عبدالحسین روستائیان

عبدالحسین روستائیان شیمی‌دان ایرانی است که در شیراز به دنیا آمده‌است. از او به عنوان «پدر فیتوشیمی و ترپنوئیدهای ایران» یاد می‌شود.[1]

عبدالحسین روستائیان
زادهٔ۲۰ آذر ۱۳۰۷
شیراز، ایران
ملیتایرانی
پیشهشیمی‌دان
آثارفلاونوئیدها و اثرات زیست شناختی آنها

ترپن ها و ترپنوئیدها

Malaria parasites And Traditional medicinal plants

Persian Medicinal Plants: Their Constituents and Biological activities
عنوانپدر فیتوشیمی و ترپنوئیدهای ایران
پروفسورعبدالحسین روستائیان

پروفسور عبدالحسین روستاییان عضو هیئت علمی تمام وقت واحد علوم وتحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان محقق برتر بین المللی ایران در زمینه کشاورزی و علوم زیست شناخته شده است. پروفسور عبدالحسین روستاییان دارای تخصص گرایش عالی فیتوشیمی و شیمی ترکیبات طبیعی است و از طرف سمینار Scopus - Elsevier به این درجه نائل شده است.

پروفسور روستاییان دو ترکیب فیتوشیمیایی و ضد مالاریا با نام تهرانولید و دیگری با نام شیرازولید را با همکاری محققان و پژوهشگران کشور کشف و به جامعه پزشکی تقدیم کرده است. دكتر عبدالحسین روستاییان كه به واسطه تحقیقات گسترده در این زمینه، «پدر فیتوشیمی و ترپنوئیدهای ایران» لقب گرفته در 81 سالگی همچنان به تدریس و تحقیق اشتغال دارد به طوری كه تنها در پنج سال اخیر حدود 70 مقاله در زمینه‌ تركیبات طبیعی به چاپ رسانده است.

روستاییان گیاه آرتمیزینین Artemisia را از مهمترین داروهای گیاهی برای درمان مالاریا دانست و گفت: 90 درصد از گیاهان دارویی در ایران با ساختار مولکولی شناسایی شده است.

پروفسور "عبدالحسین روستاییان" با اشاره به استخراج یک ماده دارویی جدید ضد مالاریا از گیاه معطر "آرتمیزیا دیفوزا" که در استان خراسان وجود دارد، افزود: این ماده با اثر ضد مالاریایی و اسکلت کربنی جدید،به نام "تهرانولید" نامگذاری شده و با همکاری انستیتو پاستور در مرحله آزمایش است.

به گزارش ایرنا، وی روز سه شنبه در آیین برگزاری نخستین کارگاه آموزشی اسانس و ترکیبات طبیعی گیاهی در پژوهشکده اسانس دانشگاه کاشان، اثر مثبت این ماده استخراجی جدید را گروه عاملی "ایندوپروکسی" ذکر کرد.

وی افزود:ثابت شدن اثر آنتی مالاریایی این ماده بر روی بیماری مالاریای بسیار خطرناک که سالانه جان بیش از 2 میلیون کودک آفریقایی را می گیرد، اثر بخش است.

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم، تحقیقات تهران،رسیدن به تولید انبوه این دارو را مستلزم فعالیتهای گسترده و کلینیکی ذکر و ابراز امیدواری کرد: با ساخت این دارو گام جدیدی در تولید داروهای گیاهی برداشته شود.

با گسترش بیماری کرونا و ویروس کووید-19 در سراسر دنیا و همچنین افزایش مصرف گیاهان دارویی و فراورده های آنها برای درمان و نجات جان بیماران افزابش یافت. یکی از این گیاهان دارویی مورد استفاده گیاه آرتمیزیا یا درمنه می باشد.

آندری راژولینا، رئیس جمهوری ماداگاسکار با نوشیدن دمنوش دُرمنه در برابر دوربین‌های تلویزیونی اعلام کرد که این نوشیدنی گیاهی کرونا را درمان کرده و احتمالا «تاریخ دنیا را عوض می‌کند». هنوز هیچ گونه آزمایش علمی معتبری روی این خواص ضد کرونایی گیاه دُرمنه انجام نشده اما مؤسسه تحقیقات کاربردی ماداگاسکار، «ایمرا» پیش از این تأثیر مثبت درمانی این نوشیدنی برای کووید- ۱۹ را تأیید کرده است. مقام‌های وزارت بهداشت و برخی پزشکان این کشور نیز گفته‌اند که تا کنون دست کم دو نفر از بیماران کرونایی با استفاده از همین نوشیدنی درمان شده‌اند. دمنوش درمنه سال‌هاست که در ماداگاسکار به عنوان درمانی مفید برای مالاریا شناخته می‌شود. اکنون سربازان ارتش ماداگاسکار در کوچه‌های پایتخت، آنتاناناریو در به در می‌روند و بطری‌های حاوی این مایع گیاهی را به طور رایگان به شهروندان می‌دهند. رئیس جمهوری ماداگاسکار چند روز پیش نیز از قول محققان این کشور گفته بود که مصرف دمنوش دُرمنه ظرف هفت روز برای درمان کرونا جواب می‌دهد.

زندگی

عبدالحسین روستائیان در بیستم آذرماه 1307 در شیراز به دنیا آمده و تحصیلات دوران ابتدایی و متوسطه را در شیراز گذراند. در سال ۱۳۳۱ در رشته شیمی دانشگاه صنعتی کارلسروهه آلمان مشغول به تحصیل شد و پس از پایان دوره کارشناسی تحصیلات خود را در رشته شیمی آلی دانشگاه وین ادامه داد. پس از آن در سال ۱۹۶۳ در دانشگاه پاویای ایتالیا به تحصیل دوره دکتری شیمی آلی پرداخت و نهایتاً در سال ۱۹۶۶ با کسب درجه عالی موفق به اخذ مدرک دکتری شد.[1]

حرفه

دكتر عبدالحسین روستاییان پس از بازگشت به ایران از مهر ماه سال ۱۳۴۵ به عضویت گروه شیمی دانشکده علوم دانشگاه ملی درآمد و از سال ۱۳۵۵ ریاست مرکز تحقیقات شیمی این دانشگاه را بر عهده گرفت. وی علاوه بر سابقه 30 ساله تدریس در دانشگاه شهید بهشتی، سال‌ها در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال تدریس كرده و از سال 66 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات به طور تمام وقت فعالیت داشته است. دكتر روستائیان از سال 1378 مدیریت گروه شیمی دریا در دانشكده علوم و فنون دریایی واحد تهران شمال را بر عهده داشتند.

افتخارات

کتاب ترپن و ترپنوئیدها

از افتخارات استاد كسب عنوان محقق برجسته علم و صنعت در سال 1361، جایزه سومین جشنواره خوارزمی و سومین جشنواره رازی و لوح تقدیر دانشگاه آزاد اسلامی است.

از مسوولیت‌های اجرایی دكتر روستائیان می‌توان به ریاست مركز تحقیقات شیمی دانشگاه شهید بهشتی در سال های 1358-1355 و1374-1365 اشاره كرد. علاوه بر این دكتر روستائیان در سمینار سالانه Elsevier-Scopus كه در نوامبر 2007 میلادی در جزیره كیش برگزار شد، محقق برتر بین المللی ایران در رشته Agricultural and Biological Sciences (كشاورزی و علوم زیستی) با گرایش فیتوشیمی و تركیبات طبیعی شناخته شد. وی عضو هیات تحریریه مجله علوم دانشگاه آزاد اسلامی، مجله دارو وابسته به دانشكده داروسازی دانشگاه علوم پزشكی تهران و چند مجله علمی به زبان انگلیسی است و در تاسیس پژوهشكده گیاهان دارویی دانشگاه شهید بهشتی در سال 1373 نقش موثری ایفا كرده‌اند. استاد تاكنون بیش از 120 پایان نامه را در مقطع كارشناسی ارشد شیمی، 75 پایان نامه دكتری داروسازی عمومی و 35 پایان نامه دكتری را راهنمایی كرده است. كتاب «فلاونوئیدها و اثرات زیست شناختی آنها» كه در سال 1380 تالیف شده است و بیش از 252 مقاله علمی در مجلات علمی بین المللی معتبر از دیگر آثار علمی ماندگار استاد به شمار می رود.

آثار

  • فلاونوئیدها و اثرات زیست شناختی آنها
  • Malaria parasites And Traditional medicinal plants: Severe malaria is caused by P.falciparum infection. Natural products have been important sources of antimalarial agent[2]
  • Persian Medicinal Plants:Their Constituents and [3]Biological activities

منابع

  1. «دیدار با اهالی علم». isna. دریافت‌شده در ۲۴ مه ۲۰۲۰.
  2. Abdolhossein Rustaiyan (۲۰۱۱). «Malaria parasites And Traditional medicinal plants».
  3. Persian Medicinal Plants:Their Constituents and Biological activities (به English). 1 & 2 جلد.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.