راه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان

راه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان نخستین طرح قطار تندرو در ایران است که هم‌اکنون در حال ساخت است.[3] این راه‌آهن زمان سفر بین تهران و اصفهان را کاهش می‌دهد و از شهر قم نیز می‌گذرد. همچنین اصفهان و قم را به فرودگاه بین‌المللی امام خمینی، مهم‌ترین فرودگاه بین‌المللی ایران، متصل می‌کند و ترابری هوایی بین‌المللی را برای مسافران قم و اصفهان آسان‌تر می‌کند.[4] کارهای عمرانی توسط گروه چینی به رهبری شرکت مهندسی راه‌آهن چین انجام می‌شود.

راه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان
اطلاعات کلی
نام بومیراه‌آهن تندرو تهران-قم-اصفهان
وضعیتدرحال ساخت
مالکراه‌آهن ایران
موقعیتاستان تهران، استان قم، استان اصفهان
 ایران
پایانهتهران
اصفهان
ایستگاه‌ها۴ (برنامه‌ریزی‌شده)
عملکرد
گونهقطار تندرو
فنی
طول خط۴۱۰ کیلومتر (۲۵۰ مایل)[1]
اندازه ریل۱٬۴۳۵ mm (4 ft 8 12 in)
برقOverhead catenary
سرعت۳۰۰ km/h (عملیاتی)[2]
نقشه مسیر

این راه‌آهن از استان‌های تهران، قم، مرکزی و اصفهان و شهرهای تهران، قم، دلیجان، میمه، مورچه‌خورت و اصفهان می‌گذرد[5] و در محل ایستگاه جدید راه‌آهن قم، با راه‌آهن تندرو اراک-قم تلاقی خواهد داشت.

ایده اولیه

این خط نخستین راه‌آهن تندرو پس از انقلاب اسلامی در حدود سال ۱۹۹۰ بود و به دلیل فناوری موجود در آن زمان سرعت مورد نظر ۲۷۰ کیلومتر بر ساعت بود؛ مانند شینکانسن در ژاپن، ت.ژ.و در فرانسه و اینترسیتی-اکسپرس در آلمان.

پس از پذیرش پیشنهادی برای برقی‌کردن راه‌آهن تهران و مشهد و افزایش سرعت قطارهای لوکوموتیو باربر به ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت و ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای خودگرانشی برقی، مطالعات برای افزایش سرعت راه‌آهن تهران-اصفهان در سال ۲۰۰۶ آغاز شد.

فناوری و استاندارد موجود در آن زمان برای افزایش سرعت قطار تا ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت مناسب بود و این طرح به وزیر راه و ترابری پیشنهاد شد.

ایستگاه‌ها

  • ایستگاه راه‌آهن تهران
  • ایستگاه قطار ۲ و۳ فرودگاه امام خمینی (هنوز ساخته‌نشده)
  • ایستگاه جدید قطار قم (هنوز ساخته‌نشده)
  • اصفهان - ایستگاه راه‌آهن شمالی (هنوز ساخته‌نشده)

جستارهای وابسته

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.