شانجان

شانجان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان گونی شرقی بخش مرکزی شهرستان شبستر واقع شده‌است[2]. نام قدیم این روستا ( چنه وان ) بوده است.

اطلاعات کلی
کشور ایران
استانآذربایجان شرقی
شهرستانشبستر
بخشمرکزی
دهستانگونی شرقی
مردم
جمعیت۵۷۱ نفر (سرشماری ۹۵)
کد آماری۰۲۹۸۸۰

این روستا در سالیان دور در منطقه‌ای نزدیکتر به دامنه کوه بوده‌است. که گفته می‌شود بر اثر زلزله‌ای شدید روستا به کلی ویران گردیده و اهالی تصمیم به جابجایی و سکونت در منطقه فعلی نمودند. چنانچه امروزه هم آثاری از اشیاء به زیر خاک رفته روستای سابق در بعضی از حفاری‌ها بدست می‌آید که این خود سندیست بر قدمت و پیشینه اهالی این روستا. دامنه کوه میشو در سالیان نه چندان دور محل کاشت محصولات دیم توسط اهالی شانجان بوده‌است و درختانی که در دامنه کوه دیده می‌شود هر کدام یادآور مردان زحمت کش این روستا است و تعداد بالای زمین‌های کشاورزی و قنوات این منطقه که مالکیت آن‌ها تماماً در اختیار شانجانیان است نشان از فعالیت بالای این اهالی در امر کشاورزی است. به لحاظ کوشش‌های خستگی ناپذیر اهالی شانجان باغات سرسبز و خرم و انواع درختان میوه و گیاهان و بوته‌های مفید و درمانی فراوان و گل محمدی و ریواس و قارچ و ده‌ها نوع بوته‌های مختلف در دامنه کوههای آن به وفور یافت می‌شود. درختان بید و تبریزی و چنار و نارون نیز بر زیبایی و طراوت آن می افزایند.

با توجه به اینکه این روستا در دامنه کوه میشو واقع شده دارای آب و هوای خنک و طبیعتی سر سبز است. اهالی روستا با همت بلند خود اقدام به آبادانی آن نموده اند تا جایی که اقدام به احداث مدرسه، سه مسجد، مخابرات، منبع توزیع آب لوله کشی، خدمات نظافت روستایی، زمین فوتبال، ساختمان درمانگاه روستایی، آسفالته کردن وعریض کردن جاده شبستر شانجان، گاز رسانی، حفر چندین دهنه چشمه و قنات پر آب، احداث گاوداری، سیل بند، احداث پل ماشین رو جهت عبور از روی مسیل، ایجاد صندوق قرض‌الحسنه روستایی با بودجه‌ای مناسب از طرف عموم شانجانی ها. چندین کارخانه و تولیدی که از جمله آن‌ها می‌توان به شرکت آی سودا، صنایع غذایی هیگر، خوشنوا، مجموعه گلخانه‌ای شانجان و نیز یکی از زیباترین هتل تالارهای منطقه بنام شبهای شانجان اشاره کرد. در ضمن عسلهایی که در این منطقه حاصل می‌شود با توجه به گونه‌های گیاهی فراوان این منطقه از خوش عطرترین عسل‌های آذر بایجان است.

از معروفترین و قدیمترین طوایف شانجان می‌توان به طایفه (تخماخ) اشاره کرد.کوه پیمایی از مفرح‌ترین تفریحات و ورزش‌های منطقه شانجان است.

در دامنهٔ کوهساری مشکین‌فام، روستای شانجان واقع شده و چشمهٔ آبی در وسط این روستا در جریان است. در این مناطق سنگ قبرهایی به خط میخی که حداقل ۱۵۰۰ سال قدمت دارند، دیده شده و می‌توان به این واقعیت پی برد که در ایران باستان این مناطق مسکونی بوده‌اند. در روستای شانجان چشمه‌هایی با آب فراوان و زلال وجود دارد. از جملهٔ آن‌ها می‌توان به چشمه‌های کهریز، مالاجان و آراسو اشاره کرد. در این روستا قوچ سنگی وجود داشت که در اثر عدم حفاظت از آن، به سرقت رفت. امامزاده سجاد زیارتگاه روستای شانجان است که بر روی تپه‌ای در قسمت غربی روستا قرار گرفته‌است. باغ‌های بسیاری در قسمت جنوب و غرب روستا وجود دارند که همگی متعلق به روستاییان هستند. کوه میشو که از معروف‌ترین کوه‌های آذربایجان است و عسل مرغوبی به همین نام وجود دارد که از کندوهای روستای شانجان به‌دست می‌آید. کوه میشو در شمال روستا قرار دارد.

منابع

  1. «: کمیته تخصصی نام نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران . بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ اوت ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۱.
  2. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۴ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۳.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.