سینمای قرقیزستان

سینمای قرقیزستان بخشی از سینمای آسیای غربی است. پیشینه قرقیزستان در صنعت سینما بسیار خرد است و تولید سرانه سالیانه فیلم بلند در این کشور ۱ اثر است. از سال ۱۹۹۸ تولید فیلم بومی به کمک شرکت‌های فیلمسازی فرانسوی و شرکت قرقیز فیلم در این کشور آغاز شد. از ۱۹۸۸ فیلم‌های قرقیزستانی در جشنواره بین‌المللی فیلم اوراسیا حضور داشته و برخی از این آثار به جوایزی نیز رسیدند. بشکمپر ساخته آکتان عبدیکالیکوف محصول ۱۹۸۸ اولین فیلم قرقیزستانی است که در جشنواره بین‌المللی فیلم اوراسیا شرکت کرد و برنده جایزه ویژه این جشنواره شد. این فیلم در جشنواره لوکارنو و در جشنواره بین‌المللی فیلم توکیو نیز حاضر بود؛ و اولین حضور جهانی سینمای این کشور را کلید زد. در سال ۲۰۰۱ فیلم شامپانزه دیگر ساخته آکتان عبدیکالیکوف در بخش نوعی نگاه پنجاه و چهارمین دوره جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد.

بشکمپر اولین فیلم بومی تاریخ سینمای قرقیزستان ساخته آکتان عبدیکالیکوف ۱۹۸۸

جشنواره بین‌المللی فیلم اوراسیا برای سینمای قرقیزستان در سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۸ نیز پربار بود. در سال ۲۰۰۵ سراتان ساخته ارنست عبدوجاپاروف به جایزه ویژه هیئت داوران رسید؛ و در سال ۲۰۰۸ در پنجمین دوره این جشنواره، مسیر ناشناخته ساخته تیمور بیرنازاروفنیز برنده جایزه ویژه هیئت داوران شد.[1][2][3]

از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۹ سینمای قرقیزستان ۱۲ فیلم به عنوان نماینده سینمای خود در بخش جایزه اسکار بهترین فیلم بین‌المللی به آکادمی اسکار معرفی کرده که تمامی این آثار در مرحله ابتدایی از گردونه رقابت حذف شدند.[4][5]

بخش‌هایی از فیلم جی.آی. جو: ظهور کبرا محصول ۲۰۰۹ به کارگردانی استیون سامرز در جغرافیای قرقیزستان ساخته شده‌است.[6]

در سال ۲۸ اکتبر ۲۰۱۴ شهر بیشکک شاهد برگزاری جشنواره فیلم جهان اسلام بود. این رویداد با مشارکت معاونت سینمایی وزارت فرهنگ، اطلاعات وگردشگری قرقیزستان، سازمان قرقیز فیلم و سفارتخانه‌های برخی از کشورهای مسلمان با نمایش فیلم‌هایی از جمهوری اسلامی ایران، قرقیزستان، ازبکستان، هند، عربستان سعودی، تاجیکستان و بوسنی و هرزگوین در چارچوب طرح بیشکک پایتخت فرهنگی جهان اسلام – ۲۰۱۴ در خانه فیلم بیشکک گشایش یافت.[7]

منابع

  1. «Feature films». data.uis.unesco.org. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۶.
  2. «UIS Statistics». data.uis.unesco.org. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۶.
  3. «History - Eurasia IFF». web.archive.org. ۲۰۱۴-۰۹-۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۶.
  4. "ACADEMY ANNOUNCES RULES FOR 92ND OSCARS". Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 2019-04-23. Retrieved 2020-03-16.
  5. Ewing, Jeff. "Academy Announces Rule Changes For 92nd Oscars". Forbes. Retrieved 2020-03-16.
  6. «'G.I. Joe' director denies making Sienna Miller wear rubber breasts | EW.com». web.archive.org. ۲۰۰۹-۰۷-۳۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۶.
  7. «رایزنی فرهنگی ج.ا. ا در بیشکک - قرقیزستان - اخبار> جشنواره فیلم جهان اسلام در بیشکک برگزار شد». fa.bishkek.icro.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۱۶.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.