طراحی گرافیک حرکت
طراحی پویانگاشتار (همچنین: طراحی موشنگرافیک، طراحی گرافیک متحرک، طراحی گرافیک حرکت) زیر مجموعهای از طراحی گرافیک است که قوانین طراحی گرافیک را در یک محیط فیلمسازی یا یک محیط تولید تلویزیونی (یا دیگر وسایل دیداری در حال تحول موقت)، از طریق به کاربردن انیمیشن (جان بخشی) یا تکنیکهای سینمایی، به کار میبرد. به عنوان مثال علائم حرکتی و ترسیمهایی که به عنوان عناوین یک فیلم یا سکانسهای آغازین یک برنامه تلویزیونی، پویانماییهای مبتنی بر وب، لوگو (نشان واره) شناسایی سه بعدی برای کانال تلویزیون را میتوان نام برد.
پویانگاشتار یا موشنگرافیک ترکیبی از دو واژه موشن به معنی حرکت و گرافیک به معنی تصویر است؛ که توسط برنامههای گرافیکی ساخته میشود. جان وینتی اولین فردی بود که این اصطلاح را وارد فرهنگ لغات مربوط به دنیای چند رسانه ای کرد. موشن گرافیک تلفیقی ست از هنر طراحی گرافیک، متحرک سازی و علم به کار بردن عناصر طراحی شده که در انتها با موزیک و جلوههای صوتی مرتبط، ترکیب و تکمیل میشود.
تقسیمبندی موشن گرافیک
اگر چه این شکل هنری برای چندین دهه بیاهمیت شده بود ولی در سالهای اخیر در زمینه مهارتهای تکنیکی، جهشهای کمیتی زیادی داشتهاست و اخیراً با توجه به اینکه امروزه رسانهها نقش بسیار بزرگ و با اهمیتی در زندگی پیدا کردهاند، موشن گرافیک جایگاه ویژهای پیدا کرده و به عنوان ابزاری مناسب برای انتقال محتوا در دنیای دیداری امروز شناخته میشود.
بهطور معمول زمان آمادهسازی یک موشن گرافیک باکیفیت به نسبت پایینتر از سایر سبکهای ویدئویی است، همینطور قیمت تولید موشن گرافیک به نسبت پایینتر از سایر روشهاست. برای مثال قیمت تمام شده موشن فلت بسیار کم میباشد.
در ابتدا از موشن گرافیک برای متحرکسازی آرم و نشان وارهٔ شبکههای تلویزیونی، کمپانیهای سینمایی و برخی دیگر از شرکتها یا رویدادها استفاده میشد. اما کمکم دامنه استفاده از گرافیک متحرک گسترش یافت و برخی از تکنیکهای سینمای و فیلمسازی، همچون صداگذاری حرفهای و مانند آن نیز به آن وارد شد. آنگونه که امروزه موشن گرافیک نقش ویژهای در تبلیغات و اطلاعرسانی رسانهای و فیلمسازی یافتهاست.
ویدیو موشن، استاپ موشن، اینفو موشن از انواع موشن گرافیک هستند.
تفاوت انیمیشن و موشن گرافیک
پویانماییها ویدیوهایی هستند که حتماً دارای شخصیت خاص و داستان مشخصی هستند و غالباً به لایههای زیرین داستانی، روانی، احساسی و فلسفی شخصیتها و پرسوناژها میپردازد. بر خلاف انیمیشنها، موشن گرافیکها کاراکتر محور نیستند.
تکنولوژی
ترفیع این فرم هنری عمدتاً به علت پیشرفت تکنولوژی است. برنامههای کامپیوتری برای صنعت فیلم و ویدئو بهطور وسیعی قوی تر و آمادهتر شدهاند. یکی از برنامههای عمده که توسط طراحان گرافیک حرکت به کار میروند برنامه ادوبی افتر افکتس است که به آنها اجازه ساخت و تغییر گرافیکها در طول زمان را میدهد.
طراحی گرافیک حرکت، به بیش از چند ابزار نیاز دارد. تکنیکهای به کار رفته در این هنر، بستگی زیادی به طراح دارند، اغلب گرایشها به این است که چه تکنیکهایی چه موقع به کار میروند.
یک طراح حرکت، شخصی کارآزموده در طراحی گرافیک سنتی است که میتواند عناصر زمان، صدا و فضا را با مهارت و دانش طراحی خود ترکیب کند. طراحان حرکت میتوانند با پیشینههای فیلمسازی یا انیمیشن باشند.