تفتیش عقاید اسپانیایی

دادگاه پُست مقدس تفتیش عقاید در اسپانیا (اسپانیایی: Tribunal del Santo Oficio de la Inquisición)، که به سادگی تفتیش عقاید اسپانیایی (Inquisición española)خوانده می‌شد. یک دادگاه بود که در سال ۱۴۸۰ توسط فرمانروای کاتولیک، فردیناند دوم آراگون و ایزابلای یکم کاستیا تأسیس شد. هدف آن مراقبت از کلیسای کاتولیک و جایگزینی بر تفتیش عقاید قرون وسطی بود — که تحت کنترل پاپ‌ها انجام می‌شد. این تفتیش عقاید به همراه تفتیش عقاید پرتغالی و تفتیش عقاید رومی مهم‌ترین سیستم‌های تفتیش عقاید در دوران قرون وسطی بودند.

دادگاه پُست مقدس تفتیش عقاید در اسپانیا
Tribunal del Santo Oficio de la Inquisición
تفتیش عقاید اسپانیایی
مهر دادگاه.
نوع
نوعدادگاه
تاریخچه
تأسیس۲۷ سپتامبر ۱۴۸۰
انحلال۱۵ ژوئیه ۱۸۳۴
کرسی‌هاشامل یک مفتش عقاید اعظم که مجمعی شامل دو بخش تفتیش عقاید عمومی و عالی را شامل می‌شود، رهبری می‌کرد. این مجمع شش نفر بودند و تا ۲۱ نفر در امپراتوری ممکن بود برسند.
مقر
امپراتوری اسپانیا
پی‌نوشت
جستارهای وابسته:
تفتیش عقاید قرون وسطی
تفتیش عقاید پرتغالی
دادگاه تفتیش عقاید اسپانیایی، نام اثری است از فرانسیسکو گویا که بین سال‌های ۱۸۰۸ تا ۱۸۱۲ میلادی، خلق شد. در اثر، متهمین نوعی کلاه سفید نوک‌تیز به سر دارند.
اثر به دادگاه پُست مقدس انگیزاسیون در اسپانیا می‌پردازد که طی آن بین سال‌های ۱۴۷۸ تا ۱۸۳۴ میلادی، کلیسای کاتولیک اسپانیا با راه انداختن محکمه‌های بازجویی دینی و دادگاه‌های تفتیش عقاید به سرکوب شدید و آزار یهودیان و مسلمانان و سایر قرائت‌های مسیحیت می‌پرداخت.
این تابلو اکنون در مالکیت آکادمی سلطنتی هنرهای زیبای سان فرناندو در مادرید، اسپانیا قرار دارد.

بین سال‌های ۱۴۹۲ تا ۱۵۰۱ به یهودیان و مسلمانان دستور داده شد که یا مسیحیت را برگزینند یا اسپانیا را ترک کنند برای کسانی که مسیحیت را برمی‌گزیدند نوعی ترس وجود داشت که مبادا این افراد (که به نام کانورسوس خوانده می‌شدند) ستون پنجم باشد و به هر فردی که مشکوک می‌شدند که مبادا آیین قبلی خود را پی می‌گیرد به دادگاه برده و شکنجه یا اعدام می‌کردند.[1] دادگاه‌ها معمولاً در کلیسای جامع انجام می‌شد اما اعدام‌ها در میدان‌ها شهر صورت می‌گرفت.[2] همچنین زنانی که تصور می‌کردند جادوگرند نیز اعدام می‌شدند[3] تفتیش عقاید اسپانیایی همچنین وظیفه سوزاندن کُتب مذهبی یهودیان را برعهده داشت. همچنین این دستگاه از سال ۱۵۰۰ میلادی دستور سوزاندن مرتدان در مکزیک و آمریکای جنوبی را نیز صادر می‌کرد، کاری که تفتیش عقاید پرتغالی در گوآ انجام می‌داد.[4] دادگاه شامل مجمعی بود که مفتش اعظم آن را اداره می‌کرد. فرناندو نینو دِ گوئوارا، کاردینال اسپانیایی، اسقف اعظم سِویل و بالاترین مقام دادگاه تفتیش عقاید در اسپانیا بود. توماس دو تورکمادا، نخستین مفتش اعظم دادگاه تفتیش عقاید اسپانیایی بود. در دوران وی آزار زیادی بر یهودیان صورت گرفت.[5]

جستارهای وابسته

پانویس

منابع

  • Kirsch, Jonathan (2008). The Grand Inquisitor’s Manual (به English). HarperCollins Publishers. ISBN 978-0-06-170174-0. |access-date= requires |url= (help)
  • بکرش، دبورا (۱۳۸۳). «تفتیش عقاید اسپانیایی». تفتیش عقاید. انتشارات ققنوس. شابک ۹۷۸-۳۱۱-۵۰۵-۴ مقدار |شابک= را بررسی کنید: checksum (کمک). پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)
  • Wikipedia contributors, "Spanish Inquisition," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Spanish_Inquisition&oldid=529174247 (accessed December 30, 2012).

الگو:قتل‌عام یا تظاهرات علیه یهودیان

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.