اوریگنیشن

فرهنگ اوریگنیشن یا اورین‌ییشن (به انگلیسی: Aurignacian) فرهنگی باستان‌شناسانه از دوره پارینه‌سنگی نوین بود که در اروپا و جنوب غربی آسیا یافت می‌شد. این فرهنگ برای دوره طولانی میان ۴۵٬۰۰۰ تا ۳۵٬۰۰۰ سال پیش (بر پایه تازه‌ترین زمان‌سنجی‌های کربنی این زمان میان ۴۷٬۰۰۰ تا ۴۱٬۰۰۰ سال پیش بوده) وجود داشته‌است.[1] نام «اوریگنیشن» برگرفته از نام شهرک اورینیاک (Aurignac) در منطقه اوت-گارون فرانسه است.

"مرد شیری" تندیسی مربوط به ۳۲٬۰۰۰ سال پیش باقی‌مانده از فرهنگ اوریگنشین است و کهن‌ترین تندیس جانوری انسان‌دیس پیدا شده در جهان به شمار می‌رود.

قدیمی‌ترین هنر ماقبل تاریخ به صورت فیگوراتیو با نام ونوس هول فلس از این فرهنگ به دست آمده. این تندیس در سال ۲۰۰۸ در غاری در شلکلینگن، ایالت بادن-وورتمبرگ آلمان پیدا شد.

ویژگی‌های اصلی

صنعت ابزارسازی در تمدن اوریگنیشن بر پایه بهره‌گیری از استخوان جانوران یا شاخ گوزن بوده‌است. چاقوها و تراشه‌های تیز آن‌ها بیشتر سنگ‌های به صورت طبیعی تیز شده بودند تا تراشه‌های سنگی.[1] مردمان این تمدن همچنین بعضی از نخستین غارنگاره‌های شناخته‌شده در تاریخ را به وجود آوردند. نگاره‌های غار شووه در جنوب فرانسه از این نمونه‌ها هستند. آن‌ها همچنین می‌توانستند گردن‌آویز، دست‌بند، مهره‌های عاجین، و تندیس‌های سه‌بعدی بسازند

طی دوره پارینه‌سنگی پسین از 40000 تا 29000 سال پیش فرهنگ اوریگنیشن در اروپای مرکزی و شام رواج داشت. البته آثار آن در اروپای شرقی و اروپای جنوبی شامل روسیه، یونان، شبه جزیره ایتالیا و غرب ایبری کمیاب و نادر است. این فرهنگ قدیمی‌ترین فرهنگی است که در اروپا به‌طور قطع با انسان خردمند امروزین ارتباط دارد. این فرهنگ دارای آثار هنری، خاکسپاری، روابط پیچیده اجتماعی و تجارت بوده‌است. همچنین ابزارهای تیغه ای پیچیده ای می ساخته است و موفق شده در دوره ای که هوا بشدت سرد و خشک بوده با محیط سازگاری یابد.[2]

نگارخانه

منابع

  1. Mellars، P. (۲۰۰۶). «Archeology and the Dispersal of Modern Humans in Europe: Deconstructing the Aurignacian». Evolutionary Anthropology. ۱۵: ۱۶۷-۱۸۲.
  2. Delson, “Encyclopedia of Human Evolution and Prehistory: Second Edition”, 225-223.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ اوریگنیشن موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.