حوضه آبریز رودخانه کارون بزرگ

حوضه آبریز کارون بزرگ، یکی از حوضه‌های باز ایران است که در تقسیم‌بندی حوضه‌های آبریز ایران، حوضهٔ فرعی به شمار می‌رود و زیرمجموعهٔ حوضهٔ آبریز خلیج فارس و دریای عمان است. مساحت این حوضه، ۶۷٬۲۵۷ کیلومتر مربع[1] و رود اصلی آن، کارون است.

موقعیت حوضه آبریز رودخانه کارون بزرگ

جغرافیا

حوضهٔ آبریز کارون بزرگ شامل استان چهارمحال و بختیاری و بخش‌های بزرگی از استان‌های لرستان و خوزستان و بخش‌ کوچکی از استان‌ کهگیلویه و بویراحمد است.

آبراههٔ اصلی حوضه، رود کارون است که شاخهٔ های اصلی آن یعنی رود کوهرنگ و رود بازفت از زردکوه سرچشمه می‌گیرند و بعد از تلاقی با هم، رود کارون تشکیل می‌شود. پس از تلاقی با رود خرسان ادامه یافته و در شمال شوشتر به دو شاخه تقسیم می‌شود، در بند قیر دوباره دو شاخه به یکدیگر می‌پیوندد. در همین نقطه، رود دز نیز به آن متصل می‌شود و در نهایت، در آبادان وارد اروندرود می‌شود.[2]

آبراهه فرعی این حوضه، رود دز می باشد که از تلاقی رودهای بختیاری و سزار شکل می‌گیرد. سرچشمهٔ رود بختیاری در نزدیکی سرچشمهٔ کارون است و رود سزار از پیرامون بروجرد سرچشمه می‌گیرد.[3]

زیرحوضه‌ها

برپایهٔ دستور العمل تقسیم‌بندی حوضه‌های ایران، حوضهٔ آبریز کارون بزرگ به زیرحوضه‌های زیر تقسیم می‌شود:[4]

کدنام اختصاری
زیرحوضه
مساحت
کیلومتر مربع
تعداد
زیرحوضه‌ها
۲۳۱پایاب کارون۵٬۹۲۴۳
۲۳۲کارون۳۸٬۱۰۴۴
۲۳۳دز۲۳٬۲۲۹۳

منابع

  1. دستور العمل و ضوابط تقسیم‌بندی و کدگذاری حوضه‌های آبریز و محدوده‌های مطالعاتی در سطح کشور. شرکت مدیریت منابع ایران. دی ۱۳۸۳. ص. ۵. دریافت‌شده در ۱۰ مرداد ۱۳۹۶.
  2. افشین، یدالله (۱۳۷۳). رودهای ایران. ۱. وزارت نیرو - مهندسین مشاور جاماب. صص. ۲۵۵–۲۵۷.
  3. افشین، یدالله (۱۳۷۳). رودهای ایران. ۱. وزارت نیرو - مهندسین مشاور جاماب. صص. ۲۸۳–۲۸۴.
  4. دستور العمل و ضوابط تقسیم‌بندی و کدگذاری حوضه‌های آبریز و محدوده‌های مطالعاتی در سطح کشور. شرکت مدیریت منابع ایران. دی ۱۳۸۳. ص. ۵۴–۵۸. دریافت‌شده در ۱۰ مرداد ۱۳۹۶.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.