نرگس کلباسی

نرگس کلباسی اشتری (زادهٔ ۱ فروردین ۱۳۶۷، اصفهان) شهروند ایرانی-بریتانیایی و موسس بنیاد خیریهٔ پریشان در هند است که برای کودکان یتیم و معلول هند پرورشگاه‌هایی می‌ساخت. او پس از حادثه‌ای به قتل غیرعمد یک کودک متهم شد[1] و در مارس ۲۰۱۷ و با حکم دادگاه تجدید نظر در شهر رایاگادا، از همه اتهامات وارده، تبرئه و بی‌گناه شناخته شد.[2][3][4][5] نرگس کلباسی پس از بازگشت به ایران همچنان خدمات بشردوستانهٔ خود ادامه می‌دهد که از آن جمله می‌توان به کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان کرمانشاه اشاره کرد.

نرگس کلباسی اشتری
زادهٔ۱۰ اسفند ۶۶
اصفهان
ملیتایرانی
شهروندیایرانی-بریتانیایی
سازمانبنیاد خیریه پریشان
شناخته‌شده برایخدمات بشردوستانه
شهر زادگاهاصفهان
خویشاوندانمحمدابراهیم کلباسی محمدرضا کلباسی

زندگی‌نامه

نرگس کلباسی از تولد تا ۴ سالگی ساکن ایران بود و پس از آن به خاطر ادامهٔ تحصیل پدرش همراه با خانواده به انگلستان رفتند. نرگس در یازده سالگی، مادر و در شانزده سالگی، پدر خود را از دست داد که هر دو در دو سفر به ایران فوت کردند. در اولین سفر، مادرش بر اثر سکته قلبی و در دومین سفر به ایران، پدرش بر اثر سرطان فوت کردند. نرگس تا ۱۹ سالگی در کشور انگلستان زندگی می‌کرد و سپس تا ۲۱ سالگی‌اش در کشور کانادا و نزد عمهٔ خود به سر می‌برد. نرگس کلباسی اشتری زمانی که وارد کالج شد در دو رشته تحصیلی مدیریت جهانگردی و مدیریت بازرگانی همزمان مشغول تحصیل شد، ولی پس از دو سال تحصیل به دلیل رفتن به کانادا تحصیلاتش را ناتمام رها کرد.

پدر نرگس حسن کلباسی یکی از استادان دانشگاه اصفهان بود. آقا فخرالدین کلباسی، پدربزرگ نرگس کلباسی (فرزند محمدرضا کلباسی اشتری از مراجع تقلید شیعه در مشهد و از رهبران روشنفکر در نهضت ملی شدن صنعت نفت) از روحانیان سرشناس اصفهان[6] محسوب می‌شود. حسن کلباسی پس از فوت پدرش بر اساس سنت خانوادگی برای کم‌تر از یک‌سال معمم شد و سپس برای تحصیل در مقطع دکتری در رشتهٔ اقتصاد به کشور انگلستان رفت که همزمان همسرش را در یک بیماری از دست داد. او بعد از پایان تحصیل به ایران برگشت و مدیر گروه اقتصاد در دانشگاه اصفهان شد.[7][8] چند سال پس از مرگِ همسرش، حسن کلباسی اشتری هم گرفتار بیماری سرطان معده شد و از دنیا رفت، نرگس نیز پس از فوت پدرش به انگلستان بازگشت.[7] مادر نرگس کلباسی در هنگام فوت، ،۳۶ سال و پدرش ۴۶ سال داشتند. محل دفن حسن کلباسی پدر نرگس کلباسی در مقبره خاندان کلباسی واقع در صحن ورودی مسجد رکن الملک اصفهان واقع در خیابان فیض می باشد.[9]

فعالیت‌ها پیش از دادگاهی شدن در هند

بنیاد خیریهٔ پریشان

او در سال ۲۰۱۰ «بنیاد خیریهٔ پریشان» (به انگلیسی: Prishan Foundation) را تأسیس کرد و نام یتیم‌خانه‌اش را به یاد «پریشان»، کودک یتیمی که در کشور سری‌لانکا دیده بود، انتخاب کرد. بنیاد پریشان پس از تأسیس یتیم‌خانه‌ای دخترانه و سرای نگهداری از کودکان نابینا در شرق هند افتتاح شد.

کمک به زندانیان رایاگادا

کلباسی در یک گفتگوی خبری عنوان کرد که مدتی به زندان رایاگادا رفت و آمد ماهانه داشته و به زندانیان این زندان کمک غذایی می‌کرده‌است.[10]

اتهام قتل غیرعمد

به نوشته نشریه دیلی میل یکی از کودکان در سال ۲۰۱۴ در اردو ناپدید شد. کودک مذکور در اردویی که توسط خانم کلباسی تدارک دیده شده بود غرق شده بود و در پی آن نرگس اشتری با اتهام «قتل غیرعمد» مواجه شد، و در صورتی که اتهامش ثابت می‌شد، می‌توانست به حبس محکوم شود. وی در یک درخواست که در آن زمان به زبان انگلیسی منتشر کرد از دوستان و همکارانش در بریتانیا خواست که از او حمایت کنند.

کمپین اینترنتی که به همین منظور راه افتاد و از نخست‌وزیر ایالت اودیسای هند و از نارندرا مودی نخست‌وزیر هند می‌خواست در این پرونده دخالت کنند.

حمایت دولت ایران

دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که از نرگس اشتری حمایت می‌کند. حسن نوریان سرکنسول ایران در حیدراباد هند برای پیگیری وضعیت حقوقی و کنسولی او به رایاگادا در ایالت اوریسا رفت و برای حضور در دادگاه و پشتیبانی از نرگس اشتری دوباره نیز در آنجا حاضر شد.

محمدجواد ظریف نیز در ۱۳ آذر ۱۳۹۵ در محل سفارت ایران در دهلی‌نو با نرگس کلباسی اشتری دیدار کرد.[11]

حکم دادگاه محلی

در روز دوشنبه ۱۵ آذر دادگاه محلی، حکم یک سال زندان و ۳۰۰ هزار روپیه جریمه نقدی برای نرگس اشتری صادر کرد. سرکنسول ایران در حیدرآباد گفت: «نرگس کلباسی هم‌اکنون با سپردن وثیقه ملکی از بازداشت خارج شده‌است و باید منتظر دادگاه تجدیدنظر باشد.»[12]

حکم تبرئه در دادگاه تجدید نظر

نرگس کلباسی در صفحه اینستاگرام و کانال تلگرامی خود نوشت که صبح شنبه ۵ فروردین ۱۳۹۶ حکم دادگاه تجدیدنظر در شهر رایاگادا در مورد پرونده اعلام و از همهٔ اتهامات وارده تبرئه شده و بی‌گناه شناخته شدم.[13] به دنبال تبرئه وی محمدجواد ظریف طی پیامی ضمن تقدیر از صبر و استقامتش، آزادی وی را تبریک گفت.[14] در حکم تبرئه نرگس کلباسی آمده‌است که به دلیل اینکه هیچ جسدی پیدا نشده و کودک تحت مسولیت وی نبوده و دو سال به همین دلیل نرگس کلباسی در زجر بود، وی می‌تواند نزدیک به ۲۰۰۰ دلار غرامت بگیرد که آن را هم به شاکیان می‌بخشد.

پس از ورود به ایران نرگس کلباسی در برنامه تلویزیونی ماه عسل شرکت کرد و در این برنامه عنوان کرد که آرزوی رفتن به سفر حج را دارد، دفتر علی خامنه‌ای در حین پخش این برنامه و طی تماس تلفنی سفر به مکه را به ایشان هدیه دادند.[15]

گفتنی است قبل از آن نیز هزینه وکلای نرگس کلباسی نیز از سوی علی خامنه‌ای تأمین شده بود.[15]

زلزله کرمانشاه

پس از وقوع زلزله کرمانشاه، کلباسی در فضای مجازی کمپینی با عنوان «جشن ۵ هزار تومانی» راه‌اندازی کرد و با کمک‌های مردمی فعالیت‌هایی همچون خانه سازی و اشتغال زایی را در چهار روستای سرپل ذهاب آغاز کرد.

پانویس

  1. زهرا کشوری (۲۸ دی ۱۳۹۵). «نرگس کلباسی اشتری: نگران پریشانی کودکانم در هند هستم». روزنامه ایران.
  2. «تلاش‌های دستگاه دیپلماسی کشور و در رأس آن، ظریف به ثمر نشست». خبرگزاری ایرنا.
  3. «گفتگو با بانوی ایرانی که از حکم مرگ در هند رهایی یافت». ایران آنلاین. ۲۶ فروردین ۱۳۹۶.
  4. «نرگس کلباسی تبرئه شد». ایران آنلاین. ۵ فروردین ۱۳۹۶.
  5. «نرگس کلباسی از اتهام قتل تبرئه شد». روزنامه ایران. ۶ فروردین ۱۳۹۶.
  6. «تبرئه نرگس کلباسی و یک جای خالی». Fararu. ۲۰۱۷-۰۶-۰۶. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۰۶.
  7. فتحیان (۲۰۱۶-۱۰-۰۳). «برای حضرت نرگس … (یادداشت محسن رنانی برای پویش حمایت از نرگس کلباسی)». تارنمای رسمی محسن رنانی. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۰۶.
  8. «تصاویر/حال پریشان 'نرگس'در هند - تدبیر و امید». دمادم. ۲۰۱۶-۱۰-۰۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۶ ژوئن ۲۰۱۷. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۰۶.
  9. منتظرقائم، دکتر اصغر (۱۳۹۲). دانشنامه تخت فولاد. اصفهان: سازمان فرهنگی-تفریحی شهرداری اصفهان. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۱۳۲۰-۱۹-۴.
  10. پس از زلزلهٔ کرمانشاه نرگس کلباسی به ایران بازگشت و توسط کمک‌های مردمی ابتدا در چهار روستا و سپس در شش روستا به خانه سازی و برقراری کلاس‌های آموزشی و اشتغال مردم کرمانشاه پرداخت. حیدری (۲۰۱۷-۰۵-۱۲). «گفتگو با «نرگس کلباسی»؛ دختر ایرانی که در هند متهم به قتل شده؛ نگران پریشانی کودکانم در هند هستم - شفقنا». Shafaqna. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۰۶-۰۶.
  11. «دیدار نرگس اشتری با ظریف+مصاحبه اختصاصی قانون :: قانون». www.ghanoondaily.ir. دریافت‌شده در ۲۰۱۶-۱۲-۰۴.
  12. «یک سال حبس و جریمه نقدی برای نرگس کلباسی/درخواست تجدید نظر کردیم». ایسنا. ۱۵ آذر ۱۳۹۵.
  13. ایلنا. «نرگس کلباسی تبرئه شد». ۵ فروردین ۱۳۹۶ www.ilna.ir.
  14. «نرگس کلباسی تبرئه شد/ ظریف: صبر این بانوی خیر، قابل تقدیر است». خبرگزاری مهر.
  15. «برآورده شدن آرزوی نرگس كلباسی هنگام پخش برنامه ماه عسل + فیلم». باشگاه خبرنگاران جوان. ۱۵ خرداد ۱۳۹۶. دریافت‌شده در ۱ مرداد ۱۳۹۸.

منابع

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.