ملک‌جهان خزایی

ملک‌جهان خزایی طراح صحنه و لباس در سینما و تئاتر ایران است. «شازده احتجاب» به کارگردانی بهمن فرمان آرا نخستین طراحی صحنه او در ایران است.

ملک‌جهان خزایی
زادهٔ۱۹ مرداد ۱۳۲۸ (۷۱ سال)
۱۰ اوت ۱۹۴۹
روستای حیدرآباد، تربت حیدریه
محل زندگیایران، انگلستان
ملیتایرانی
تحصیلاتکارشناسی ارشد
محل تحصیلدانشگاه لندن
پیشهطراح صحنه و لباس
نویسنده و تصویرگر کتاب
سال‌های فعالیتاز ۱۹۷۰ میلادی-اکنون
آثارسنگ صبور
شاهزاده آهو
همسر(ها)همسر بریتانیایی
فرزندانرفیع پیتز
جایزه(ها)برنده لوح زرین انتخاب ویژه سال
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه فیلم تولد یک پروانه
سیمرغ بلورین بهترین صحنه آرایی فیلم بلندیهای صفر
صفحه در وبگاه IMDb

زندگی‌نامه

ملک‌جهان خزایی سال ۱۳۲۸ خورشیدی در روستای حیدرآباد شهرستان تربت حیدریه متولد شد.

در چهارده سالگی به انگلستان رفت و در سن شانزده سالگی وارد دانشگاه شد. وی در سال ۱۹۶۷م در رشته هنرهای زیبا (نقاشی و مجسمه‌سازی) از دانشگاه لندن فارغ‌التحصیل شد و در ۱۹۷۲م در رشته مدیریت هنری از مدرسه «افلید یونیورسیتی کالج لندن» فوق لیسانس گرفت و دوره کارآموزی را در «رویال‌شکسپیر» گذراند.

او پیش از شروع فعالیت در سینما، سال ۱۹۷۰م در «رویال‌کورت» لندن طراح صحنه و لباس بود. خزایی در همین سال‌ها نویسنده و تصویرگر دو کتاب «سنگ صبور» و «شاهزاده آهو» در فرانسه بود و جایزه بهترین نویسنده و تصویرگر کتاب سال را دریافت کرد به‌عنوان نویسنده برگزیده انجمن زنان در فرانسه شناخته شد.

وی در آنجا طراحی صحنه و لباس نمایش‌های مهابهارتا، این موجود شگفت‌انگیز، دون ژوان و رستمی دیگر اسفندیاری دیگر را بر عهده گرفت و تجربیات بیش‌تری اندوخت. خزایی در سال ۱۹۷۲م به دعوت وزارت فرهنگ و هنر وقت به ایران بازگشت و با سمت طراح دائمی اداره تئاتر به کار پرداخت.

در این سال‌ها با هنرمندانی چون عزت‌الله انتظامی، داوود رشیدی و رکن‌الدین خسروی در بیش از ۴۵ نمایش از جمله: «سنگ و سرنا» (نصرت پرتوی)، «بنگاه تئاترال» (بنگاه تاترال) (علی نصیریان)، «غروب در دیاری غریب»، «قصه ماه پنهان» و «سگی در خرمن‌جا» (هرسه به کارگردانی عباس جوانمرد) همکاری کرد.

وی در همین سال‌ها در ایران طراح صحنه و لباس چند سریال تلویزیونی از جمله: «سمک عیار» و «افسانه‌های کهن فارسی»؛ و هم‌چنین در اروپا، طراح صحنه و لباس فیلم‌های «صحرای تاتارها»، «ملاقات با مردان استثنایی»، «رقص‌های مقدس»، «در غربت»، «مهابهارتا» و «اولین پل» بوده است. فیلم «شازده احتجاب» (بهمن فرمان‌آرا) نخستین فیلم سینمایی است که ملک‌جهان خزاعی طراحی صحنه و لباس آن را در ایران انجام داد.

او در سال‌های قبل از انقلاب در چند فیلم دیگر کار کرد که شاخص‌ترین آن‌ها «سایه‌های بلند باد» و «ملکوت» است. خزایی در سال‌های بعد از انقلاب اسلامی پس از تجربه‌های فراوانی که در انگلستان و فرانسه کسب کرده بود، طراحی صحنه و لباس تعداد زیادی از فیلم‌های سینمایی را عهده‌دار بود که از آن جمله می‌توان «بلندی‌های صفر»، «عاشق فقیر»، «دل و دشنه»، «ضیافت»، «غزال»، «فصل پنجم»، «تولد یک پروانه»، «دو زن»، «صنم»، «دختران خورشید»، «نسل سوخته»، «تیک»، «باران»، «دختری به‌نام تندر»، «بانوی کوچک» و «دخیل» را نام برد.

ملک‌جهان خزایی سال ۱۹۷۲ میلادی با دعوت «وزارت فرهنگ و هنر» به ایران بازگشت و با سمت طراح دائمی اداره تئاتر به حرفه خود ادامه داد.[1]

طراحی صحنه مراسم افتتاحیه و مراسم اختتامیه سی و سومین جشنواره فیلم فجر را ملک‌جهان خزایی عهده‌دار بود.[2][3]

خزایی مادر رفیع پیتز (کارگردان و نویسنده) می‌باشد.

افتخارات

فیلمشناسی

عنوانسالطراح صحنهطراح لباسسایر سمت‌ها
شازده احتجاب۱۳۵۳آری
ملکوت۱۳۵۵آری
شازده احتجاب۱۳۵۳آری
سایه‌های بلند باد۱۳۵۷آریآری
بلندیهای صفر۱۳۷۲آریآری
دل و دشنه۱۳۷۳آریآری
عاشق فقیر۱۳۷۴آریآری
غزال۱۳۷۴مشاور و مدیر هنری
ضیافت۱۳۷۴آری
دو زن۱۳۷۷آریآری
نسل سوخته۱۳۷۸آریآری
دختران خورشید۱۳۷۸آریآری
صنم۱۳۷۸آرینویسنده و طراح پوستر
زیر پوست شهر۱۳۷۹با تشکر از
دختری بنام تندر۱۳۷۹آریآری
دخیل۱۳۸۰آریآری
تیک۱۳۸۰آریآری
اشک سرما۱۳۸۲آریآری
تنهام نگذار۱۳۸۳آریآری
زمستان است۱۳۸۴آریآریطراح هنری
هفت و پنج دقیقه۱۳۸۷آریآری
شکارچی۱۳۸۷آریآری
تردید۱۳۸۷آریآری
تولد یک پروانه۱۳۷۶آری

منابع

  1. «ملک جهان خزایی». sourehcinema.com. بانک جامع اطلاعات سینمای ایران - سوره. ۲۰۱۵-۰۶-۲۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۷-۰۲.
  2. «اعلام برنامه‌های مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. ۲۰۱۵-۰۱-۲۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۷-۰۲.
  3. «درمراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر اسامی برگزیدگان اعلام شد». تی نیوز. ۲۰۱۵-۰۷-۰۲. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۷-۰۲.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.