اردبیلک

اردبیلک روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان قزوین در استان قزوین ایران است که در فاصله ۶ کیلومتری شمال شهر قزوین بر روی یک تپه واقع شده‌است. با توجه به آثار باستانی موجود در این روستا، از قبیل قبرها و آثار تمدن که هم‌اکنون تبدیل به تپه‌های باستانی شده‌اند، قدمت سکونت در آن به دوران باستان (ساسانی و قبل از آن) برمی گردد. سکونت گاه‌های باستانی اردبیلک (ساسانی)، شامل «کَشنین» بلا و «کَشنین» پایین، و سکونت گاهی در قسمت شرقی روستا است که در سده‌های اخیر تخریب شده و هم‌اکنون بخشی از باغات سنتی روستا را تشکیل می‌دهد. سکونت گاه دوران اسلامی آن همین مکان فعلی روستا است که با توجه به آثار باقی مانده از دوره‌های قبل، یک دوره تخریب شده و مجدداً خانه‌های فعلی بر روی برخی از آنها بنا شده‌اند.

اردبیلک
تصویری از اردبیلک
تصویری از اردبیلک
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانقزوین
شهرستانقزوین
بخشبخش مرکزی
دهستاناقبال غربی
مردم
جمعیت۷۲۰ نفر (سرشماری ۹۵)
کد آماری۲۳۸۵۹۵

اردبیلک دارای سه قنات باستانی بوده که دو رشته آن بر اثر بی‌توجهی افراد از بین رفته ولی یکی از آنها در فاصله تقریبی یک کیلومتری شمال روستا باقی مانده‌است، قناتی است که زمان حفر آن مشخص نیست و به «سر چاه‌ها» موسوم است؛ کف قنات از رسوبات ماسه ای انباشته شده و در بعضی قسمت‌ها به یک متر یا بیشتر می‌رسد؛ در سال ۱۳۹۷ شورای اسلامی روستا اقدام به جمع‌آوری همیاری اهالی روستا برای احیا و لایروبی قنات کرده‌است.

اردبیلک دارای مناظر طبیعی صخره ای زیبایی است. صخره دو برادران، تشکیل شده از دو صخره مخروطی شکل به ارتفاع بین ۱۵ الی ۲۰ متر، جلوه زیبایی از قدرت خداوند را به تصویر کشیده‌است؛ همچنین صخره‌های جنوب روستا که در فاصله یک کیلومتری روستا قرار دارند.

محصولات عمده اردبیلک از قبیل بادام، انگور، گردو و انواع میوه جات و حبوبات است.

این روستای کوهپایه ای در زمستان دارای آب و هوایی سرد، بهار و پاییزی معتدل و تابستان آن نسبتاً خنک و معتدل است.

رودخانه شرقی اردبیلک از چشمه‌های ارتفاعات کوه‌های روستای الولک سرچشمه گرفته و با سیراب کردن باغات مجاور خود در اراضی اردبیلک به سمت قزوین حرکت کرده و در شهر قزوین، موسوم به رودخانه بازار وارد باغات سنتی قزوین می‌شود.

جمعیت

این روستا در دهستان اقبال غربی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۰۱ نفر (۲۳۱خانوار) بوده‌است.

زبان

مردم اردبیلک تات بوده و به زبان تاتی صحبت می‌کنند.[2]

منابع

  • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.