آریاییسازی
این مقاله در مورد همگونسازی فرهنگی، آریاییسازی است. برای فرایند مهاجرت آریاییها به مهاجرت هندوآریاییها مراجعه کنید.
آریاییسازی میتواند به دو مفهوم اشاره داشته باشد، یکی همگونسازی فرهنگی تمدنهای بومی در هند، ایران و پاکستانِ پیشاتاریخ و میانرودان باستان، دوم مصادره اموال و اخراج از کار یهودیان در جنگ جهانی دوم در اروپا.
در ایران پیشاتاریخ و میانرودان باستان
آریاییسازی یک همگونسازی فرهنگی و فرایندی تاریخی است که با آغاز مهاجرت اقوام آریایی به فلات ایران به منظور تغییر فرهنگ مردمان بومی صورت گرفت و با تشکیل پادشاهی ماد و شاهنشاهی هخامنشی و اشکانی و ساسانی بر شدت و سرعت آن افزوده شد. فرهنگها و تمدنهایی بر اثر این همگونسازی فرهنگی رفتهرفته مستحیل شده و در نهایت با فرهنگ آریایی، مهرپرستی و دین زرتشتی جایگزین شدند. مهمترین این تمدنها و فرهنگها تمدن جیرفت، امپراتوری آشور، تمدن ایلام، تمدن بابل و فرهنگ و خط و زبان آرامی و مردم ارمنی و ارمنستان[1][2] بودند.
در هند و پاکستان پیشاتاریخ تا دوره معاصر
در هند نیز آریایی سازی هندوآریایی ها رایج بوده است. و باعث از میان رفتن تمدن رود سند و همگون سازی فرهنگی مردمان دراویدی شده است. در تاریخ هند همواره نظام طبقاتی کاسْتی رایج بوده است. یک نظام طبقاتی که مقرر می داشته آریایی ها به چهار کاسْت (طبقه) اصلی هند تعلق دارند و باقی مردم غیرآریایی باید تحت نام طبقه پنجم (ورنه)ی متمایزی زندگی کنند. به طور مشخص در هند دالیت ها (به معنای زمینخورده یا ستمدیده) غیر قابل لمس یا نجس خوانده می شوند.[3][4][5][6]
در اروپای جنگ جهانی دوم
همچنین این واژه در تاریخ جنگ جهانی دوم اغلب برای وادار ساختن یهودیان به اخراج از کسب و کارهایشان در حکمرانی حزب نازی و نیروهای محور و سرزمینهای اشغال شده ایشان به کار برده میشود.
این فرایند در سال ۱۹۳۳ با ضبط اموال یهودیان آغاز شد؛ و با هولوکاست پایان پذیرفت.
پیش از این که هیتلر به قدرت برسد یهودیان ۱۰۰٬۰۰۰ کسب و کار را در آلمان صاحب بودند. در ۱۹۳۸، بایکوت کسبوکارهای یهودی، ارعاب، وادار به فروش کردنها و محدود ساختن حرفهها بهطور گسترده یهودیان را وادار به محدود شدن زندگی اقتصادی کرد. بنا بر ادعای ید وشم از ۵۰٬۰۰۰ فروشگاهی که یهودیان در سال ۱۹۳۳ صاحب بودند تا سال ۱۹۳۸ تنها ۹۰۰۰ عدد باقی بود.
مایکل بازیلر مینویسد: «هولوکاست هم بزرگترین آدمکشی تاریخ بود و هم بزرگترین سرقت تاریخ، بین ۲۳۰ تا ۳۲۰ میلیارد دلار (به دلار ۲۰۰۵) از یهودیان در سرتاسر اروپا دزدیده شد.»[7][8]
در ۱۹۶۵ جایزه اسکار به فیلم فروشگاه در خیابان اصلی از چکسلواکی داده شد که آریاییسازی را در جمهوری اسلواکی نمایش میداد.
جستارهای وابسته
در ایران پیشاتاریخ و میانرودان باستان:
در اروپای جنگ جهانی دوم:
پانویس
- «جستاری گریخته بر اصل و نژاد ارامنه». ایران گلوبال. ۲۰۱۲-۰۶-۱۶. دریافتشده در ۲۰۲۰-۱۱-۲۹.
- «کارن خانلری در گفتگو با نوآوران؛ فرهنگ مردم آرتساخ با باکو متفاوت است». موسسه ترجمه و تحقیق هور. ۲۰۱۹-۰۱-۳۰. دریافتشده در ۲۰۲۰-۱۱-۲۹.
- Kumar, Ashish (2018-07-25). "Aryans versus Non-Aryans: A Study of Dalit Narratives of India's Ancient Past:". Contemporary Voice of Dalit. doi:10.1177/2455328X18785288.
- Sharma, Arvind (2005). "Dr. B. R. Ambedkar on the Aryan Invasion and the Emergence of the Caste System in India". Journal of the American Academy of Religion. 73 (3): 843–870. ISSN 0002-7189.
- Neelakandan، Aravindan. «Aryans, Caste, Nationalism, Emancipation». Swarajyamag. دریافتشده در ۲۰۲۰-۱۱-۰۹.
- Oliver D’Souza (۲۰۱۵-۰۸-۱۹). «Origins Of The Dalits Revisited». www.countercurrents.org. دریافتشده در ۲۰۲۰-۱۱-۰۹.
- مشارکت کنندگان ویکیپدیا (2020-10-24). "Aryanization". en.wikipedia.org.
- مشارکت کنندگان ویکیپدیا (2020-10-24). "Aryanism". en.wikipedia.org.