یوسف پیامبر

یوسف پیامبر نام یک مجموعه تلویزیونی پیرامون داستان زندگی یوسف مطابق با روایت قرآن[1] به کارگردانی فرج‌الله سلحشور است. نخستین قسمت این سریال ۴۵ قسمتی جمعه ۷ تیر ماه ۱۳۸۷ ساعت ۲۲ پخش شد.

یوسف پیامبر
ژانرمذهبی
تاریخی
نویسندهفرج‌الله سلحشور
کارگردانفرج‌الله سلحشور
بازیگرانمصطفی زمانی
محمود پاک‌نیت
کتایون ریاحی
جعفر دهقان
عباس امیری
جهانبخش سلطانی
رحیم نوروزی
مهوش صبرکن
الهام حمیدی
پروانه معصومی
لیلا بلوکات
آهنگسازپیمان یزدانیان
کشور سازنده ایران
زبان اصلیزبان فارسی
شمار قسمت‌ها۴۵
تولید
تهیه‌کنندهفرج‌الله سلحشور
تدوین‌گرحسین زندباف
دوربینرسول احدی
پخش
شبکهٔ اصلیتولید مرکز سیمافیلم و پخش از شبکه اول سیما
انتشار اولیه۷ تیر ۱۳۸۷

در سریال یوسف پیامبر مصطفی زمانی، کتایون ریاحی، محمود پاک نیت، جعفر دهقان، عباس امیری، جهانبخش سلطانی، رحیم نوروزی، مهوش صبرکن، الهام حمیدی، پروانه معصومی و لیلا بلوکات و ... به ایفای نقش پرداختند.

در این مجموعه مصطفی زمانی ایفاگر نقش یوسف است و نقش پدرش یعقوب را محمود پاک نیت ایفا می‌کند. شخصیت زلیخا که در حین مراحل فیلمبرداری بازیگر آن انتخاب شد را کتایون ریاحی و نقش عزیزمصر پوتیفار هم جعفر دهقان بازی کرده‌اند.

برای این سریال نسخه سینمایی هم تهیه شد که برای حضور در جشنواره‌های داخلی و خارجی استفاده شد. این سریال با کیفیت HD و ۱۰۸۰ پیکسل از شبکه تماشا در دی ماه سال ۹۶ و در فروردین ماه سال ۹۸ با کیفیت HD از شبکه قرآن پخش شد.

داستان

زمانی که یعقوب، مردمان بنی‌اسرائیل را به معبود یگانه عالم فرا خوانده و از پرستش خدایان سرد و سنگی انذار می‌دهد؛ خداوند، پیامبر بعدی را در نسل او قرار داده و یوسف را به وی عطا می‌کند که در حسن و جمال، بی‌نظیر است. یوسف در کودکی رؤیای عجیبی می‌بیند؛ رؤیایی که در آن خورشید، ماه و ۱۱ ستاره برای او به سجده می‌افتند. یعقوب که این رؤیای عظیم را می‌شنود؛ به او توصیه می‌کند تا آن را از برادران خود پنهان کند. پس از چندی، برادران یوسف که به علاقهٔ پدرشان نسبت به یوسف رشک می‌ورزیدند، او را به چاه می‌اندازند و پس از مدتی کاروانی او را از چاه درآورده و به عزیز مصر پوتیفار می‌فروشند و پوتیفار او را به عنوان غلام به همسرش زلیخا هدیه می‌دهد، اما زمانیکه زلیخا از او خواست با او وارد بستر شود یوسف فرار کرد اما پوتیفار فرا می‌رسد و تمام تقصیرات گردن یوسف می‌افتد یوسف به زندان می‌رود و هشت سال آنجا می‌ماند؛ اما به واسطهٔ یکی از دوستان خود در زندان که مدت‌ها پیش آزاد شده و به پادشاه مصر آمنهوتب خدمت می‌کند به کمک قدرت تعبیر خواب خوابِ فرمانروا را تعبیر کرده و با خِرَد خود به یکی از عزیزان فرمانروا تبدیل شده و عزیز مصر می‌شود؛ اما خداوند که اراده فرموده تا به واسطهٔ یوسف، مردم را به راه نجات و هدایت دعوت نماید؛ او را از پستی چاه رهانیده و بلندی مقام و مرتبت عطا می‌نماید ... . سرانجام پس از سال‌ها دوری او با کمک خداوند جوانی را به زلیخا بازگردانده و با او ازدواج می‌کند؛ و بالاخره پس از سی و چند سال دوری، پدرش را پیدا کرده و او را با خود به مصر می‌برد ... .

هزینه

مدیر پیشین روابط عمومی این مجموعه در پی اختلاف با کارگردان و تهیه‌کنندهٔ آن فرج‌الله سلحشور گفت که کل مبالغ هزینه شده برای ساخت این مجموعه بیش از ۱۲ میلیارد تومان بوده‌است؛ که ۶ میلیارد تومان آن توسط صداوسیما و بقیه توسط شهرداری تهران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت شده‌است.[2] محمود احمدی‌نژاد هم برای این مجموعه هزینه‌هایی پرداخت.

کارگردان مجموعه (فرج‌الله سلحشور) با حضور در شبکهٔ جهانی جام جم ۳ ضمن تکذیب ادعای مدیر پیشین روابط عمومی این مجموعه گفت مجموع هزینه‌های ساخت این سریال حدوداً ۷ میلیارد تومان بوده‌است.

بازیگران اصلی

در این سریال ۵۶ بازیگر اصلی و بیش از ۱۵۰ بازیگر فرعی به ایفای نقش پرداختند. فهرست نام‌های تعدادی از بازیگران این سریال به تفکیک نقش‌هایشان به شرح زیر است.

بازیگر نقش توضیح نقش
مصطفی زمانییوسفپیامبر خدا و عزیز مصر
محمود پاک‌نیتیعقوبپیامبر خدا و پدر یوسف
کتایون ریاحیزلیخاهمسر پوتیفار و همسر دوم یوسف
جعفر دهقانپوتیفارعزیز مصر
لابان پدر زن و دایی یعقوب
عباس امیریآنخ‌ماهوکاهن اعظم معبد آمون
جهانبخش سلطانیآمنهوتپ سومفرعون مصر
رحیم نوروزیآخناتون (آمنهوتپ چهارم)فرعون مصر
مهوش صبرکنکاریماماندیمه زلیخا
الهام حمیدیآسناتهمسر اول یوسف
پروانه معصومیبانو تیههمسر آمنهوتپ سوم
لیلا بلوکاتنفرتیتیهمسر آخناتون
امیرحسین مدرسایناروسشراب دار آمنهوتپ
رضا رضویهرمهبرئیس محافظان قصر آمنهوتپ
علی طالب‌لوهونیفرپیشکار پوتیفار
اسماعیل سلطانیانکیمونیکاهن معبد آمون
سیروس کهوری‌نژادممیسابودوست صمیمی یوسف
محمدعلی سلیمانتاشآپوپیسسفره دار آمنهوتپ سوم
اسرافیل علمداریرودامونرئیس محافظان قصر پوتیفار
رضا آقاربیپادیامونرئیس محافظان معبد آمون
زهیر یاریبنیامینبرادر یوسف
جواد طاهریمالک بن زعررئیس کاروان و مشاور یوسف
اردلان شجاع‌کاوهجبرئیلفرشته وحی
مهدی منصورکوهیهویاسفره دار پوتیفار
کورش زارعیلاویبرادر یوسف
حسین جعفرییوسف/یوزارسیفدوران نوجوانی یوسف
داوود شیخیهودابردار یوسف
فرشته سرابندیلیهدوران جوانی همسر یعقوب، لیه (لیا)
مریم بخشیراحیلهمسر یعقوب،مادر یوسف
زهرا سعیدیفائقهخواهر یعقوب
نسرین نکیسادینهدختر یعقوب
علا محسنینینیفرکبتاسوءقصد کننده به یوسف
محمد احمدیشمعونبرادر یوسف در میانسالی، شمعون
مجتبی بی‌طرفانسوفرکتابدار پوتیفار
ناصر فروغخوفوکاهن معبد آمون
علی بکائیانآپوکیکاهن معبد آمون
پانته‌آ مهدی‌نیامریتاتنهمسر پادی آمون
جمشید صفریفالحدوست مالک
سودابه علی‌پوربلهههمسر یعقوب
میترا خواجه‌ئیانزلفاهمسر یعقوب
زهرا مرتضویتیامنیندیمه زلیخا
سعیده عربلیههمسر یعقوب(دوران پیری)، لیه (لیا)،
بیتا ثمریتاماندیمه زلیخا
محمدقاسم پورستارخضرخضر نبی
پرویز فلاحی‌پورکیدامنرئیس زندان زاویرا
سیروس اسنقیرئیس محافظان زندان زاویرا
منوچهر بهروجبنتوزندانی زندان زاویرا
محمدعلی ساربانمشاور آخناتون
ارسلان قاسمیبنیامیندوران نوجوانی بنیامین
شهربانو موسویپزشک راحیل
فرج‌الله سلحشورعزرائیلفرشته مرگ
سیروس صابرکاهن معبد ایشتار
حسن علیرضاییجارچی یوسف
پویان مقدمیهودا (جوانی)برادر یوسف

حاشیه‌ها

اتهام سرقت ادبی

شهاب‌الدین طاهری، نویسندهٔ کتاب دوجلدی یوسف که در سال ۱۳۸۱ توسط نشر عابد به چاپ رسیده‌است، از سلحشور، تهیه‌کننده سریال، به‌دلیل «دزدی هنری» در دادگاه شکایت کرد[3] و در سال ۱۳۹۱، در نهایت، سلحشور طبق رأی قطعی دادگاه از اتهام تقلب در فیلم‌نامه یوسف تبرئه شد.[4][5]

انتقادها

  • هزینهٔ بالا و مشخص نبودن هزینهٔ واقعی
  • تبلیغ چندهمسری

کارگردان مجموعه گفت که چندهمسری را ترویج نکرده و در عین حال گفت:[6]

«چندهمسری در مذهب و مکاتب الهی وجود داشته‌است. حال اگر این فرهنگ بنا به دلایلی تغییر کرده از عوارض دنیای امروز است. از پیامبر تا انبیاء سلف همسر دوم و سوم اختیار می‌کردند. این موضوع در گذشته بوده و در خیلی از ممالک اسلامی هنوز این فرهنگ وجود دارد و در بین شیعیان با آن برخورد می‌شود. این مطلب وجود داشته و من به دلیل خرسندی فمینیست‌ها نمی‌توانستم آن را در این سریال نشان ندهم و بازهم تأکید می‌کنم قصد ما ترویج چندهمسری نیست بلکه بیان سند تاریخی است.»

انتخاب بازیگران

سلحشور دربارهٔ بازیگران این مجموعه می‌گوید:[7]

بازیگران را از همین سینماگران انتخاب می‌کنم، همانند پروژه «یوسف» که من آن را با همین هنرمندان ساختم. با این تفاوت که مدیریت این‌ها در اختیار من بود. برای همین در این پروژه بازدهی خوبی داشتند. مهم این است که از هنرمندان چگونه استفاده شود. البته بسیاری از هنرمندانی که با ما کار کردند دیگر به مسیر قبلی بازنگشتند.

پخش بین‌المللی

کشورهای تاجیکستان، پاکستان، افغانستان،[8] شبکه‌های بین‌المللی ایران الکوثر (دوبلهٔ عربی)، آی فیلم (سه زبانه: عربی و فارسی و انگلیسی) و جام جم (زیرنویس انگلیسی) نیز اقدام به پخش یوسف پیامبر کرده‌اند. به گفتهٔ سازمان صدا و سیما این سریال در شصت کشور جهان بیننده داشته‌است.

پانویس

  1. «در نقدي دانشگاهي بر سريال يوسف پيامبر(ع) مطرح شد؛ * دير نشده؛ سريال «يوسف پيامبر(ع)» ويرايش شود *صداوسيما در ساخت فيلم‌هاي ديني فراسلحشور و فراشبكه بنگرد». ایسنا. ۲۳ اردیبهشت ۱۳۸۸.
  2. «پاسخ رضا استادی به اظهارات سلحشور در گفتگو با «جهان»؛ آقای سلحشور فکر می‌کرد انوار الهی به ایشان تابیده!». جهان نیوز. ۵ آبان ۱۳۸۷. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ اکتبر ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۶ اکتبر ۲۰۰۸.
  3. [جنبش راه سبز - فیلم‌ساز طرفدار احمدی‌نژاد «یوسف پیامبر» را دزدیده‌است؟http://www.rahesabz.info/story/10475 بایگانی‌شده در ۲۲ فوریه ۲۰۱۰ توسط Wayback Machine]
  4. http://alef.ir/vdcdjn0ffyt0os6.2a2y.html?149381
  5. http://www.asriran.com/fa/news/243309
  6. «شبکه ایران-یوسف پیامبر برای تبلیغ احمدی‌نژاد ساخته نشده‌است». موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ مه ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۱۵ مهٔ ۲۰۰۹.
  7. در نقد یک گفتار عجیب؛ آیا محجبه‌های ایرانی کف خیابان‌های تهران سنگسار می‌شوند؟!؛ ۹ دی ۱۳۹۱؛ تابناک
  8. سریال یوسف پیامبر(ع) در تلویزیون افغانستان

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.