گردشگری در جزایر جنوبی ایران

گردشگری در جزایر خلیج فارس، یکی از انواع گردشگری در جزایر خلیج‌فارس که برای بسیاری از ایرانیان ناشناخته باقی‌مانده است. جزایر عباسک، بونه، تنب بزرگ و کوچک، لارک، هرمز، ناز، خور موسی و… از جزایر خلیج‌فارس هستند که در استان خوزستان، بوشهر و هرمزگان قرار دارند.

جزایر استان هرمزگان

استان هرمزگان با دارا بودن چهارده جزیره و داشتن سفرهای دریایی یکی از استان‌های متفاوت در نوع سفر و راه‌ها شناخته می‌شود. بافت جمعیتی استان تنوع دارد و از شرق بافرهنگ و سنن بلوچ‌ها شروع می‌شود و پوشش مردم بخصوص زنان بسیار شبیه بلوچ‌ها است و در مرکز و غرب استان بیشتر از فرهنگ بومی خود و لباس آن‌ها بیشتر فرنگی است وزنان پوشش مشهور بندری، لباسی با پارچه‌های رنگی شاد قرمز سبز زرد و آبی و اکثراً زری‌بافی شده‌است. همچنین شماری از مردم این استان از ایرانیان آفریقایی‌تبار هستند.


از ۳ طریق ریلی، بزرگراه‌ها، هواپیما می‌توان به استان هرمزگان سفر کرد. این استان، دارای ۵ فرودگاه مسافری در شهرهای بندرعباس، بندرلنگه، قشم، کیش و ابوموسی است. مسافرانی که هرمزگان را به‌عنوان یکی از مقاصد گردشگری انتخاب می‌کنند می‌توانند سفرهای دریایی را هم با شناورهای پیشرفته مسافری تجربه کنند.در سال ۱۳۹۴، بنادر هرمزگان با ۹۹ فروند شناور با ظرفیت ۱۹۰۰ دستگاه خودرو و جابجایی ۵ میلیون مسافر ۹۵درصد از سفرهای دریایی کشور را بر عهده‌دارند.

جزیره کیش

این جزیرهٔ بیضی‌شکل در جنوب غربی بندرعباس واقع‌شده‌است. در اسفند ۱۳۹۳ در جزیره کیش بیش از شصت هتل و هتل‌آپارتمان و کمپ‌های گردشگری آماده پذیرایی از مسافران هستند. برخی از فعالان گردشگری ارائه‌کنندهٔ تورهای گردشگری، برای گردشگران جزیره کیش، «تورهای دریایی» سفر به ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک را نیز برگزار می‌کنند. به همین منظور، به‌تازگی کشتی‌های کروز برای حمل مسافران خریداری‌شده‌است.

جزیره قشم

«جزیره قشم» بندر آزاد تجاری است که سواحل آن برای ایجاد لنگرگاه مناسب است. این جزیره ۱۵ بندر صیادی و تجاری دارد. در اسفند ۱۳۹۳ در جزیره قشم بیش از شصت و پنج هتل و هتل‌آپارتمان، بیست و شش اقامتگاه گردشگری روستایی، ده‌ها خانه مسافر و کمپ‌های اقامت برای مسافران آماده‌شده‌است. در خصوص اقامتگاه‌های گردشگری روستایی نیز، در نوروز به دلیل شرایط خاص و حضور میلیونی مسافران در جزیره (از ۲۵ اسفند ماه شروع و تا ۱۵ فروردین، ایام پیک نوروزی)، این اقامتگاه‌ها با عنوان کاشانه مهمان به اسکان و پذیرایی مسافران می‌پردازند، در نوروز ۹۴ هفت کمپینگ بزرگ که هرکدام بیش از ۵۰۰۰ نفر ظرفیت داشتند؛ در شهرهای قشم، درگهان، سوزا و لافت ایجاد شد و مسافران می‌توانستند در این کمپ‌ها چادر برپا کنند.

ظرفیت لازم برای راه‌اندازی تور گردشگری از جزیره قشم به جزایر ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک وجود دارد.

جزیره ابوموسی

خلیج‌فارس دریای کم‌عمقی برای نفت‌کش‌ها شمرده می‌شود و نفت‌کش‌ها پس از بارگیری نفت در مخازنشان به‌شدت سنگین شده و کف آن‌ها به کف خلیج‌فارس نزدیک می‌شود، در نتیجه خطر به گل نشستنشان شدت می‌گیرد. تنها مسیر قابل کشتیرانی برای نفت‌کش‌های حامل نفت، فاصلهٔ میان جزیره ابوموسی و تنب است.

جنوبی‌ترین جزیرهٔ ایرانی آب‌های خلیج‌فارس، جزیره ابوموسی است. این جزیره در هفتاد و پنج کیلومتری بندرلنگه واقع‌شده‌است. هم‌اکنون در این سال‌ها خط کشتیرانی ابوموسی به بندرلنگه به سفرهای دریایی ایران اضافه‌شده‌است و همچنین برای سفر به جزیره ابوموسی می‌توان با هواپیما از بندرعباس به آنجا رفت. ساخت اسکله تفریحی در ابوموسی ازجمله مواردی است که حاکی از توجه دولت به توسعه و رونق اقتصادی در جزایر است، امکانات رفاهی، خدماتی و شناورها و باجه‌های مناسبی برای مسافران دریایی در نظر گرفته‌شده‌است.

جزیره لاوان

جمعیت آن در حدود دو هزار و پانصد نفر است. آب‌وهوای آن گرم و مرطوب و دمای آن در تابستان به حدود ۵۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. کالای صادراتی جزیره مروارید آن است.

جزیره هندرابی

این جزیره در حدفاصل بین ۲ جزیرهٔ کیش و لاوان قرا گرفته‌است.

جزیره شتور

جزیره غیرمسکونی «شتور» یا «شیدور»، به این جزیره «جزیره ماران» نیز گفته می‌شود.

جزیره فرور بزرگ

در جزیرهٔ «فرور بزرگ» بقایای ساختمان‌های مخروبه و اراضی کشاورزی بایر و چاه‌های آب به همراه ۱ چراغ دریایی به نشانهٔ مسکونی بودن جزیره در زمان‌های گذشته، وجود دارد. البته در حال حاضر تنها تعدادی مأمور دولتی در آن حضور دارند.

جزیره فرور کوچک

نام دیگر این جزیره «فرورگان» است که در جنوب فرور بزرگ و شمال جزیرهٔ سیری قرار دارد.


جزایر استان خوزستان

جزیره مینو

مینوشهر، شهر کوچکی در جزیره مینو است که دارای جمعیتی حدود ۱۲۰۰۰ نفر است و بیشتر کاربرد تفریحی برای مردم شهرهای آبادان و خرمشهر دارد.

جزایر استان بوشهر

جزیره خارک

یکی از مهم‌ترین پایانه‌های صادرات نفت ایران در این جزیره است. جزیرهٔ خارک برای ایجاد لنگرگاه‌ها، با مزایای طبیعی و سواحل عمیق آن برای پهلو گرفتن نفت‌کش‌های اقیانوس‌پیما بسیار مناسب است.

از آثار کشف‌شده در کاوش‌های جزیرهٔ خارک که از دورترین ایام تاریخ خصوصاً از زمان ساسانیان، پارت‌ها و دورهٔ اسلام به‌جای مانده می‌توان گور دخمه‌های پالمیران، معبد نپتون آتشکدهٔ زرتشتیان، کلیسا و دیر نسطوریان، قبرهای سنگی و قبرهای ستودان را نام برد. در حال حاضر تنها افرادی می‌توانند در جزیره عبور و مرور کنند که یا ساکن جزیرهٔ خارک بوده یا موفق به دریافت مجوز از فرمانداری استان بوشهر شوند.

جزیره فارسی

به دلیل وجود ایستگاه هواشناسی اهمیت ویژه‌ای دارد و ایستگاه هواشناسی جزیرهٔ فارسی، اطلاعات هواشناسی را به تمام شرکت‌های کشتیرانی می‌رساند.

جستارهای وابسته

منابع

    • «گردشگری و توسعه اقتصادی (بخش سوم)». راسخون - یار همیشه همراه. ۲۰۱۱-۰۹-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «IRIB News». واحد مرکزی خبر. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «برگزاری تور بازدید ازجزایرا بوموسی، تنب بزرگ وکوچک». الف. ۲۰۱۲-۰۴-۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «جزایر ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک ظرفیت پذیرش گردشگر را دارند». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. ۲۰۱۲-۰۴-۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «ایرنا - تور بازدید از جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک راه‌اندازی می‌شود». خبرگزاری جمهوری اسلامی. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «هلال طلایی جنوب مأوای جزایر اسرارآمیز خلیج پارس». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. ۲۰۱۵-۰۳-۲۰. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «گردشگری در جزایر جنوبی کشور متحول می‌شود». پایگاه خبری شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران> خانه. ۲۰۱۵-۰۴-۰۸. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ آوریل ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «روزنامه ابتکار - صفحه اول». روزنامه ابتکار - صفحه اول. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۴ آوریل ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    • «جزایر خلیج‌فارس». ایران بوم. ۲۰۱۲-۰۵-۱۲. دریافت‌شده در ۲۰۱۵-۰۴-۰۹.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.