جغرافیای گواتمالا
گواتمالا، به جز منطقه ساحلی جنوبی و دشتهای پهناور شمالی بخش پتن کشوری کوهستانی است. این کشور در آمریکای مرکزی، هممرز با دریای کارائیب، بین هندوراس و بلیز و هممرز با اقیانوس آرام شمالی، بین السالوادور و مکزیک واقع شدهاست.
جغرافیای جغرافیای گواتمالا |
---|
مساحت کشور گواتمالا ۱۰۸٬۸۸۹ کیلومتر مربع است و مساحتی تقریباً کمی بیش از استان اصفهان (۱۰۴۶۵۰ کم) دارد. جمعیت آن برپایه واپسین برآوردها ۱۳٬۳۰۰٬۰۰۰ برآورد شدهاست. «جغرافیا» کشور گواتمالا در شمالیترین بخش آمریکای مرکزی است که در همسایگی مکزیک در شمال و غرب و «بلیز» در شمال شرقی، هندوراس در مشرق و السالوادور در جنوب شرقی، قرار گرفته و گواتمالا مشتمل بر دو ناحیه عمدهاست: زمینهای بلند سرد یا بیشترین جمعیت، و منطقه گرمسیری در طول ساحل اقیانوس آرام و دریای کارائیب. رشته کوه مهم آن بلندترین کوه آمریکای مرکزی است.
گواتمالا، سرزمین جنگلهای انبوه، آتشفشانها و صحراهای خشک و دریاچههای زیباست. زمینهای پست سواحل اقیانوس آرام و اطلس در گواتمالا با وجود رشتهکوهی از هم جداست. این کشور پنجاه مایل خط ساحلی در دریای کارائیب و دویست مایل خط ساحلی بر کرانه اقیانوس آرام و ۳۰ کوه آتشفشانی دارد که هشت کوه آن آتشفشان فعال است. در سال ۱۹۷۶ زمین لرزه پایتخت و دیگر شهرها و روستاها را ویران کرد و ۲۳۰۰۰ نفر کشته شدند. رودهای مهم این کشور اوسوماسینتا، موتاگوا و بلندترین نقطه آن تافومولکو با ۴۲۲۰ متر ارتفاع است. آب و هوای گواتمالا جلگهای ساحلی و استوایی است ولی در مناطق کوهستانی معتدلتر است.
کاخ ملی در گواتمالاسیتی، ویرانههای مایاها در تایکال یوآکساکتوم پیدراس، نگراس، زاکیولئو، و ویرانههای اسپانیاییها در آنتی گوا از دیدنیهای این کشور است.
تقسیمات کشوری
کشور گواتمالا به ۲۲ استان به نامهای زیر بخش شدهاست:
- آلتا وراپاز
- باخا وراپاز
- چیمالتِنانگو
- چیکوئیمولا
- اِل پـِتـِن
- اِل پـِروگرسو
- ال کوئیچه
- اسکوئینتلا
- گواتمالا
- هوئههوئهتنانگو
- ایزابال
- خالاپا
- خوتیاپا
- کوئتزالتنانگو
- رتالهولئو
- ساکاتـِپـِکوئز
- سان مارکوس
- استان سانتا روسا (گواتمالا)
- سولولا
- سوچیتـِپـِکوئز
- توتونیکاپان
- زاکاپا