فرودگاه اراک

فرودگاه بین‌المللی شهدای اراک[2] فرودگاه اصلی این شهر و استان مرکزی می‌باشد. فرودگاه اراک یکی از نخستین فرودگاه‌هایی است که در ایران تأسیس شده‌است. تاریخ تأسیس این فرودگاه به‌درستی معلوم نیست اما تاریخ رسمی گشایش آن به سال ۱۳۱۷ / ۱۹۳۸ بازمی‌گردد، گرچه گزارش‌هایی مبنی بر حضور هواپیما بسیار پیش‌تر از این تاریخ در اراک گزارش شده‌است.

Arak International Airport
فرودگاه بین‌المللی شهدای اراک[1]
یاتا: AJKایکائو: OIHR
AJK
موقعیت فرودگاه اراک در ایران
خلاصه
نوع فرودگاه عمومی / باربری
گرداننده شرکت فرودگاه‌های کشور
مکان اراک، ایران
ارتفاع ۵۴۴۰ پا / ۱۶۵۸ متر
مختصات ۳۴°۰۸′۱۷٫۳۳″ شمالی ۰۴۹°۵۰′۵۰٫۲۵″ شرقی
وبگاه http://arak.airport.ir//
باند
باند طول سطح
پا متر
۰۸/۲۶ ۱۲۱۳۹ ۳۷۰۰ آسفالت
Source: World Aero Data

در سال ۲۰۱۶ میلادی ۱۶۴ نشست و برخاست هواپیما در این فرودگاه انجام شد و ۱۳٬۱۸۵ نفر مسافر و ۱۰۴٬۹۳۶ کیلوگرم بار از طریق آن جابه‌جا شدند.[3]

تأسیس

در اوایل سده ۱۳۰۰ خورشیدی و در پی تأسیس ۳ کنسولگری انگلستان، آلمان و سوئیس در اراک، کمپانی‌هایی نظیر زیگلر که مرکز اصلی آن در منچستر انگلستان بود در این شهر تأسیس شدند که کار آنها مربوط به خرید فرش‌های دستباف از اهالی شهر و روستاهای اطراف بود.

به دلیل دوری این شهر از دریا و نبود امکانات دریانوردی، این انگلیسی‌ها بودند که برای نخستین بار به فکر تأسیس یک فرودگاه در اراک افتادند و نام آن را بالان‌خانه گذاشتند و خود آن را اداره می‌کردند.

نخستین مسیرهای پروازی و اولین شرکت هواپیمایی در فرودگاه اراک

گفتنی است نخستین مسیر هوایی و البته اولین شرکت هواپیمایی که به صورت مستمر و با برنامه‌ریزی از مبدأ اراک پروازهایی را انجام داده، کمپانی هواپیمایی یونکرس در ایران بوده‌است. این شرکت در سال ۱۳۰۵ شمسی با استفاده از هواپیماهای یونکرس آلمانی پروازهایی را به صورت منظم بین اراک - بروجرد و اراک - کرمانشاه برقرار کرد.

جنگ جهانی دوم

با آغاز جنگ جهانی دوم و حضور متفقین در ایران، این فرودگاه به دست نیروهای انگلیسی تسخیر شد و تا پایان جنگ کماکان در دست آنان بود. در همین زمان بود که ۲ ساختمان سیلو مانند در این فرودگاه ساخته شد. در جریان جنگ جهانی دوم این فرودگاه کانونی برای پرواز هواپیماهای نظامی بود و بیشتر برای ترابری اسلحه و سرباز از آن استفاده می‌شد و به همین جهت به مقاصد مختلف داخلی و خارجی پروازهای متعددی را انجام می‌داد که از آن جمله می‌توان به فرودگاه بندر لنگه، فرودگاه بوشهر، فرودگاه آبادان، فرودگاه بندرانزلی و فرودگاه‌های هیثرو لندن، بغداد و فرودگاه‌های مختلف کشور هند اشاره کرد.

این فرودگاه تا دهه ۴۰ شمسی کماکان برپا بود و از آن پروازهایی انجام می‌شد که می‌توان به پرواز محمدرضا پهلوی در شهریورماه ۱۳۴۱ به اراک اشاره نمود.

فرودگاه جدید

فرودگاه جدید اراک به دستور و با نقشه امیر عباس هویدا نخست‌وزیر محمدرضا پهلوی در دهه ۴۰ خورشیدی جانمایی شد و کار ساخت آن در دهه ۵۰ آغاز شد که با پیروزی انقلاب ایران کار ساخت این فرودگاه تعطیل شد. تا اینکه در سال ۱۳۶۷ شمسی کار ساخت آن دوباره از سر گرفته شد.

مشخصات فرودگاه اراک

فرودگاه کنونی شهر اراک در ۱۷ کیلومتری شمال این شهر واقع شده‌است. فرودگاه اراک با مساحت ۴۷۰ هکتار مجهز به امکانات سوختگیری نوع سوخت جت آ (A)، روشنایی باند فرود، گمرگ برای انجام پروازهای بین‌المللی، ایستگاه آتش‌نشانی، پارکینگ، فضای سبز و… است. این فرودگاه مجهز به سیستم‌های کمک ناوبری VOR/DME نیز می‌باشد.

پایان عملیات عمرانی باند جدید فرودگاه اراک

در تاریخ ۱۹/۰۳/۱۳۹۲ با ورود هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ حامل رئیس‌جمهور وقت ایران باند جدید فرودگاه اراک رسماً افتتاح شد. طول این باند ۳۷۰۰ متر و عرض آن ۷۵ متر است و دارای تمامی امکانات جهت نشست و برخاست انواع هواپیماها در تمامی کلاس‌ها اعم‌از پهن‌پیکر و باریک‌پیکر است.

سانحه هوایی در فرودگاه اراک

نخستین حادثه در فرودگاه اراک به سال ۱۳۴۱ بازمی‌گردد زمانی که یک فروند هواپیمای جنگی ارتش ایران در یکی از روستاهای اطراف اراک سقوط کرد و هر دو سرنشین آن کشته شدند.

دومین حادثه در ۲۱ مرداد ماه سال ۸۴ روی داد. یک فروند هواپیمای متعلق به شرکت سفیران ایرلاین که از تهران عازم خرم‌آباد بود دچار نقص فنی در یکی از موتورهای هواپیما گردید و ناچار به فرود اضطراری در فرودگاه اراک شد. در این سانحه هواپیما از باند خارج شد و صدمات جدی به بدنه هواپیما وارد گردید. این هواپیما ۲۷ مسافر و خدمه داشت که به هیچ‌یک از آن‌ها آسیبی نرسید.[4]

شرکت‌های هواپیمایی و مقصدهای پروازی

نقشه پروازی فرودگاه اراک بین سال‌های ۱۹۳۸ و ۱۹۷۹

مسافری

شرکت‌های هواپیماییمقصدهای پروازی
هواپیمایی فلای پرشیافرودگاه عسلویه

باری

شرکت‌های هواپیماییمقصدهای پروازی
هواپیمایی پویا مهرآباد، اربیل

آمار

شمارهسالتعداد پروازهابار جابه‌جا شده (تن)مسافرانتغییرات[5]

۱۲۰۱۶۱۵۲۸۷۱۱٬۷۸۰۳۱٪
۲۲۰۱۵۱۳۶۱۴۲۱۷٬۲۰۴۱۹۲٪
۳۲۰۱۴۹۲۶۳۵٬۹۰۰۱۰۰٪
۴۲۰۱۳۰۰۰۱۰۰٪
۵۲۰۱۲۲۴۸۱٬۳۰۸۸۰٪
۶۲۰۱۱۹۴۴۵۶٬۶۴۵-

منابع

  1. «نام‌گذاری ۳۹ فرودگاه کشور به اسم شهدا». عصر ایران. ۲۰ مرداد ۱۳۹۹.
  2. طبقه‌بندی فرودگاه‌ها بایگانی‌شده در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۲ توسط Wayback Machine در وبگاه شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌های کشور، (پیوند پایدار)
  3. «آمار عملکرد فرودگاه‌های کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی و مقایسهٔ آن با سال۲۰۱۵ میلادی». شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران. ۳۰ بهمن ۱۳۹۵. دریافت‌شده در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶.
  4. «سانحه هوایی سفیران». www.takeoff.ir. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ اکتبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۲.
  5. Iranian Airports Holding Company. نسخه آرشیو شده (Report). Archived from the original on ۱ مارس ۲۰۱۶. https://web.archive.org/web/20160301201408/http://statistics.airport.ir/13. Retrieved ۱۷ اوت ۲۰۱۷.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ فرودگاه اراک موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.