جغرافیای موریتانی

موریتانی کشوری است در غرب قاره آفریقا و هم جزئی از منطقه ساحل صحرا و هم جزئی از مغرب عربی به‌شمار می‌آید. این کشور به‌طور کلی مسطح است و ۱۰۳۰۷۰۰ کیلومتر مربع آن دشت‌های خشک و وسیعی را تشکیل می‌دهد که گاه توسط برآمدگی‌های صخره‌ای شکسته شده‌است.

نقشه ناهمواری‌های موریتانی.

موریتانی از شمال غرب به صحرای غربی، از شمال شرق به الجزایر، از جنوب شرق به مالی و در جنوب به سنگال محدود می‌شود. از غرب، این کشور با اقیانوس اطلس هم‌مرز است و خط ساحلی آن تقریباً ۷۵۴ کیلومتر امتداد دارد.

مرزهای موریتانی توسط استعمارگران فرانسوی و اسپانیایی ترسیم شده‌اند، که این امر صاف بودن خطوط آن را توضیح می‌دهد.

موریتانی به چهار منطقه طبیعی تقسیم می‌شود:

  • در امتداد ساحل اقیانوس اطلس یک صحرای شنی بزرگ گسترش یافته‌است.
  • منطقه مرکزی که پر از فلات‌های شیب‌دار است.
  • در شرق حوضه‌هایی بزرگ از تپه‌های شنی قرار دارد.
  • رودخانه سنگال دره‌ای در امتداد مرز جنوبی کشور کنده است.

فلات ادرار بلندترین فلات کشور است و بلندای آن به ۵۰۰ متر می‌رسد. جالب‌ترین عارضه طبیعی موریتانی چشم صحرا نام دارد که در مرکز شمال کشور واقع شده و لایه‌هایی دایره‌وار از رسوبات دارد. کَدیة الجِل، نزدیک به شهر زویرات، با هزار متر ارتفاع بلندترین نقطه کشور است.

این کشور به ۱۵ استان تقسیم شده و پایتخت آن نواکشوت (در زبان بربر به معنی جای بادخیز) در کرانه اقیانوس اطلس واقع شده است. دو شهر بزرگ دیگر آن عبارتند از نوادیبو، در شمال، و روسو، در جنوب.

سه فرودگاه اصلی کشور فرودگاه بین‌المللی نواکشوت-ام تونسی، فرودگاه بین‌المللی نوادیبو و فرودگاه تازادیت هستند.

آب‌وهوا

آب و هوای کشور به‌طور کلی بسیار گرم و بسیار خشک است، بیشتر مناطق کشور بیابانی است و توسط بزرگترین صحرای گرم جهان یعنی صحرای بزرگ آفریقا اشغال شده‌است. در انتهای جنوب، با عبور از ساحل صحرا، آب و هوا نیمه‌بیابانی می‌شود. تابستان‌ها همه جا گرم اما در حاشیه اقیانوس اطلس معتدل است. موریتانی چهار ماه فصل بارندگی دارد (از ژوئن تا سپتامبر).

منابع

    پیوند به بیرون

    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ جغرافیای موریتانی موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.