حوضه آبریز هامون جازموریان

حوضه آبریز هامون جازموریان یکی از حوضه‌های بستهٔ ایران است که در تقسیم‌بندی حوضه‌های آبریز ایران، حوضهٔ فرعی به شمار می‌رود و زیرمجموعهٔ حوضهٔ آبریز فلات مرکزی است. مساحت این حوضه، ۶۹٬۳۹۰ کیلومتر مربع است.[1] رودها و مسیل‌های این حوضه وارد دریاچه هامون جازموریان می‌شوند.

موقعیت حوضه آبریز هامون جازموریان

جغرافیا

این حوضه در استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان قرار دارد و رودهای اصلی آن بمپور و هلیل‌رود هستند. پژوهش‌های زمین‌شناسی نشان داده‌اند که این حوضه در دوران اخیر مسدود شده و در گذشته، رودهای آن به دریای عمان می‌ریخته‌اند. چین‌خوردگی زمین باعث ایجاد چالهٔ جازموریان شده‌است. آب دریاچه به دلیل وجود بستر شنی و قلوه‌سنگی در زمین نفوذ می‌کند. ارتفاعات اصلی این حوضه شامل کوه‌های جبال بارز و کوه شاه در شمال و کوه بشاگرد در جنوب هستند. حوضه جازموریان دارای اقلیم بیابانی است و رژیم بارندگی آن، مدیترانه‌ای با بارش غالب زمستانی است. به علت نبود پوشش گیاهی، بارندگی در این حوضه منجر به ایجاد سیلاب و فرسایش شدید خاک می‌شود.[2]

زیرحوضه‌ها

برپایهٔ دستور العمل تقسیم‌بندی حوضه‌های ایران، حوضهٔ آبریز هامون جازموریان به زیرحوضه‌های زیر تقسیم می‌شود:[3]

کدنام اختصاری
زیرحوضه
مساحت
کیلومتر مربع
تعداد
زیرحوضه‌ها
۴۵۱هلیل‌رود۲۲٬۴۰۵۵
۴۵۲جنوب جازموریان۱۴٬۸۰۶۳
۴۵۳رود بمپور۲۴٬۵۵۹۷
۴۵۴شمال جازموریان۵٬۵۴۹۲
۴۵۵پهنهٔ جازموریان۲٬۰۷۱

منابع

  1. دستور العمل و ضوابط تقسیم بندی و کدگذاری حوضه های آبریز و محدوده های مطالعاتی در سطح کشور. شرکت مدیریت منابع ایران. دی ۱۳۸۳. ص. ۶. دریافت‌شده در ۱۰ مرداد ۱۳۹۶.
  2. افشین، یدالله (۱۳۷۳). رودهای ایران. ۱. وزارت نیرو - مهندسین مشاور جاماب. صص. ۸۳–۸۵.
  3. دستور العمل و ضوابط تقسیم بندی و کدگذاری حوضه های آبریز و محدوده های مطالعاتی در سطح کشور. شرکت مدیریت منابع ایران. دی ۱۳۸۳. ص. ۱۲۶–۱۲۷. دریافت‌شده در ۱۰ مرداد ۱۳۹۶.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.