دودمان سوم مصر

سومین دودمان پادشاهی مصر باستان نخستین دودمان پادشاهی کهن در تاریخ مصر به‌شمار می‌رود. پنج فرعون در این دودمان پادشاهی می‌کردند و پایتخت کشور در آن هنگام شهر ممفیس بود. اهمیت دودمان سوم در تاریخ مصر در این است که نخستین هرم‌ها برای نگهداری جسد فرعون‌ها و خانواده‌شان در این دوره ساخته شدند.

تندیسی از یک کارگزار به نام مِچِن در سال ۲۶۰۰ پ.م. سقاره، سنگ خارا، موزه نوین برلین

فرمانروایان

پادشاهان و فرمانروایان شناخته شده در دودمان سوم نزدیک به ۷۵ سال فرمانروایی کردند. نام و دوران فرمانروایی آن‌ها به شرح زیر هستند:[1]

دودمان سوم
نامدوران فرمانروایی (پ. م)[پانویس 1]پایتختآرامگاه
ساناخت۲۶۳۰–۲۶۴۹ممفیسسقاره
جوزر۲۶۱۱–۲۶۳۰ممفیسسقاره
سخم‌خت۲۶۰۵–۲۶۱۱ممفیسسقاره
خبا۲۵۹۹–۲۶۰۵ممفیسزاویة العریان
هونی۲۵۷۵–۲۵۹۹ممفیسسقاره

پایتخت

ممفیس در دودمان سوم پایتخت دو مصر بود. این شهر به دور کاخ پادشاهی شکل گرفت و این را می‌توان از مجموعه آرامگاه جوزر در سقاره متوجه شد؛ جایی که دیوار سنگی آن به احتمالی یادآور دیوار گلین کاخ پادشاهی بوده‌است.

آثار بر جای مانده از آن دوران همانند نقاشی‌ها و سنگ‌تراشی‌ها نمایانگر اهمیت بالای کاخ پادشاهی در زندگی مردم هستند. این نقش‌ها نشان می‌دهند که کاخ در مرکز همه فعالیت‌ها قرار داشته و کانون قدرت بوده. همچنین می‌توان فهمید که مجموعه‌های دیگری همچون دادگاه‌های حل اختلاف و سربازخانه‌ها و مراکز دینی-فرهنگی و کارگاه‌های هنری نیز در کنار کاخ وجود داشته‌اند.

معبد پتاه نیز دیگر ساختمان کلیدی در شهر بوده. این معبد کاخ را به رودخانه وصل می‌کرده‌است. کاهنان این معبد کارگزارانی بودند که به صورت گردشی در آن به کار مشغول می‌شدند (در تاریخ مصر تا پیش از نیمه هزاره دوم پ.م. کاهنی به صورت شغل تمام وقت نبود).

یادداشت

  1. تاریخ‌ها تقریبی هستند. برای اطلاعات بیشتر به نوشتار هر فرعون مراجعه کنید.

منابع

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ دودمان سوم مصر موجود است.
  1. Toby A. H. Wilkinson (۱۹۹۴), Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York, ISBN 0-415-18633-1

کتاب‌شناسی

  • Kuhrt, Amélie (۱۹۹۵). «The ancient Near East, c. 3000-330 BC». London: Routledge. شابک ۹۷۸۰۴۱۵۰۱۳۵۳۶.
  • Shaw, Ian (۲۰۰۰). «The Oxford history of ancient Egypt». Oxford: Oxford University Press. شابک ۰-۱۹-۲۸۰۴۵۸-۸.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.