نظرلو

نظرلو (و یا نادارلی) از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان میشو جنوبی بخش صوفیان شهرستان شبستر واقع شده‌است. مذهب مردم این روستا شیعه است و به زبان ترکی آذربایجانی سخن می‌گویند و مردم آن مهمان نواز و دوست داشتنی هستند.

Nazarlu

نظرلو
village
Nazarlu
مختصات: ۳۸°۱۰′۴۷″ شمالی ۴۵°۵۴′۴۵″ شرقی
کشور ایران
استان‌های ایراناستان آذربایجان شرقی
شهرستان‌های ایرانشهرستان شبستر
بخش (تقسیمات کشوری)بخش صوفیان
تقسیمات کشوری در ایراندهستان میشو جنوبی
جمعیت
 (۲۰۰۶)
  کل۳۷۷۳
منطقه زمانییوتی‌سی +۳:۳۰ (ساعت رسمی ایران)
  تابستان
(ساعت تابستانی)
یوتی‌سی +۴:۳۰ (ساعت رسمی ایران)

جمعیت و وسعت

جمعیت این روستا بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ شمسی مرکز آمار ایران، ۳۷۷۳ نفر می‌باشد و پرجمعیت‌ترین روستای بخش صوفیان می‌باشد که در دهستان میشو جنوبی واقع شده‌است وسعت این روستا نزدیک به ۴۰۰۰ هکتار می‌باشد؛ و از شمال با روستاهای زنگی، گل آباد (کول آوا) و سرکنددیزج و نعمت‌الله و از شرق با صوفیان، قوم تپه، از جنوب با قیزیل دیزج، از غرب با علیشاه (عالیشا)، زیناب (زیناوا) و زنگی هم‌مرز می‌باشد. خیل عظیمی از مردم این روستا به شهرهای بزرگتر مانند شبستر و صوفیان و تبریز و تهران مهاجرت کرده‌اند.

تاریخچه و نقاط تاریخی

نظرلو از دوره قاجار به مسکن و آبادی مطرح در بخش صوفیان تبدیل گردید. اهمیت نظرلو برای زمین داران و اربابان پیشین به حدی بود که در برهه‌هایی چند زمین‌دار به‌طور مشترک اداره زمین‌های نظرلو را برعهده داشته‌اند. حاجی حسینقلی خان نظام الدوله دنبلی حاکم تبریز این آبادی را با ۴ روستا از توابع مرند تعویض نموده‌است که سند آن در کتابخانه ملی موجود است. با توجه به نقل قول‌های معمرین و ریش سفیدان این محل در جوار نظرلوی کنونی خانه‌ها و باغ‌های کهنی قرار داشته‌اند که به تدریج متروکه گشته‌اند از جمله زمین‌های مشهور به کده در جانب شرقی که اکنون مسکونی می‌باشد خانه‌های متروک بوده‌است که محدوده نظرلوی قدیم در دوره قاجار را به خیابان مطهری کنونی و مسجد حاج رضا از جانب شرق و سه راه سیدلر از شمال محدود می‌کند. آثاری از دو قبرستان بسیار کهن در ناحیه زمین‌های پیرموسی اشاره شده‌است.در روایتی شگفت چنین گفته می‌شود که قبور موجود در قبرستان مخروبه دبستان شهید مدنی اموات به شکل طبقاتی بر روی هم و در زیر زمین‌هایی دفن شده‌اند. از جمله آثار باقی‌مانده از دوره اسلامی می‌توان به دو امامزاده کوچک و بزرگ در جانب غربی نظرلو اشاره کرد که از تاریخ دقیق دفن آن‌ها اطلاعی در دست نیست. یک امامزاده نیز در زمین‌های قنات کره مالی در مجاورت راه نظرلو زیناب وجود دارد که زمانی همراه با دیوار دور تا دور گلی بوده و هنوز نوسازی آن به سامان نرسیده‌است. زمانی دو قوچ سنگی در کنار امامزاده‌ها وجود داشته‌است که احتمال زیاد مربوط به نظیر موارد مشابه این نمادهای سنگی یادگارانی از دوره آق قویونلوها و قراقویونلوها بوده‌اند که در قلمرو سرزمینی این سلسله گسترده شده و یافت می‌شوند. نادارلی و ندرلو و ندیرلو هم در بین بومیان منطقه مصطلح است ما پرکاربردترین اصطلاح فعلی همان نادارلی می‌باشد. تیول داران دوره قاجار هم در آبادی نظرلو (نادارلی) نقش زیادی داشته‌اند. اراضی قیلیچ بیگ و سلطان آباد در شمال شرقی روستا قرار دارند و حالا هم به این نام مشهورند. از قیلیچ بیگ فقط گؤل (استخر) در نزدیکی موتور عباس‌آباد نزدیک مرز اراضی قریه سرکندیزج (سارگن دیزه) باقی مانده‌است؛ و از سلطان آباد قبرستان به یادگار مانده‌است.

از نقاط تاریخی اطراف نظرلو می‌توان مسجد از اوبا نام برد به گفته اهالی این مسجد مربوط به ایلات و اقوام کوچ رو بوده‌است که زمانی در آن نواحی تردد داشته‌اند. نام دو آبادی متروکه و اکنون از بین رفته با نام‌های ساراباد و کهنه کند از قدیم به عنوان آبادی‌هایی یاد شده‌است که برخی از اهالی نظرلو از این آبادی‌ها به نظرلوی کنونی کوچ کرده‌اند. طبق برآوردهای اولیه این آبادی‌ها قبل از ۱۳۰۰ شمسی و در دوره قاجار کاملاً متروکه گشته‌اند. ساراباد یا سراباد حدوداً در زمین‌های زراعتی کنونی بین نظرلو و زیناب قرار دارد و کهنه کند که اکنون یک موتور آبیاری با نام آن موجود است در نواحی زراعتی جنوبی نظرلو قرار دارد. یکی از اسناد تاریخی مربوطه به نظرلو در اواخر دوران قاجار مربوط به دفترچه حساب و کتاب املاک و آبادی‌های خانم نزهت الدوله (زن حاجی حسینقلیخان نظام الدوله فوق‌الذکر) می‌باشد که در آن مباشران و حسابداران وی گزارشی از مالیات آبادی‌ها و مسائل مربوط به آن از جمله نظرلو در آن آورده‌اند.[1]

درخواست ارتقاء به شهر

اوایل دهه هفتاد شمسی بحث ارتقای از روستای نظرلو به شهر نظرلو مطرح گردید. بعد ازگذشت دو دهه به دلیل برخی مسایل اجتماعی و جمعیتی هنوز این خواسته برآورده نشده‌است.

آب و هوا

این روستای دارای آب و هوای مدیترانه‌ای و اقلیم قاره‌ای است. به‌طوری‌که زمستان در این روستا بسیار سرد و تابستان بسیار گرم و خشک است.

اقتصاد

محصول اصلی این روستا در صنعت کشاورزی گوجه فرنگی می‌باشد و همه ساله به استانهای دیگر از جمله تهران و سایر نقاط کشور صادر می‌گردد. در کنار گوجه فرنگی کاشت پیاز و گندم نیز صورت می‌پذیرد. محصولات باغی همچون انواع هلو، سیب و زردآلو نیز در نظرلو به وفور برداشت می‌شود و وجود باغهای سرسبز در فصل بهار و تابستان جلوه زیبایی به این محال بخشیده‌است؛ و بیشتر مردم ازآبیاری قطره ای استفاده نموده باعث کاهش اتلاف آب می‌شود.

موقعیت نسبی

این روستا در ۳۵ کیلومتری شمال غرب تبریز، ۱۱ کیلومتری جنوب غرب صوفیان، ۱۵ کیلومتری شرق شبستر، در فاصله ۵ کیلومتری جاده صوفیان- شبستر واقع شده‌است. راه دسترسی از مرکز استان ۴۵ کیلومتر فاصله دارد.

سطح اشتغال

نظرلو از لحاظ بهداشتی، درمانگاه نیمه مجهز را دارا بوده ودو دندان‌پزشک ماهر مشغول به کارهستن و کارهای صنعتی دراین روستا روزبه روز افزایش یافته از جمله وجود هفت جوشکاریو دو عدد صنایع آلومینیوم وپی وی سی و شیشه بری و مکانیک‌های ماهر موتور سیکلت و ماشین که نیاز منطقه را تأمین می‌کند. مردم نظرلو به دلیل کشت گوجه فرنگی از تولیدکننده گان سبد میوه استقبال می‌کنند و نیاز تمام روستا برطرف می‌شود.

در کل سطح اشتغال در روستا بالاست و روز به روز هم افزایش می‌یابد.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.