطر

مقصدهای پروازی

هواپیمایی قطر از معدود شرکت‌های هوایی است که به‌طور مداوم به هر پنج قاره جهان پرواز دارد. خطوط هوایی دیگر که به هر پنج قاره پرواز دارند شامل ایر فرانس، بریتیش ایرویز، دلتا ایرلاینز، هواپیمایی امارات، هواپیمایی کره، سنگاپور ایرلاینز، هواپیمایی مالزی، کانتاس و یونایتد ایرلاینز می‌شوند.

در ژوئن ۲۰۱۷ و با آغاز بحران روابط سیاسی ۲۰۱۷ قطر با دیگر کشورهای عربی، چهار کشور عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی و بحرین، مرز هوایی به روی این هواپیمایی را بستند.[14] به این ترتیب قطر از بازار مسافران هوایی این کشورها محروم شده و مجبور به استفاده از مسیرهای طولانی‌تر شد. اما در مقابل، ایران مرز هوایی خود را به روی آن باز کرد.[15]

کشورهای مقصد هواپیمایی قطر (آوریل ۲۰۱۴)[16]

ایران

از دوحه به:

  • فرودگاه قشم
  • فرودگاه شیراز
  • فرودگاه اصفهان
  • فرودگاه مشهد
  • فرودگاه بندرعباس
  • ‌فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) تهران
  • فرودگاه لار [17]

قرارداد نماد مشترک

هواپیمایی قطر با هواپیمایی‌ها و سامانه‌های قطار زیر قرارداد نماد مشترک دارد:[18]

کابین‌ها

کلاس درجه‌یک

در فرست کلاس صندلی‌ها مجهز به ماساژِر، سامانه سرمایش و گرمایش، تلویزیون لمسی، حمام، تخت خواب و در بعضی موارد اتاق خصوصی هستند. کلاس درجه یک این شرکت در حال حاضر تنها در هواپیماهای ای ۳۸۰ در دسترس بوده و همچنین هواپیماهای ای ۳۵۰ و بوئینگ ۷۸۷ این شرکت دارای دو کلاس تجاری و اقتصادی هستند. این کلاس در هواپیمای ای ۳۸۰ با چیدمان ۱-۲-۱ در هر ردیف ارائه می‌شود.[22][23][24]

کابین درجه یک هواپیمای ای ۳۸۰ هواپیمایی قطر
صبحانه عرضه شده در کلاس درجه یک هواپیمایی قطر

کلاس تجاری

هواپیمایی قطر از سال ۲۰۰۴ رسماً شروع به فروش عمومی بلیط‌های قسمت تجاری کرد. استانداردهای هواپیمایی قطر در مورد کلاس تجاری با استانداردهای Skytrax تفاوت دارد و هواپیمایی قطر از استانداردهای بالاتری پیروی می‌کند. در نتیجه کلاس‌های تجاری برای پرواز با هواپیمایی قطر به صرفه تر هستند. صندلی که تا ۱۸۰ درجه خم می‌شود و می‌تواند به یک تخت تبدیل شود، IPTV در ایرباس‌ها، کافه، شراب‌های مرغوب از جمله خدمات کلاس تجاری هواپیمایی قطر هستند.

خوراک عرضه شده در کلاس تجاری هواپیمایی قطر

کلاس اقتصادی

تمامی کلاس‌ها برای هر صندلی صفحه نمایش مخصوص دارند که شبکه‌های مختلف اروپایی و عربی را نمایش می‌دهند. این صفحه‌های نمایش در بین تمام ایرلاین‌ها در کلاس اقتصادی بزرگترین هستند و ۳۴ اینچ طول دارند.

خوراک عرضه شده در کلاس اقتصادی هواپیمایی قطر

سرگرمی‌های داخل هواپیما

سامانه سرگرمی داخل پرواز هواپیمایی قطر Oryx One نام دارد.[25] تمامی هواپیما های این شرکت بجز بعضی مدل های a319 و a320 به صفحه‌های نمایش و مجموعه فیلم، موسیقی، برنامه‌های تلویزیونی، بازی، نقشه‌های جهانی، اطلاعاتی دربارهٔ کشور و شهر مقصد و یک تلفن شخصی مجهز شده‌اند. هواپیماهای هواپیمایی قطر مجهز به سالن سمینار، کافی شاپ و نایت کلاب هستند.

ناوگان

هواپیمای ایرباس ای۳۴۰ متعلق به هواپیمایی قطر
ناوگان هواپیمایی قطر در ژانویه ۲۰۱۸[26]
نوع هواپیما در حال خدمت سفارش داده ظرفیت مسافر توضیح
F J Y مجموع
Airbus A319-100LR ۲ ۸ ۱۰۲ ۱۱۰
۴۰ ۴۰
Airbus A320-200 ۳۹ ۱۲ ۱۳۲ ۱۴۴
۱۲ ۱۲۰ ۱۳۲
Airbus A321-200 ۶ ۱۲ ۱۷۰ ۱۸۲
۱۲ ۱۶۵ ۱۷۷
۱۹۶ ۱۹۶
Airbus A321neo ۵۰[27][28] اعلام خواهد شد
Airbus A330-200 ۲۱ ۸ ۲۴ ۲۰۰ ۲۳۲
۱۲ ۲۴ ۱۹۲ ۲۲۸
۲۴ ۲۳۶ ۲۶۰
۲۴ ۲۴۸ ۲۷۳
Airbus A330-300 ۱۳ ۱۲ ۲۴ ۲۲۳ ۲۵۹
۳۰ ۲۷۵ ۳۰۵
Airbus A340-600 ۴ ۲۴ ۳۴۸ ۳۷۲
Airbus A350-900 ۲۳[29] ۱۹[29][30] ۳۶ ۲۴۷ ۲۸۳ Launch customer for the type
Airbus A350-1000 ۳۷ ۴۶ ۲۸۱ ۳۲۷[31]
Airbus A380-800 ۹ ۱[27] ۸ ۴۸ ۴۶۱ ۵۱۷
Boeing 777-200LR ۹ ۴۲ ۲۱۷ ۲۵۹
Boeing 777-300ER ۴۰[32] ۸[33] ۴۲ ۲۹۳ ۳۳۵
۲۴ ۳۵۶ ۳۸۰
۴۲ ۳۱۲ ۳۵۴[34]
Boeing 777-8 ۱۰ اعلام خواهد شد
Boeing 777-9 ۵۰[35] اعلام خواهد شد شرکت هواپیمایی، متعهد به خرید ۵۰ هواپیمای دیگر 777-9X شده‌است[35]
Boeing 787-8 ۳۰[36] ۲۲ ۲۳۲ ۲۵۴
Boeing 787-9 ۳۰[33] اعلام خواهد شد
ناوگان باربری
Airbus A330-200F ۸[36] بدون صندلی و تنها باربری
Boeing 747-۸F ۲[36] بدون صندلی و تنها باربری
Boeing 777F ۱۳[32] ۳ بدون صندلی و تنها باربری
مجموع ۲۱۹ ۲۰۹
هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ متعلق به هواپیمایی قطر

حوادث

  • در ۱۹ آوریل ۲۰۰۷ یک فروند هواپیمای ایرباس ای۳۰۰ که در یک آشیانه در فرودگاه بین‌المللی ابوظبی آتش گرفت و بال سمت راست هواپیما کاملاً در آتش سوخت اما هیچ‌کس آسیب ندید.[37][38]
  • در ۱ ژوئن ۲۰۰۶ یک پرواز هواپیمایی قطر در راه دوحه به شانگهای، دچار حادثه و مجبور به فرود اضطراری در فرودگاه بین‌المللی ایندیرا گاندی دهلی نو شد. هیچ‌یک از مسافران یا خدمه آسیب ندیدند.
  • در دسامبر سال ۲۰۱۷ یک فروند ایرباس ۳۲۰ با کد ثبتی A7-AIB در فرودگاه دوحه از ناحیه آنتن سیستم سرگرمی روی سقف هواپیما دچار آتش‌سوزی شد که به کابین خسارت جدی وارد کرد.[39]

گاهشمار

  • ۲۲ نوامبر ۱۹۹۳: تأسیس هواپیمایی قطر (قطر ایر)[8]
  • ۲۰ ژانویه ۱۹۹۴: نخستین پرواز هواپیمایی قطر از دوحه به مقصد امان اردن[40]
  • اکتبر ۱۹۹۶: انتصابات تیم مدیریتی جدید
  • ۲۴ مارس ۱۹۹۷: دریافت نخستین هواپیمای خصوصی شرکت (یک فروند ایرباس A۳۰۰–۶۰۰) با لوگوی جدید[41]
  • ۱ فوریه ۱۹۹۹: خرید چند ایرباس مدرن از شرکت اجاره هواپیمای سنگاپور SALE[42]
  • می۲۰۰۲: فروش تمامی سهام دولت قطر در گلف ایر بحرین برای تمرکز بیشتر روی هواپیمایی قطر[43][44]
  • ۱۰ می ۲۰۰۳: دریافت نخستین محموله ایرباس شامل ایرباس A۳۳۰–۲۰۰
  • ۱۱ ژانویه ۲۰۰۴: سفارش چند ایرباس A۳۸۰ و A۳۴۰–۶۰۰ در نمایشگاه هوایی دبی
  • ۱۳ ژوئن ۲۰۰۵: خرید نخستین سری جدید ایرباس به ارزش ۱۵ میلیارد دلار آمریکا در نمایشگاه هوایی پاریس
  • ۸ سپتامبر ۲۰۰۶: دریافت نخستین محموله ایرباس A۳۴۰–۶۰۰ به فرودگاه دوحه
  • ۱۸ ژوئن ۲۰۰۷: سفارش ۸۰ ایرباس A۳۵۰ به ارزش ۱۶ میلیارد دلار آمریکا در نمایشگاه هوایی پاریس و تبدیل شدن به بزرگترین مشتری این سری از هواپیماها
  • ۲۷ ژوئن ۲۰۰۷: نخستین پرواز هواپیمایی قطر از دوحه به نیویورک ایالات متحده آمریکا
  • ۱۱ نوامبر ۲۰۰۷: سفارش ۶۰ بوئینگ ۷۸۷ و ۷۷۷
  • ۲۲ نوامبر ۲۰۰۷: دریافت نخستین بوئینگ ۳۰۰–۷۷۷ در فرودگاه دوحه
  • ۱۵ ژوئن ۲۰۰۹: پیش خرید ۲۰ ایرباس A۳۲۰ و ۴ ایرباس A۳۲۱ با قیمت ۲ میلیارد دلار آمریکا در نمایشگاه هوایی پاریس
  • ۳ فوریه ۲۰۰۹: دریافت نخستین بوئینگ ۷۷۷-LR در فرودگاه دوحه
  • ۱ دسامبر ۲۰۰۹: نخستین پرواز هواپیمایی قطر به قاره اقیانوسیه به مقصد ملبورن
  • ۱۸ می ۲۰۰۹: نخستین پرواز مسافری با بوئینگ ۷۷۷ به مقصد آمستردام. پیش از این در هواپیمایی قطر از بوئینگ فقط برای جابجایی بار استفاده می‌شد.
  • ۲۲ ژوئن ۲۰۱۰: دریافت عنوان بهترین شرکت هواپیمایی جهان در نمایشگاه هوایی پاریس

جستارهای وابسته

پانویس

  1. "Qatar Airways roll out new slogan – Travel Gazette". Travel-gazette.com. 2015-12-12. Archived from the original on 9 October 2016. Retrieved 2017-02-25.
  2. «هواپیمایی قطر». Qatar Airways (به عربی). ۱۹۷۰-۰۱-۰۱. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۰۵.
  3. "Qatar Airways joins Oneworld alliance". france24.com. 2013-10-29. Archived from the original on 30 October 2013. Retrieved 2013-10-29.
  4. «Giving You Access to More Destinations Around the World». www.oneworld.com (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۲.
  5. "Qatar Airways – Legal Information". Qatar Airways. Retrieved November 20, 2011.
  6. Benjamin Zhang (20 June 2017). "Qatar Airways is once again the best airline in the world". Businessinsider.com.
  7. فرهاد بهرامی (۶ آذر ۱۳۹۷). «برترین خطوط هوایی سال ۲۰۱۹». رادیو فردا.
  8. «1995 | 1007 | Flight Archive». ۲۰۱۴-۰۵-۳۰. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۲.
  9. "Qatar airways group".
  10. "News Releases/Statements". MediaRoom. Retrieved 2018-01-22.
  11. «Qatar Airways to begin Chicago freighter service | Qatar Airways | AMEinfo.com». ۲۰۱۰-۰۸-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۲.
  12. «Qatar Airways Makes GTL History». دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۲.
  13. «Married to the job». The Economist. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۲.
  14. «Qatar Airways suspends flights to UAE, Egypt, Bahrain». Reuters. Tue Jun 06 05:25:34 UTC 2017. دریافت‌شده در 2018-01-22. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  15. شهیر شهید ثالث-روزنامه‌نگار و تحلیلگر (۱۸ تیز ۱۳۹۶). «آیا بحران قطر می‌تواند به تقویت ایران منجر شود؟». بی‌بی‌سی فارسی. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  16. "Route Map". qatarairways.com. Retrieved April 24, 2015.
  17. «وبگاه هواپیمایی قطر».
  18. "Profile on Qatar Airways". CAPA. Centre for Aviation. Archived from the original on November 1, 2016. Retrieved November 1, 2016.
  19. "QATAR AIRWAYS SIGNS CODE-SHARE AGREEMENT WITH SUN-AIR". Qatarairways.com. Retrieved 2015-02-25.
  20. "End-to-end services for business travelers". SNCF. Archived from the original on October 29, 2016. Retrieved October 29, 2016.
  21. http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/271877/qatar-airways-iberia-plans-codeshare-from-late-march-2017/. Missing or empty |title= (help)
  22. "Qatar Reveals A380 First Class (Photos) - Business Insider". Business Insider. March 6, 2014. Archived from the original on September 21, 2015. Retrieved April 24, 2015.
  23. "Qatar Air Drops First-Class Cabins From New Aircraft". Bloomberg BusinessWeek. Doha.biz. March 10, 2010. Archived from the original on April 19, 2014. Retrieved June 7, 2012.
  24. Yousef, Deena Kamel (May 6, 2014). "Qatar Air Scraps Most First-Class Seats in Business-Class Push". Bloomberg Businessweek. Archived from the original on May 25, 2014.
  25. "IN-FLIGHT ENTERTAINMENT". qatarairways.com. Archived from the original on August 15, 2016. Retrieved August 19, 2016.
  26. "Qatar Airways Fleet Details and History". www.planespotters.net. Retrieved 2018-01-23.
  27. "Airbus orders and deliveries" (Microsoft Excel). Airbus S.A.S. November 30, 2014. Retrieved December 5, 2014.
  28. «Qatar Airways reconfirms and upsizes its order for 50 A321neo ACF». Airbus. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  29. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ اوت ۲۰۱۷. دریافت‌شده در ۱۰ ژوئیه ۲۰۱۷.
  30. "Qatar Airways endorses the larger A350 XWB models". airbus. Retrieved 2017-03-17.
  31. https://www.ausbt.com.au/revealed-qatar-airways-qsuite-plans-for-the-airbus-a350-1000
  32. "777 Model Summary". Boeing Commercial Airplanes. April 2016. Archived from the original on 23 August 2013. Retrieved June 6, 2016.
  33. "Boeing, Qatar Airways Announce Order for 30 787-9 Dreamliners, 10 777-300ERs". PR Newswire. Boeing. October 7, 2016. Retrieved October 7, 2016.
  34. "QSuite Announcement on AirlineRoutes".
  35. Ba (Nyse) (2014-07-16). "Boeing, Qatar Airways Finalize Order for 50 777Xs - Jul 16, 2014". Boeing.mediaroom.com. Retrieved 2017-02-25.
  36. "Qatar Airways Fact Sheet" (PDF). Qatar Airways. Qatar Airways. June 2016. Retrieved June 6, 2016.
  37. «News Channel | Homepage | flightglobal.com». Flightglobal.com (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  38. «Pictures: Qatar Airways A300 destroyed in Gamco fire at Abu Dhabi - 4/23/2007 - Flight Global». ۲۰۱۴-۰۵-۲۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  39. Ranter، Harro. «ASN Aircraft accident Airbus A321-231 A7-AIB Doha-Hamad International Airport (DOH)». aviation-safety.net. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  40. «Qatar Airways adds flights to Jordanian capital - Travel & Hospitality - ArabianBusiness.com». ۲۰۱۳-۰۸-۰۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  41. «Qatar introduces Airbuses and new logo - 4/30/1997 - Flight Global». ۲۰۱۴-۰۶-۱۳. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  42. «Marketplace - 10/14/1998 - Flight Global». ۲۰۱۴-۰۶-۱۳. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  43. «The Gulf's ambitious airlines - 4/1/2003 - Flight Global». ۲۰۱۴-۰۷-۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.
  44. «Qatar pulls out of ailing Gulf Air - 6/4/2002 - Flight Global». ۲۰۱۴-۰۷-۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۱-۲۳.

منابع

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ هواپیمایی قطر موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.