دودمان هفدهم مصر

دودمان هفدهم مصر دوره‌ای از تاریخ این کشور است که اغلب به همراه دودمان‌های سیزده تا شانزده زیر عنوان دوره دوم میانی طبقه‌بندی می‌شوند.

تابوت شاهانه فرعون اینتف ششم از دودمان هفدهم، موزه لوور

این دودمان در اصل ادامهٔ دودمان سیزدهم در تبس بود که به صورت شاخه‌ای محلی از آن ادامه حیات داد و تنها به مصر علیا کنترل داشت. نام فرمانروایان این دودمان در زیر ستون سیزدهم فهرست پادشاهان تورین آورده شده‌است.

فرمانروایان

شاهان دودمان هفدهم میان سال‌های ۱۵۸۰ تا ۱۵۵۰ پیش از میلاد مسیح بر مصر فرمانروایی می‌کردند. نام فرمانروایان شناخته شدهٔ این دودمان به شرح زیر هستند:[1]

پادشاهان دودمان هفدهم
فرعوننام هوروسیدوران (پ. م.)همسر(ان)
راهوتپسِخِم‌رَع واخاوبه تخت نشینی در ۱۵۸۵
سوبکم‌سف یکمسِخِم‌رَع شِدتاوینوب خائس
اینتف ششمسِخِم‌رَع وپمات
اینتف هفتمنوب خِپِر رَع
اینتف هشتمسِخِم‌رع هِروهِرماآتهاآنخس
سوبکم‌سف دومسِخِم‌رَع واجخاو۷ سالنوب‌مِهات
تائو یکمسِناختن‌رع۱ سالتتیشری
تائو دومسِقِن‌رع تائو دومتا ۴ سال پس از ۱۵۶۰اهموسه اینهاپی
سیچهوتی
آه‌هوتپ یکم
کاموسهواج خِپِر رع۱۵۵۵-۱۵۵۰آه‌هوتپ دوم

گذار به دودمان هجدهم

دودمان تبسی هفدهم شاهد دوره‌ای تاریخی بود که در آن مناطق گوناگونی از شمال مصر زیر "اشغال" فرمانروایان محلی هیکسوس بودند. این هنگامی است که سه دودمان ۱۵، ۱۶، و ۱۷ به موازات هم وجود داشتند.

در سال‌های پایانی این دودمان جنگ‌هایی از سوی شاهان آن برای "آزادسازی" مصر از بیگانگان آغاز شدند که با آمدن تائو دوم ملقب به «تائوی شجاع» این روند شدن گرفت. پس از کشته شدن تائو دوم در سال ۱۵۵۶ پ. م. در جنگ یا یک دسیسه، همسرش شهبانو آه‌هوتپ یکم برای مدت کوتاهی به تخت نشست تا آنکه فرزندش کاموسه به سن مناسب رسید. کاموسه فرماندهی جنگ بزرگی برای بیرون راندن هیکسوس‌ها را بر دوش گرفت و در پایان توانست آن‌ها را شکست دهد.

با شکست هیکسوس و بیرون رانده شدن آن‌ها از مصر سفلی، مصر برای دیگر بار یکپارچه شد و راه برای استقرار دودمان هجدهم با ظهور اهمسه یکم هموار شد.

پانویس

  1. Shaw, Ian (۲۰۰۰). «The Oxford history of ancient Egypt». Oxford: Oxford University Press. ص. ۴۸۱. شابک ۰-۱۹-۲۸۰۴۵۸-۸.
  • K.S.B. Ryholt (۱۹۹۷)، The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period، Copenhagen: Museum Tusculanum Press، شابک ۸۷۷۲۸۹۴۲۱۰

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.