یوسف ندرخانی

یوسف ندرخانی (زادهٔ ۱۳۵۷ در رشت) کشیش و زندانی عقیدتی ایرانی در سن ۱۹ سالگی از اسلام به مسیحیت گروید و کشیش یک گروه کوچک از مسیحیان انجیلی (تَبشیری) به نام «کلیسای ایران» در گیلان شد و به جرم تغییر مذهب در سال ۱۳۸۸ بازداشت و زندانی شد.[1]

یوسف ندرخانی
زادهٔ۱۳۵۷
رشت
ملیتایرانی
پیشهکشیش کلیسای غیر تثلیثی برانهامیست
زندانی عقیدتی
همسر(ها)فاطمه پسندیده
فرزنداندو پسر

بازداشت و حکم اعدام و لغو آن

او در سال ۱۳۸۸ بازداشت و به جرم «ارتداد» به اعدام محکوم شد. طبق قانون مجازات اسلامی که در ایران اجرا می‌شود درصورت ابراز پشیمانی محکوم از تغییر دین اسلام، حکم اعدام لغو می‌شود.

«از سوم تا ششم مهر۱۳۹۰ دادگاه رشت سه بار از آقای ندرخانی خواست توبه کند تا حکم ارتداد او لغو شود. اما این کشیش مسیحی توبه نکرده و در زندان رشت در انتظار دریافت حکم ماند.»[2][3][4][5][6]

هم‌زمان محمدعلی دادخواه، وکیل ندرخانی، اعلام کرده که پرونده موکل او به علی خامنه‌ای سپرده شده‌است. دادخواه به شبکه خبری سی ان ان گفت: آقای ندرخانی همچنان زنده‌است و دادگاه تصمیم گرفته نظر بالاترین مرجع مذهبی ایران در این مورد را جویا شود. اگرچه علی خامنه‌ای قدرت مطلق را در امور کشور دارد اما ارجاع پرونده کشیش ندرخانی به او، اقدامی نامتعارف است.[7]

محمدعلی دادخواه وکیل ندرخانی، اعلام کرد که حکم موکلش احتمالاً روز شنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۰ صادر می‌شود و صدور حکم اعدام برای او را شایعه دانست.

یوسف ندرخانی در شرایطی زندانی شده‌است که براساس اصل ۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران «تفتیش عقاید ممنوع است و هیچ‌کس را نمی‌توان به صرف داشتن عقیده‌ای مورد تعرض و مؤاخذه قرار داد.»[8][9][10][11][12]

جمعی از فعالان حقوق بشر نظیر علی افشاری، عبدالعلی بازرگان، رضا بورقانی، فاطمه حقیقت جو، رضا علیجانی، مصطفی رخ صفت، سهراب رزاقی، معصومه شفیعی، شیرین عبادی، حسین کمالی، اکبر گنجی، یاسر میردامادی، عبدالعظیم زارعی، آرش نراقی و حسن یوسفی اشکوری، با امضای بیانیه‌ای حکم اعدام یوسف ندرخانی را محکوم کردند.[13]

در اسفند ۱۳۹۰، حکم اعدام یوسف ندرخانی، به دایره اجرای احکام زندان لاکان رشت ابلاغ شد.[14]

به گزارش ایسنا محمدعلی دادخواه در این باره گفت: در آخرین جلسه تشکیل شده در شعبه ۱۱ دادگاه کیفری استان گیلان، بار دیگر پرونده «ندرخانی» مورد رسیدگی قرار گرفت و دادگاه این بار با وارد ندانستن اتهام ارتداد، او را آزاد کرد.

وی گفت: دادگاه بسیار منطقی و بر اساس موازین قانونی برگزار شد و از این جهت شخصاً از قضات این دادگاه تشکر می‌کنم، چرا که با مدنظر قرار دادن نص قانون و اصل قانونی بودن جرم و مجازات، ندرخانی محاکمه شد و قضات نیز بر این اساس اقدام به صدور رای کردند.

دادخواه اضافه کرد: پس از پیگیری‌های قضایی طولانی در آخرین جلسه شعبه ۱۱ دادگاه کیفری گیلان، دادگاه اتهام ارتداد را وارد ندانست و «یوسف ندرخانی» تنها به اتهام تبلیغ برای مسیحیت به ۳ سال حبس محکوم شد و با توجه به این که متهم ۳ سال گذشته در زندان بوده‌است، بلافاصله آزاد شد .(به نقل از سایت تابناک)

واکنش‌های بین‌المللی

  • آمریکا، بریتانیا و فرانسه با صدور بیانیه‌هایی خواستار آزادی یوسف ندرخانی، کشیش مسیحی ایرانی شده‌اند.[8][15]
  • در واکنش به بازداشت و حکم احتمالی اعدام یوسف ندرخانی ۳۹ نماینده کنگره آمریکا با نوشتن نامه‌ای از هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، خواسته‌اند که با استفاده از تمام امکانات و اختیاراتی که در اختیار دارد برای آزادی این شهروند ایرانی در سطح بین‌الملل تلاش کند.
  • هرمان گروهه، دبیرکل حزب دمکرات مسیحی آلمان پیش‌تر در نامه‌ای خطاب به سفارت ایران «آزادی و انتخاب مذهب» را بخشی از حقوق بشر خواند و ایران را متهم به نقض معاهدات بین‌المللی در حفظ حقوق سیاسی و شهروندی کرد.[16]
  • وزارت امور خارجه آمریکا نیز در ماه ژوئیه با انتشار بیانیه‌ای مخالفت این کشور از صدور حکم اعدام برای کشیش ندرخانی را اعلام کرد.[16]
  • دزموند توتو، اسقف اعظم آفریقای جنوبی و برنده جایزه صلح نوبل، از دولت ایران خواست که یوسف ندرخانی را آزاد کند.[17]
  • تری جونز کشیش جنجالی آمریکایی در اعتراض به بازداشت یوسف ندرخانی اقدام به قرآن سوزی و آتش زدن عکس محمد نمود.[18]

جستارهای وابسته

پیوند به بیرون

پانویس

  1. حکم اعدام یوسف ندرخانی، کشیش ایرانی لغو نشد | خبرها | فارسی
  2. سایت خبری تحلیلی رهسا نیوز» آقای خامنه‌ای اصلاحات را آغاز کن و گرنه دیر خواهد بود/ گفتگو با فیروز صادق خانجانی
  3. یوسف ندرخانی | کمیته ضد اعدام و مجازات‌های مرگ
  4. «gooya news:: politics: حکم اعدام کشیش مسیحی یوسف ندرخانی ابلاغ شد، رهانا». بایگانی‌شده از اصلی در 2 اوت 2012. دریافت‌شده در 19 اكتبر 2011. تاریخ وارد شده در |بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  5. بازداشت یوسف ندرخانی، کشیش گیلانی به جرم اعتراض به خواندن اجباری قرآن
  6. «جنبش راه سبز - بازداشت سازمان یافته جمعی از مسیحیان فارسی‌زبان در تهران و شهرستا نها». بایگانی‌شده از اصلی در 2 نوامبر 2011. دریافت‌شده در 19 اكتبر 2011. تاریخ وارد شده در |بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  7. «جنبش راه سبز - رئیس دیوان عالی کشور: پرونده یوسف ندرخانی هنوز به دیوان ارسال نشده‌است». بایگانی‌شده از اصلی در 9 اكتبر 2011. دریافت‌شده در 19 اكتبر 2011. تاریخ وارد شده در |بازبینی=،|archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  8. مردمک - اژه‌ای: یوسف ندرخانی به اعدام محکوم نشده‌است
  9. حکم اعدام یوسف ندرخانی لغو شد
  10. «آخرین وضعیت یوسف ندرخانی، کشیش محکوم به اعدام و بهروز صادق خانجانی». بایگانی‌شده از اصلی در 4 مارس 2016. دریافت‌شده در 19 اكتبر 2011. تاریخ وارد شده در |بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  11. «جنبش راه سبز - دیوان عالی کشور: حکم اعدام یوسف ندرخانی نقض و به دادگاه ارجاع شده‌است». بایگانی‌شده از اصلی در 13 اكتبر 2011. دریافت‌شده در 19 اكتبر 2011. تاریخ وارد شده در |بازبینی=،|archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  12. سایت خبری تحلیلی رهسا نیوز» ارتداد و اتهامات امنیتی برای نوکیشان مسیحی به منظور ارعاب آن‌ها است
  13. «جنبش راه سبز - حکم اعدام یوسف ندرخانی، نقض حقوق بشر و کرامت انسانی است». بایگانی‌شده از اصلی در 12 اكتبر 2011. دریافت‌شده در 19 اكتبر 2011. تاریخ وارد شده در |بازبینی=،|archive-date= را بررسی کنید (کمک)
  14. حکم اعدام یوسف ندرخانی به دایره اجرای احکام فرستاده شد |. : سحام نیوز:
  15. «جنبش راه سبز - ابراز نگرانی و هشدار آمریکا و بریتانیا نسبت به صدور و تأیید حکم اعدام برای یوسف ندرخانی». بایگانی‌شده از اصلی در 2 نوامبر 2011. دریافت‌شده در 19 اكتبر 2011. تاریخ وارد شده در |بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
  16. نقض پرونده ارتداد یوسف ندرخانی از سوی دیوان عالی کشور | ایران | Deutsche Welle | ۱۱٫۱۰٫۲۰۱۱
  17. دیوان عالی کشور: پرونده ارتداد «یوسف ندرخانی» نقض شده‌است
  18. BBC فارسی - جهان - کشیش جنجال‌آفرین آمریکایی قرآن‌سوزی کرد
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.