جغرافیای لیتوانی
جمهوری لیتوانی (به لیتوانیایی: Lietuvos Respublika) کشوری است در شمال شرقی اروپا که از شمال به لتونی، از مشرق و جنوب شرقی به بلاروس، از جنوب به لهستان، از جنوب غربی به روسیه (منطقه برونبومی کالینینگراد) و از مغرب به دریای بالتیک محدود میشود. جمهوری لیتوانی بزرگترین و جنوبیترین کشور در میان سه جمهوری حوزه بالتیک در اروپاست. لیتوانی از شمال با کشور لتونی، از جنوب شرقی با کشور بلاروس و از جنوب غربی با کشور لهستان و روسیه همسایه است. در غرب این کشور دریای بالتیک قرار دارد. لیتوانی در لبه دشت شمال اروپا قرار گرفتهاست. سطح سرزمین آن توسط حرکات آرام و سنگین یخچالهای طبیعی آخرین عصر یخبندان هموار شدهاست. لیتوانی متشکل است از جلگهٔ کمارتفاعی که دارای دریاچههای فراوان است و رشتههای یخرُفت در آن امتداد دارد. از دریاچههای مهم میتوان به دریاچه ویشتیتیس اشاره کرد.
جغرافیای لیتوانی | |
---|---|
قاره | اروپا |
رودهای مهم آن نمانوس (نمان)، و ویلنیا، و بلندترین نقطه لیتوانی تپه آوکشتویاس با ارتفاع ۲۹۴ متر است که در بخش شرقی کشور قرار دارد. نزدیک به ۳۳ درصد از این کشور را منطقهای جنگلی و نیمهجنگلی پوشش میدهد. آب و هوا در نقاط مختلف لیتوانی متفاوت است. در مناطق غربی ملایم و معتدل است و در مناطق شرقی تنوع دمایی بسیار است.
نواره کورونی زبانهای ماسهای از خشکی که در دریای بالتیک واقع شده و بخش جنوبی آن در استان کالینینگراد کشور روسیه و بخش شمالی آن در کشور لیتوانی قرار دارد جزو میراثهای جهانی یونسکو است. نواره کورونی بلندترین تلماسههای اروپا را در خود جای داده که میانگین بلندی آنها ۳۵ متر است اما بلندای برخی از این تپههای ماسهای به ۶۰ متر هم میرسد. شهر کلایپدا، بندر اصلی آب گرم لیتوانی در دهانه باریکی از تالاب کورونی واقع شده که مردابی کمعمق است که تا جنوب کالینینگراد ادامه مییابد. رود نمانوس و شاخههای آن محمولههای بینالمللی را از این بندر حمل میکنند.
تقسیمات کشوری
آلیتوس
کاوناس
کلایپدا
ماریامپوله
پانهوژیس
شیاولیای
تاوراگه
تلشیای
اوتنا
ویلنیوس
نام هر استان با نام شهری که مرکز آن استان است، یکی میباشد. بزرگترین و پرجمعیتترین استان نیز، استان ویلنیوس میباشد. کشور لیتوانی به ده استان، تقسیم شدهاست. استانهای لیتوانی، خود به شصت شهرستان تقسیم میشوند.
منابع
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Geography of Latvia». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی.