تیرداد یکم

تیرداد یکم دومین شاه اشکانی تیرداد یکم (یا ارشک دوم) است او پس از فوت برادر خود اشک اول برتخت پادشاهی  تکیه زد و از سال ۲۴۷ تا ۲۱۱ ق.م سلطنت کرد. دانشنامه ایرانیکا شروع سلطنت وی را ۲۱۷ ق.م ذکر کرده است . او و برادرش فرزندان فریاپت که اشکانیان به جهت رساندن اصل ونسب خود به هخامنشیان وی را فرزند اردشیر دوم هخامنشی می دانستند. تیرداد یکم بسوی سکاها رفته و با آنها پیمان اتحاد بست و با سپاهی از سکاها عازم پارت شد.

تیرداد یکم
𐭀𐭓𐭔𐭊
شاه بزرگ
شاه شاهان
دومین شاه اشکانی
سلطنت۲۴۷ تا ۲۱۴ پ.م. (۳۳ سال)
تاج‌گذاری۲۴۷ پ.م.
پیشینارشک
جانشیناردوان یکم
زادهایران، پارت
درگذشته۲۱۴ پ.م.
خانداناشکانیان
پدرفریاپد

تیرداد در زمان پادشاهی اعتقاد زیادی بر مستحکم نمودن قوای نظامی  داشته و سپاه اشکانیان را سروسامان داد. او از معضلات وگرفتاریهای بسیار سلسله سلوکیان در غرب نهایت استفاده را نمود و با ارتش مقتدر خود گرگان را به ضمیمه سرزمینهای اشکانی درآورد و بعد از اتحاد با پادشاه باختر «دیودوت» برسلوکوس حمله برده و او را شکست داد ، سلوکوس دوم  به طرف سوریه عقب نشینی کرد، لیکن پس از فراهم آوردن سپاهی بار دیگر به جنگ تیرداد اول رفت، به روایتی که صحت آن چندان مشخص نیست در آن جنگ که در سال ۲۴۷ قبل از میلاد رخ داد، نیز دوباره شکست خورد و اسیر گشت . شیپمن گزارش می دهد که اشک دوم   پس از سال ۲۴۷ ق.م بر تخت سلطنت جلوس کرد . وی از سوی آنتیوخوس سوم ، یکی از سرداران سلوکی مورد تعرض واقع شد .ارشک دراین تعرض موقتا بسوی استپ های شمالی عقب نشینی کرد .

تیرداد اول با درایت بسیار به تحکیم مبانی دولت تازه تاسیس پرداخت، و در نقاط صعب العبور و مستحکم به ساختن دژها و استحکامات پرداخت. در همین رابطه شهر دارا را در حدود دره‌گز در خراسان را ساخت  .  در عهد تیرداد پایتخت اشکانیان شهر صد دروازه بود.

درگذشت تیرداد اول به سبب پیری بود. مدت حکومت او ۳۴ سال یعنی از سال ۲۴۸ تا ۲۱۴ قبل از میلاد بوده است.

جستارهای وابسته

منابع

    • تاریخ ایران از حسن پیرنیا
    • عبدالحسین زرین کوب ، تاریخ مردم ایران ، قبل از اسلام ، چاپ پنجم ، انتشارات امیرکبیر ، تهران ، ۱۳۷۷ شمسی

    }}

    تیرداد یکم
    درگذشتهٔ: ۲۱۴ پ.م.
    عنوان سلطنتی
    پیشین:
    ارشک یکم
    شاهنشاه ایران‌
    ۲۴۷ – ۲۱۴ پ.م.
    پسین:
    اردوان یکم


    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.