ماهیچه گودی زانویی

ماهیچه گودی زانویی یا ماهیچه رکبی یا عضله پوپلیته (به فرانسوی: Muscle poplité) ماهیچه‌ای است که در حرکات مفصل زانو نقش کلیدی ایفا می‌کند. این ماهیچه در بالا از سطح خارجی کندیل خارجی استخوان ران منشأ گرفته و در پایین به سطح پشتی استخوان درشت‌نی می‌چسبد. انقباض آن موجب خم شدن زانو و چرخش ساق به داخل می‌شود. عصب آن از عصب درشت‌نئی (تیبیال) بوده و از شریان پوپلیته تغذیه می‌کند.

Popliteus muscle
Popliteus muscle (shown in red)
Dissection video (2 min 22 s)
جزئیات
ریشهlateral femoral epicondyle
پیوستposterior surface of tibia proximal to soleus line
سرخرگسرخرگ پشت‌زانویی
عصب محیطیعصب درشت‌نی
حرکتMedially rotates tibia on the femur if the femur is fixed (sitting down) or laterally rotates femur on the tibia if tibia is fixed (standing up), unlocks the knee to allow flexion (bending), helps to prevent the forward dislocation of the femur while crouching
شناسه‌ها
لاتینMusculus popliteus, poplit=ham (pit) of the knee
TA98A04.7.02.050
TA22665
FMA22590

مبدأ این ماهیچه از سطح خارجی کوندیل خارجی استخوان ران توسط یک تاندون گرد و توسط تعداد کمی از الیاف عضلانی از غضروف هلالی خارجی است.

انتها

الیاف عضلانی به طرف پایین و داخل آمده و به سطح خلفی درشت‌نی (تیبیا) در بالای خط سولئال متصل می‌شوند. عضله از داخل کپسول مفصل زانو آغاز می‌شود و تاندون آن منیسک خارجی را از رباط خارجی مفصل جدا می‌کند. این عضله از طریق بخش تحتانی سطح خلفی کپسول مفصلی خارج شده و به طرف محل اتصال خود می‌رود.

عمل

چرخش داخلی درشت‌نی بر روی استخوان ران یا اگر پا بر روی زمین باشد چرخش خارجی استخوان ران بر روی درشت‌نی. اگر زانو در وضعیت اکستانسیون باشد عمل اخیر در آغاز فلکسیون انجام می‌گیرد و عمل چرخشی آن رباط‌های مفصل زانو را شل می‌کند گاه به این عمل بازشدن قفل زانو می‌گویند. از آنجایی که عضله به منیسک خارجی متصل است این غضروف را در آغاز فلکسیون زانو به عقب می‌کشد.

نگارخانه

منابع

    • آناتومی بالینی ریچارداس. اسنل ویرایش نهم
    • Gary A. Thibodeau (2012), Anthony's Textbook of Anatomy & Physiology, Mosbyl, ISBN 9780323096003
    • این مقاله در بردارندهٔ بخش‌هایی از صفحه page 484   چاپ ۲۰ام آناتومی گری (۱۹۱۸) است که در مالکیت عمومی قرار دارد.

    پیوند به بیرون

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.